Jak využít vodu z těstovin? Přidej ji do omáčky, zalij s ní rostlinky a ponoř do ní chodidla

Shutterstock
|
26. 02. 2023
|
Automaticky jsi slila vodu od špaget? Chyba! Je škoda vylévat ji do odpadu. Ne nadarmo se o ní mluví jako o tekutém zlatu. Prokáže ti velkou službu ať už při dalším vaření, v péči o rostliny i o sebe samotnou.

Možná budeš překvapená, ale vodu z těstovin můžeš považovat za právoplatnou surovinu. Obsahuje totiž škrob, který má skvělou schopnost zahustit omáčky a při setkání s tukem (máslo, olej, žloutky) dokáže propojit všechny prvky v pokrmu. Obsahuje ale i další důležité složky, díky kterým má opravdu široké spektrum využití. A víš, který národ naučil svět přidávat do receptů hrnek těstovinové vody? Ano, byli to Italové, mistři pizzy a těstovin.

V kuchyni při dalším vaření

Pro hladké omáčky i bylinková pesta

Jak už jsme psaly výš, škrob ve vodě z těstovin působí jako zahušťovadlo a pojidlo, takže není problém vytvořit s ním dokonale hladkou omáčku. Sůl obsažená ve vodě zas pokrm dokonale ochutí. A až budeš příště dělat domácí pesto, zkus schválně po kapkách přidávat vodu z těstovin. Ovšem pozor, nejdřív musí vychladnout, bylinková omáčka by se neměla spařit, jinak ztratí na svěžesti.

shutterstock_1306111060.jpg

Tahle dobrota by bez vody z těstovin nebyla úplná!
Shutterstock
Přilévat vroucí vodu z vařených těstovin, to je známý trik u evergreenu, který znáš jako Spaghetti Carbonara.

Jako základ polévek i k vaření luštěnin

Vodu z těstovin zužitkuješ i do zeleninových nebo masových vývarů, které následně použiješ jako základ různých polévek. Stejně dobře ti poslouží k předmáčení a vaření luštěnin.

Do těsta na pizzu i chleba

Vodu z těstovin můžeš přidat i do těsta na pizzu nebo chleba. Slaná voda dodá těstu chuť, díky škrobu se krásně spojí a bude mít i lepší konzistenci.

Náš tip: Vývar z těstovin si jednoduše uschovej na příští vaření. Naplň jím formičky na led a zmrzlé kostky postupně používej, jak budeš potřebovat.

Na zahradě a při péči o rostlinky

Hnojivo pro rostlinky

Kromě škrobu najdeš v těstovinové vodě i mangan, selen, měď, fosfor, železo a vitamín B. Tahle kombinace prospívá hlavně půdním bakteriím. Můžeš očekávat zdravější rostlinu i zvýšený výnos plodin. Zalévej nesolenou vodou pokojové teploty.

Přírodní insekticid na škůdce

Vyrob si ho doma. Je biologicky šetrný a rostlinky zbaví ovocných mušek, komárů, blech, mšic a dalšího otravného hmyzu.

Jak na to? Vezmi si velkou sklenici a do ¾ ji naplň nesolenou vodou z těstovin, přidej čajovou lžičku cukru, 4 lžíce mléka a nádobu přikryj. Nech ji 3–5 dní na temném místě. Po této době se roztok vyčistí a bude čirý. Pak už jen stačí nalít do lahve s rozprašovačem a aplikovat na rostliny.

V domácnosti

Ekologický rozpouštěč nečistot

Po nedělním obědě máš zaplněný dřez mastnými hrnci a pánvičkami? Než je začneš skládat do myčky, nalij do nich vodu, ve které jsi vařila těstoviny. Obsažený škrob špinavé nádobí účinně odmastí. Pravděpodobně bys nádobí před skládáním do myčky předmývala, tak si připočítej i pár ušetřených korun za vodu.

Při péči o sebe

Pro větší objem a lesk vlasů

Nemusíš uhánět pro speciální šampón do drogerie. Zkus vodu z těstovin. Pravidelně si s ní proplachuj vlasy a nech působit vždycky tak 15 minut. Potom si kadeře umyj klasickým šampónem. Že by to byl tajný trik italských žen?

Relaxační lázeň pro chodidla

Stála jsi celý den na nohou a večer už máš pocit, že ti upadnou? Dopřej si koupel z těstovinové vody. Teplou vodu nalij do lavoru, nakapej pár kapek esenciálního oleje a ponoř do ní chodidla. Po chvilce bys měla cítit úlevu. Až voda začne chladnout, je čas proceduru ukončit. Nohy opláchni, osuš a namaž výživným krémem.

Zdroj

Tagy: 
Související články