Co o Vánocích nedělat? Praní nebo zamilované zprávy přinášejí pořádnou smůlu

Bigstockphoto
|
23. 12. 2022
|
Na jednu stranu jsou Vánoce úplně jiné než ostatní dny… A na druhou stranu je to vlastně jen další den, kdy je potřeba třeba ustlat.

Některým činnostem bychom se ale měli všichni vyhnout, aby na nás nesedla smůla a abychom si nezadělali na neštěstí. Podívej se, co by se podle pověr o vánočních svátcích nemělo dělat a co hrozí!

Práce s prádlem zapovězena

Asi málokdo má v plánu na Štědrý den prát, ale přesto, kdyby náhodou – nedělej to! Ten, kdo prádlo vypere a pověsí, způsobí v následujícím roce smrt někoho ze svých blízkých, případně by se mohl někdo blízký oběsit. A to nikdo nechce.

Kromě praní bys neměla s prádlem ani jakkoli manipulovat, zapomeň tak na jeho skládání nebo žehlení. Dokonce by nemělo na Štědrý den ani viset.

Období úklidu končí 23. prosince

O Štědrém dnu by se nemělo ani uklízet, zvlášť pak zametat. Mohla bys totiž vyhnat z domova duše zemřelých, které se přišly podívat na své živé blízké. Dřív se věřilo, že poklízení stájí snese pohromu na dobytek – třeba že zvířata začnou kulhat.

A mimochodem – 24. prosince se nemají ani stlát postele!

pexels-freestocksorg-704219.jpg

Úklid už v žádném případě nedoháněj.
Pexels
Hlavně žádný úklid. Už si užívej svátky!

Žádné zamilované zprávy

Ať už někoho miluješ sebevíc a třeba jste spolu jen krátce a všechno je zalité sluncem, nepiš mu na Štědrý den zamilované zprávy, psaníčka ani cokoli jiného. Do roka byste se totiž pravděpodobně rozešli!

Zapomeň na ruční práce

Jestli si nechceš v příštím roce přivodit bídu, vzdej se 24. prosince svého oblíbeného háčkování nebo pletení a vůbec práce s vlákny.

Neprostírej pro lichý počet strávníků

Když se ke štědrovečerní večeři usadíte v lichém počtu, lichého si prý vezme sama Smrt… Proto raději prostři pro sudý počet, i když vám to „nebude vycházet“.  

Nevstávej od stolu

Při štědrovečerní večeři se smí od stolu zvednout jen jeden – ten, kdo podává jídlo. Pokud vstane ještě někdo jiný, říká se, že do roka zemře.

Dej někomu dárek

I kdybys snad náhodou neměla na celém širém světě nikoho, komu bys mohla dát dárek, klidně obdaruj pošťáka nebo sousedku. Jakmile totiž nedáš ani jeden dárek, budeš v následujícím roce trpět nedostatkem peněz.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Tagy: 
Související články