Řeč květin: Víš, co ti chce říct bílou, rudou nebo fialovou kyticí?

www.bigstockphoto.com
Komerční článek
|
23. 08. 2018
|
Květiny mluví tím nejkrásnějším jazykem světa. Ačkoli nemají ústa, dokážou toho říct víc než milion slov. Jaký význam mají bílé květiny, co ti chce naznačit rudou růží a jak se vypořádat se žlutým tulipánem? To odhalí následující řádky.

V hlavní roli růže

Abychom odhalili symboliku této milované i nenáviděné květiny, musíme se vrátit až do starobylé antiky. Růže zde symbolizovala pomíjivost života, a to z důvodu jejího rychlého seschnutí a opadání. Růže byla podle antických bájí a legend pozůstatkem ranních červánků, některé povídky ji dokonce spojují s bohem Adonisem, z jehož krve údajně vznikla. A u krve ještě chvíli zůstaneme.

Červená růže údajně symbolizuje krev Afrodity, která se zranila o její trny, proto ji mnozí považují za symbol bolesti a utrpení. Také v křesťanství nebo Islámu měla růže důležitý význam. Pro nás je ale důležitá zejména její barva. Bílá růže symbolizuje čisté svědomí, ale je často spojována se smutečními obřady, žlutá růže poukazuje na žárlivost, oranžová na touhu, rudá vyjadřuje nehynoucí lásku a růžová je symbolem romantiky.

Pokud navíc své drahé polovičce daruješ kytici růží, vyjádříš jí svůj dík. Nemáš v okolí žádné květinářství nebo zahrádku? Nezoufej! Naštěstí existují rozvážkové služby květin, které za tebe kytici doručí po celé České republice (například do Prahy, Ostravy, Brna, ale i dalších českých měst) a dalších 121 zemí světa. Vyjádření citů nebo díků ještě nikdy nebylo jednodušší!

Když zavoní pivoňky

Pivoňky jsou nesmírně zajímavou květinou. Nejen svým vzhledem, ale zejména symbolikou. Doslova vyjadřují následující: „Jsi velmi plachá, ale mám pro to pochopení. Stydím se za své chování.“ Velmi oblíbené jsou také jako svatební květiny. Podle některých mají údajně symbolizovat šťastný život, spokojené manželství, prosperitu a zdraví.

Mluvící orchideje

Také orchideje patří k oblíbeným květinám. Jejich symbolika je poněkud sporadická. Vyjadřují spřízněné duši poklonu za její stálost, zralost a přirozený půvab. Přesto se v nich ukrývá špetka strachu. Ten, kdo je dotyčnému daroval, si totiž není jistý jeho náklonností a bojí se, že je jeho srdce z kamene.

bigstock-woman-puts-red-flowers-in-vase-238812154.jpg

Květiny mohou říct i to, co se jinak člověk bojí vyjádřit.
Není nic jednoduššího než vyjádřit slova květinou.

Tulipány nejen pro dámy

S jarem jsou neodmyslitelně spojeny také tulipány (díky portálu Cz.Laflora.com nezáleží na tom, které roční období právě probíhá, čerstvé tulipány rozváží během celého roku). Jejich symbolika se liší podle barev. Rudé tulipány druhému vyjadřují náklonnost a doslova říkají, že nikdo nemiluje lépe, než dotyčný. Žluté tulipány sdělují, že úsměv obdarovaného je tak krásný a hřejivý jako samo slunce. Obecná symbolika tulipánů ale říká: „Bez Tebe se cítím osaměle. S Tebou je mi lépe.“

Upovídané karafiáty

Karafiáty k nám promlouvají rozdílnou řečí dle toho, jaká je jejich barva. Třeba takový bílý karafiát doslova říká: „Jsi ta nejupřímnější bytost, jakou jsem kdy poznal/a. Neměň se, takhle jsi nejlepší.“ Pokud chceš obdarovat maminku, vol červený karafiát, který říká: „Maminko, miluji tě, žena jako jsi ty, si zaslouží tu nejupřímnější lásku.“ Jestliže někomu daruješ fialový karafiát, dáváš mu najevo svou nechuť vůči jeho pýše. Velmi podobně je na tom žlutý karafiát, který vyjadřuje zklamání. To růžový karafiát je přece jen o něco málo prozaičtější. Říká, že dotyčný na danou osobu nikdy nezapomene, ať už se stane cokoli.

Lilie na rozpacích

Dostala jsi bílé lilie? Pak si buď jistá, že ten, kdo ti je daroval, nevěří pomluvám okolo a stojí při tobě. Zároveň si váží tvojí upřímnosti a nevinnosti. To oranžová lilie je poněkud rozporuplnější. V dotyčném vzbouzíš vášeň, ale pokud budeš ve svém chování pokračovat, vášeň může přerůst v nenávist. Žlutá lilie poukazuje na štěstí, které dotyčný cítí v tvé přítomnosti. Touto květinou ti ale zároveň říká: „Vzdej se falešné krásy, sluší Ti přirozenost.

Ráda květiny dáváš nebo je dostáváš? Dej nám vědět do diskuze pod tímto článkem.

Související články