Svatební altán můžete využít i po svatbě

Shutterstock
Komerční článek
|
24. 06. 2022
|
Svatba na zahradě dnes již není žádná novinka. Právě naopak, mnoho párů se rozhoduje právě pro tento způsob organizace jejich velkého dně. Neoddělitelnou součástí svateb na zahradě jsou také svatební zahradní altány. Jejich využití však svatbou nekončí!

Popularita svateb na zahradě roste a spolu s ní i využití zahradních altánků jako centrálního bodu dění. Zahradní altány mohou sloužit jako místo pro svatební obřady či v závislosti na jejich velikosti i pro svatební posezení či oslavy. Svatba na zahradě má bez pochyb své specifické kouzlo. Už jen samotná představuje krásného přírodního prostředí, květin, zeleného trávníku a krásné svatební výzdoby hovoří sama o sobě. Svatební obřad ale i hostina na zahradě je koncept, který se možná trošku vymyká mezi našimi tradicemi, ale přesto je stále více populární. Při svatbě na zahradě nemusíte hledat svatební sál či rezervovat termíny. Všechno se může uskutečnit na jednom místě. A pokud máte velkou zahradu, prostě to není možné, ale ani další součásti tohoto velkolepého dně.

Svatební zahradní altán

Jednou z těchto součástí je také svatební altán. Zahradní nadmořské výšky mají obecně úžasný význam v tom, že lze jednoduše přeměnit na prostor, jaký právě potřebujete. A výjimkou tedy není ani svatební událost. Svatební altán může být místem, na kterém se uskuteční svatební obřad, může být místem, kde svatebčanům připravíte občerstvení či švédské stoly nebo bude sloužit jako candy bar či místo k posezení pro svatební hosty. Zahradní altány jsou dnes dostupné v různých provedeních a velikostech, a tak nebudete mít problém s výběrem ani tehdy, pokud byste si přáli pod altán usadit všechny vaše svatební hosty. V tomto případě vás během vašeho velkého dně nepřekvapí ani nepříznivé počasí či náhlý déšť.

Zahradní altán, spolu s dalšími zahradními stavbami, jako jsou dřevěné chaty či domky, lze přeměnit na prostor pro vhodný účel, i na romantické místo vhodného svatebního obřadu. Postačí vám k tomu několik základních aspektů, jsou květiny a různé svatební dekorace, jako například stuhy či svícny. Svatební výzdoba dokáže přeměnit zahradní altány či dřevěné chaty na zahradě na romantické místo, které celou zahradu dodají autentickou velkolepou atmosféru. V podobném stylu, v jakém ozdobíte váš zahradní altán, můžete vyzdobit také stoly, židle či okolní komponenty zahrady, jako například stromy, keře, ploty nebo terasu. Zahrada vám nabízí nekonečné možnosti a nemusíte mít radost z plného obsahu.

I po svatbě

Svatební altán můžete využít i po svatbě. Nemusí vás od svatby v zahradě odrazovat myšlenku, co udělat s altánkem po svatbě. Zahradní altány jsou univerzálními stavbami, které lze využít téměř na všechno. Stejně tak i dřevěné chaty či zahradní domky. Zahradní stavby jsou obecně velmi populární a přináší s sebou mnoho benefitů. Zpříjemňují chvíle v zahradě, pomáhají při zahrádkářství a jsou také dokonalým místem k relaxaci a rekreaci v prostředí zahrady. Poskytují zátiší a útulné místo, na které si můžete vychutnávat chvíle s vašimi blízkými. Zahradní posezení s využitím altánu či chatky nabudou nového rozměru. Budete si moci vychutnat si na něm čas s rodinou či přáteli. Kromě toho, zahradní altány či dřevěné chaty poskytují přístřeší, a tak budete mít kam schovat před případným deštěm či přeháňkami. Dřevěné chaty na zahradě také slouží jako místo k přenocování, ať už pro vás nebo vaše hosty. V zahradních stavbách také můžete bezpečně skladovat vaše zahradní nářadí či sportovní potřeby.

Kvalitní dřevo a správná péče o altán

Zahradní altány spolu s dalšími zahradními stavbami jsou univerzálními doplňky do zahrad, rekreačních oblastí, pozemků či zahrádkářských oblastí. Ve většině případů jsou tyto zahradní stavby vyráběny ze dřeva, což je dalším plusem, neboť v celém prostředí dodávají harmonii a podporují spojení s přírodou.

Pokud si vyberete zahradní altán, domeček či chatku, budete vědět, že výběr materiálu je mimořádně důležitý. Dřevo je samo o sobě citlivé na vnější podněty, a tak snadněji reaguje na vlivy počasí. Vlivem vlhkosti může docházet ke změnám ve struktuře dřeva, jeho bobtnání, praskání ale i škůdci. Čím je dřevo méně kvalitní, tím více je náchylné k podlehnutí těmto vlivům a poškození. Kvalitní dřevo se vyznačuje tvrdostí a hustotou. Jedná se o atributy dřeva, které jsou důležité zejména pokud jde o exteriérové ​​stavby. Husté a tvrdé dřevo je odolnější vůči povětrnostním vlivům, a tak si zachovává své primární vlastnosti a zároveň je trvanlivější. Při výběru zahradních staveb byste si tedy určitě měli u prodeje ověřit vlastnosti dřeva, ze kterých jsou vyráběny. Na výrobu altánů či chat se nejčastěji používá smrkové či borové dřevo. V případě, že by mělo být kvalitní, abyste předešli předčasnému poškození zahradní stavby.

Důležitým aspektem při ochraně a prodlužování životnosti zahradní stavby je i pravidelná péče o dřevo. Jednou za rok, maximálně dva roky, by měla být provedena renovace zahradní stavby. Vyžaduje to broušení starých nátěrů, opravu poškození a nanesení nových ochranných nátěrů. Takovýmto způsobem si zajistíte odolnost i trvanlivost vašeho zahradního altánu, chatky či domku.

Svatební zahradní altán se tak může stát součástí vaší zahrady již natrvalo. Zajistí vám příjemné místo na posezení, odpočinek a relaxaci či pomoc při zahrádkářství. Můžete si z něj vytvořit vaši oázu odpočinku na zahradě a vítat v něm vaše hosty při příjemném zahradním posezení. Nezapomínejte však na kvalitu materiálů a také pravidelnou péči.

Související články