Vyplatí se kamarádství s výhodami? Pozor na city

Bigstockphoto
|
13. 03. 2023
|
Jste kamarádi, je vám spolu dobře a užíváte si báječný sex. Zní to fajn, že? Pozor, kamarádství s výhodami s sebou nese i řadu úskalí!

Vztah-nevztah aneb Co je kamarádství s výhodami?

Kamarádství s výhodami se vlastně moc neliší od běžného přátelství. Až na jeden zásadní rozdíl. Spíte spolu. Tenhle druh vztahu-nevztahu nejčastěji vyhledávají lidi mezi 20 a 30 lety, kteří se nechtějí vázat, ale zároveň jim chybí fyzická blízkost a nějaké to povyražení.

Místo náhodných známostí se tedy domluví, že si vzájemně vypomůžou. U kamarádství s výhodami je hlavně důležité vybrat si někoho, kdo tě fyzicky přitahuje a s kým ti to po sexuální stránce klape. Zbytek není až tak podstatný, přece si ho nehodláš vzít.

Výhody kamarádství s výhodami

Hlavním bonusem přátelství s výhodami je volnost. Nemusíš vysvětlovat, proč jsi včera přišla domů až nad ránem, ani se cítit provinile, že jsi včera flirtovala s kolegou. Kromě vášnivých nocí můžeš s tímto kamarádem trávit volný čas, ale taky vůbec nemusíš. Vlastně není povinné ho vůbec kontaktovat, pokud zrovna nemáš chuť na sex. Pamatuj, že to samé platí i na opačné straně.

Váš vztah je založený především na sexu, takže ohlašovací povinnost a jakékoliv závazky tím odpadají. Zároveň se však znáte natolik, že mu můžeš (aspoň v posteli) plně důvěřovat. A on ví, co máš ráda. Přátelství s výhodami tak nabízí spoustu možností, jak se sexuálně vyřádit a vyzkoušet nepoznané. Pokud tedy toužíš po divokém dobrodružství, ale nechceš se zrovna vázat, tahle varianta by ti mohla vyhovovat.

bigstock-happy-couple-having-fun-on-bed-337744792.jpg

Kamarádství s výhodami musí mít jasná pravidla.
Bigstockphoto
Hlavně se nezamilovat!

Jak se nezamilovat? Riziko je vysoké!

Přátelství s výhodami je vždycky trochu risk. Největší riziko, které může nastat (kromě nechtěného těhotenství, proto pozor na nechráněný styk!), je, že se u jednoho z vás kamarádství přehoupne v něco víc. Není divu, při sexu se uvolňuje oxytocin, takzvaný hormon lásky, který může situaci hodně zamotat.

Existuje sice možnost, že z vás nakonec bude pár, ale tato situace není moc pravděpodobná. Kvůli přátelství s výhodami navíc ztrácíš čas a energii najít si opravdového partnera, který to s tebou bude myslet vážně. Kamarádství s výhodami by tedy na veřejnosti mělo zůstat tajemstvím. Nechceš přece, aby si všichni mysleli, že jste pár, když nejste, nebo ne?

Stanovte si hranice

Když se rozhodneš do přátelství s výhodami jít, je důležité stanovit si jasná pravidla. Můžete se setkávat s dalšími lidmi? Jak často se budete vídat? Taky si hned za začátku ujasni, že k protějšku nic necítíš a on k tobě taky ne.

U kamaráda s výhodami nepočítej, že tě doprovodí na svatbu kamarádky nebo tě utěší, když máš problémy v práci. Jde tu přece jen o sex. Nebo ne? Polož si tedy nejdřív otázku, co doopravdy hledáš a jestli chceš ohrozit přátelství kvůli pár divokým nocím. Pokud jsi ochotná to risknout a máš chuť na nezávazné povyražení, tak vzhůru do toho!

Jaké jsou tvé zkušenosti s kamarádstvím s výhodami? 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články