Blíží se Den matek: kde se vzal a proč ho slavíme?

Bigstockphoto
|
11. 05. 2023
|
Druhá květnová neděle je dnem, kdy většina z nás navštíví svou maminku a přinese jí malý dáreček. Kde se ale tenhle zvyk zval a od kdy vlastně svátek matek slavíme? Možná tě překvapí, že poctu matkám vzdávali už ve starém Římě.

Svátek matek u nás a ve světě

U nás se letos Den matek slaví 14. května (takže máš ještě trošku času, jestli jsi zapomněla). Možná tě napadne, že jde o oslavu, která je známá pouze v naší zemi. Chyba lávky! Den matek se slaví nejen u nás, ale taky v Chorvatsku, Dánsku, Estonsku, Finsku, Německu, Řecku, Rakousku, na Islandu, v Číně, Japonsku nebo na Kapverdských ostrovech utopených v Atlantském oceánu. Datum oslav je ovšem pro jednotlivé země různé.

Matronalia ve starém Římě

Oslava matek má pravděpodobně kořeny už ve starém Římě. Tehdy se slavil svátek Matronalia, který byl oslavou bohyně Juno. Juno byla královna bohů, sestra a zároveň i manželka Jova, vládce všech bohů, a matka Hébé, Vulkána a Marta, jedna z nejdůležitějších postav božstva starořímského náboženství. Další přídomky vyzdvihují Juno jako královnu, ochránkyni financí, bohyni osudu nebo „tu, která vede děti ke světlu.“

Mothering Sunday

Den matek se slavil taky v 16. století. Svátek byl nazýván Mothering Sunday a připadal na čtvrtou neděli od začátku půstu. Sloužící v tento den dostávali volno, aby mohli navštívit své domovské kostely (místo, kde se sami narodili a kde žily jejich rodiny). Po cestě sem obvykle natrhali náruč květin, které přinesli buď do kostela, nebo své matce.

bigstock-happy-mother-s-day-adult-daug-291503605.jpg

Den matek tradičně připadá na druhou květnovou neděli.
Bigstockphoto
Květiny, lahev dobrého vína... Čím obvykle potěšíš svou maminku ty?

Novodobá historie

Novodobá historie svátku matek se pojí s občanskou válkou ve Spojených státech amerických. Tehdy vyzvala sociální aktivistka Julia Ward Howeová ve svém Provolání ke dni matek z roku 1870 ženy ke sjednocení proti válkám a zároveň chtěla svolat kongres žen světa, které by podpořily spojenectví různých národů a přispěly k přátelskému řešení mezinárodních otázek v zájmu míru. V jejích šlépějích pokračovala Ann Jarvisová, která se od roku 1858 snažila prostřednictvím Pracovních klubů matek o zlepšení sociálně zdravotních podmínek a o snížení dětské úmrtnosti.

První oficiální den matek

Poprvé se Den matek slavil oficiálně slaven 10. května 1908 jako upomínka na Ann Jarvisovou. V USA pak některé země prohlásily Den matek za oficiální svátek od roku 1912. V roce 1914 byl Svátek matek prohlášen za národní svátek USA presidentem Woodrowem Wilsonem. U nás se tento svátek slaví díky Alici Masarykové - nejstarší dceři prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka. Ta se stala po smrti matky otcovou pravou rukou a stála u zrodu takových organizací, jako je Sdružení akademicky vzdělaných žen nebo Československý červený kříž.

Den matek nahradil Mezinárodní den žen

Poprvé a prozatím taky naposledy se Den matek v našem zákonodárství objevil v roce 1947. Po únorovém puči komunisté dříve opěvovaný Svátek matek zavrhli a v padesátých letech jej nahradili slavením Mezinárodního dne žen. Dnes se opět hojně diskutuje o tom, zda Den matek nezařadit mezi ostatní svátky v kalendáři. Ať už bude Den matek jako svátek oficiálně ustanoven, či nikoli, je druhá květnová neděle pro mnoho z nás jakousi připomínkou toho, jak důležitou roli v našich životech maminky sehrávají.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články