MDŽ není komunistický svátek. Odkud se k nám dostal a proč?

Bigstockphoto
|
08. 03. 2023
|
Osmý březen patří v kalendáři Mezinárodnímu dni žen. Ten je u nás od roku 2004 veden jako významný den. Jaká je historie tohoto dne, kdo za tím vším stál a proč? Všechno se dozvíš v následujících řádcích.

Že nám v tenhle den drazí kocourci, kamarádi nebo kolegové přinesou kytičku nebo nějakou drobnost, to bereme spíš jako zvyk, jeho opodstatnění dneska ale spousta žen ani mužů nezná. A to je škoda. Někteří zase tvrdí, že komunistický svátek slavit nebudou. Hned vás, kterých se to týká, tedy vyvedeme z omylu. To, že naše babičky 8. března sledovaly vystoupení našich rodičů a v ruce třímaly karafiát, pánové se zpíjeli do němoty a nezřídka došlo k nějaké té mele, není Mezinárodní den žen jako takový.

Stalo se na počátku 20. století

K původu tohoto svátku musíme zabrousit ne do let 1948–89, ale ještě dál – na počátek 20. století, ne-li do 50. let 19. století. Právě tehdy se ženy začaly pořádně hlásit o svá práva, stejně tak chtěly proniknout do veřejného života a nebýt jen těmi, které „patří k plotně“. První sjezd věnovaný důležitosti žen se konal v roce 1907 v německém Stuttgartu. Tady padl nápad, že by se ženy měly jeden den v roce houfně scházet. Taky požadovaly volební právo. První konference se zúčastnilo asi 60 delegátek z 15 zemí.

O rok později procházelo několik tisícovek žen ulicemi New Yorku. Žádaly zkrácení pracovní doby, zvýšení mezd, volební a hospodářská práva. Tehdy se začal ve Spojených státech slavit Národní den žen, a to vždycky poslední únorovou neděli.

bigstock-travel-and-summer-vacation-se-239615497.jpg

Mezinárodní den žen si připomínáme 8. března.
Bigstockphoto
Ženy ve vyspělých zemích mají víceméně vyhráno. O těch ostatních se to bohužel říct nedá.

Evropa se Dne žen dočkala v roce 1910, kdy v Kodani Němka Clara Zetkinová navrhla, aby se z tohoto dne stal den mezinárodně uznávaný. V roce 1911 se ženy sešly v mnoha zemích, jednou z nich bylo i Rakousko-Uhersko.

Po 1. světové válce došlo k dohodě, že budeme Mezinárodní den žen slavit 8. března, mimo jiné se toho ženy domáhaly i na protestních demonstracích v Rusku. Organizace spojených národů svátek uznala v roce 1975 a připomíná ho jako den boje za rovnoprávnost žen, za spravedlnost a mír.

I muži mají svůj den

Jestliže kritici hlásali, že jde o uměle vytvořený svátek, který podtrhuje rozdíl mezi muži a ženami, vytvoření Mezinárodního dne mužů toto rozdělování dotáhlo k dokonalosti. Tento den připadá na 19. listopad a slaví ho obyvatelé asi 60 zemí. Původ má v 60. letech v USA a není tolik známý jako MDŽ.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články