Strašák s názvem ghosting jako novodobý druh rozchodu

Pexels
|
07. 08. 2022
|
„Beáto, nevím, co se děje, Martin se už týden neozval, nenapsal, nezavolal. Jako by se po něm slehla zem.“ Nepříjemným sdělením mě překvapila nedávno jedna dobrá kamarádka. Jejího Martina jsem shodou okolností zahlédla v jedné z restaurací.

Proto jsem svou dlouholetou kamarádku uklidnila, že její přítel, se kterým chodí už déle než půl roku, je určitě v pořádku, jen si možná musí v hlavě urovnat některé věci a chce být chvíli sám. Nedalo mi to a Lucky jsem se zeptala, jestli se s Martinem pohádali, měli nějaké špatné období nebo neshody. Prý ne, prý se odmlčel z ničeho nic. Začala jsem přemýšlet o ghostingu.

Že jsi o tom nikdy neslyšela? Možná ne, možná ses s ním dokonce sama setkala. Informace o paranormálních jevech nečekej. Ghosting je totiž novodobým způsobem rozchodu. Tvůj milý nebo milá se jednoho krásného dne prostě vypaří jako pára nad hrncem nebo trošku záhadněji – jako duch. A právě ze slova „duch“ (ghost) je odvozen název pro tento netradiční, avšak stále častější způsob rozchodu.

Duchové jsou častěji muži než ženy

Protože Lucka nebyla jediná, která mi o svém „duchovi“ vyprávěla, nabyla jsem názoru, že ghosting používají častěji muži než ženy. Ženy jsou jednoduše upovídané. Chtějí vztah vyřešit, říct tomu druhému (nebo i samy sobě), co je špatně, proč to nemůže fungovat nebo kdo další stojí za rozpadem vztahu.

pexels-photo-568027.jpeg

Říct partnerovi tváří v tvář, proč vztah nefunguje - tak by to mělo chodit.
Pexels
Ghosting je prostě srabáctví. Nechat někoho na pochybách, jestli je člověk v pořádku a co se s ním stalo, je nemorální.

Chceme zkrátka komunikovat, vysvětlovat, možná si i trošku poplakat a zanadávat. Jednoduše ale chceme stávající vztah ukončit a začít něco nového s někým jiným. Samozřejmě, že existují i ženy, pro které je ghosting prakticky na denním pořádku, mnohem častěji se ale k této metodě rozchodu uchylují neohrožení páni tvorstva.

Mám tě rád, nemám tě rád

Lucka byla s Martinem déle než půl roku. Na první pohled to byl pár, který jsme všichni v okolí považovali za synonymum pro dokonalé štěstí. Martin Lucku zahrnoval dárečky, neustále trajdali někde po večeřích nebo romantických wellness pobytech. Lucka už pomalu pomýšlela na zásnuby, když ono ejhle – její milý se ze dne na den přestal ozývat. Proč tomu tak bylo?

Jeho reakci nemusela předcházet žádná hádka ani rozepře. Jednoduše se mu v hlavě něco pootočilo a on zjistil, že pro něj Lucka není dost dobrá. Nebo potkal jinou „Lucku“, se kterou to mohlo být ještě lepší. Nechtělo se mu ale nic vysvětlovat, omlouvat se za něco, za co vlastně tak úplně nemohl, a čelit výčitkám, ba dokonce i slzám mé kamarádky. Prostě se vypařil.

Nekorektní, ale stále častější

Jak bude tenhle příběh pokračovat? Tak nějak tuším, že Lucka se nebude chtít jen tak jednoduše smířit s tím, že už o ni Martin nestojí, a tak ho bude bombardovat SMS zprávami, hovory nebo třeba i dopisy. Když nezabere nic z výše uvedeného, pravděpodobně Martina navštíví u něj doma. Pak existují dvě verze – buď se bude Martin donekonečna zapírat, nebo se k celé věci postaví jako chlap a Lucce oznámí, proč už to mezi nimi dál nemůže fungovat.

Pak přijdou na řadu slzy, výčitky, obviňování a utěšování. Jistě se tak všichni shodneme na tom, že Ghosting je nesmírně nekorektní, srabácký a neetický způsob rozchodu, přesto je však stále častější a rozšířenější. Dnes už si totiž neumíme říkat věci z očí do očí. Světu vládnou sociální sítě a online konverzace. A zmizet není tak jednoduché. Na druhou stranu to ale není ani nemožné.  Nepříjemné pravdě budeme muset jednou ale přece jen čelit. V mnohem závažnější podobě.

pexels-photo-594421.jpeg

Nestojíš mu ani za to, aby se s tebou rozešel normálně? Pak se z něj vůbec nedělej těžkou hlavu.
Pexels
Nejdřív strach, potom hněv. Nás by tedy takový rozchod neskutečně naštval.

Co když ses stala obětí ghostingu?

Pokud ses ty sama stala obětí ghostingu, máš jenom dvě možnosti. Buď si přiznáš, že byl tvůj ex pořádný srabák a nestál ani za zlámanou grešli, nebo ho začneš stalkovat a požadovat vysvětlení. Od druhé zmíněné varianty tě důrazně odrazuji. Ztratíš akorát spoustu času, soudnosti a ideálů. Raději se spokoj s vysvětlením, že tvůj milý jednoduše nemá tolik odvahy, aby ti přišel říct do očí, že už to mezi vámi neklape. A s někým, kdo se neumí chovat jako opravdový chlap, se přece nemá cenu zahazovat.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články