Čajový speciál: zelený čaj povzbuzuje a bojuje silou antioxidantů

Bigstockphoto
|
29. 01. 2023
|
Buď ho miluješ, nebo ho fakt nemusíš. Zelený čaj rozděluje lidi na dva tábory. Pokud patříš ke skupině milovníků zeleného zázraku v hrnku, jak se mu občas přezdívá, určitě tě zaujmou následující informace. A jestli mu nejsi nakloněna, třeba se to změní!

Ročně ho na světě spotřebujeme 600 tisíc tun, což je asi pětina z celkového množství vypitého čaje. Jeho cena je asi 2,58 miliard amerických dolarů. Nejvíc se ho vypije ve východní Asii, třeba jen Číňané zkonzumují 50 % množství, které se za rok vypěstuje a upraví. Zato Evropané, obyvatelé obou Amerik a Afriky ročně spotřebují jen zlomek. Mimochodem – Číně je v patách Japonsko, pak Indonésie a Vietnam.

Nejoblíbenější odrůdou zeleného čaje je celosvětově sencha, čím dál populárnější je ovšem matcha a gyokuro.

Proč ho vůbec pít a jak často?

Pořád se mluví o tom, že zelený čaj je zdravý. Jen málokdo ale ví, proč vlastně. Vždyť to první, co se obecně o zeleném čaji dozvídáme, je to, že dehydratuje, takže když si ho dáš šálek, měla bys k němu, stejně jako ke kávě, vypít skleničku vody. Když budeš tohle pravidlo dodržovat, bude všechno v pořádku.

  • Zelený čaj obsahuje kofein (tein). Ten tě nakopne, ale trošku jinak než kofein z kávy – bude mít pomalejší nástup a udrží tě ve střehu déle. To je důvod, proč tolik nezatěžuje kardiovaskulární systém. Zelený čaj tedy podporuje paměť a soustředění, stimuluje nervovou soustavu.
  • Obsahuje polyfenoly. To jsou látky, které mají protizánětlivé účinky a působí jako prevence vzniku rakoviny.
  • Podporuje spalování tuku.
  • Je skvělým zdrojem antioxidantů, působí proti volným radikálům a zabraňuje předčasnému stárnutí buněk.
  • Snižuje riziko vzniku demence.
  • Bojuje proti vzniku zubního kazu a plaku v ústech.
  • Pomáhá v boji s artritidou.
  • Reguluje hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Podle odborníků je zelený čaj zdravý, pokud ho nepiješ víc než 5–7 šálků (malých šálků, ne tupláků!) denně. Těhotné a kojící ženy by ho neměly pít vůbec, nebo jen velmi střídmě (maximálně šálek denně).

Kde se zelený čaj vzal?

Lidstvo zná zelený čaj už asi 5 tisíc let a obecně ho považujeme za „ten pravý“ čaj. Nejvíc se ho pěstuje v Číně, východní a jihovýchodní Asii. Vzniká z lístků čajovníku a jeho nejrůznějších odrůd. Je neodmyslitelnou součástí tradiční medicíny, která ho využívá hlavně k zastavení krvácení, snižování horečky a krevního cukru nebo pro podporu hojení ran.

Podle legendy „stvořil“ zelený čaj úplně náhodou čínský císař Šen-nung, kterému spadlo pár lístků do vroucí vody. Když císař tenhle nezamýšlený výsledek okusil, byl mile překvapen jeho chutí a tím, jakou mu dodal energii.

bigstock-farmer-picking-tea-leave-in-th-300673993.jpg

Zelený čaj je nabitý antioxidanty.
Bigstockphoto
Zelený čaj se pěstuje hlavně v Číně, kde ho taky nejvíc pijí.

Jak se dostane až do tvého hrnku?

Čajové lístky se nejdřív musí sebrat, potom je nutné je spařit párou. Následuje postupné sušení a svinování, pak úplné dosušení a třídění. Zelený čaj se vyrábí jen z lístků, které nebyly povadlé. Zpracování je šetrné, takže v čaji zůstávají třísloviny a chlorofyl. Pak už se jen zabalí, případně naporcuje a ty si ho přineseš domů.

Jak poznat kvalitní zelený čaj

Kvalitní zelený čaj poznáš třeba podle syté, tmavě zelené barvy, která se může přelévat až do modra. Lístky nesmí být polámané a jinak poničené, musí být celistvé na pohled i při lehkém dotyku.

Jak správně připravit zelený čaj

Zapomeň na to, že budeš čekat, až zapíská konvice, a pak jen čaj zaliješ. Voda, kterou na přípravu zeleného čaje použiješ, by měla být 70 °C, aby neztratil své nádherné aroma. Některé směsi dovolují 80 °C.

Z jedné dávky zeleného čaje můžeš udělat i několik nálevů – obvykle se uvádí čtyři. Ten první bude pochopitelně silnější jak chuťově, jak z hlediska množství kofeinu, čaj stačí louhovat 1–3 minuty. V dalším nálevu to bude o něco déle a měla bys použít i o pár stupňů teplejší vodu.

Matcha – ještě zelenější čaj

Zelený čaj, který si u nás získává srdce především vyznavačů zdravého životního stylu. To je matcha tea. Prodává se jako naporcovaný nebo neporcovaný prášek. Jiný je v tom, že 4 týdny před sklizní roste ve stínu – tím se zvyšuje množství produkovaného chlorofylu. V důsledku toho je pak čaj bohatší na aminokyseliny.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články