Pláč po sexu u ženy je stále ještě tabu. Příčina neznámá

Bigstockphoto
|
25. 10. 2023
|
Chtíč se dere na povrch a přichází dokonalé uvolnění. Přesně tak by se dal popsat orgasmus velkého procenta žen po celé planetě. Ne všechny to ale máme stejně. Jsou mezi námi takové, které po orgasmu pláčou. Proč?

Rozhodně ne proto, že by byl jejich partner netrpělivý, nešikovný nebo neomalený. Tedy abychom byly přesné – nemusí to být ten hlavní důvod. Na vině je tzv. postkoitální dysforie, tedy opak euforie, nepříjemné pocity, které přicházejí po vyvrcholení. Její důsledky mají mnohdy dost drsnou dohru spíš u mužů, kteří se cítí mizerně, jako by něco zkazili. Přitom to tak není a ženy mohou klidně plakat, i když se jim sex s jejich drahouškem maximálně líbil.

V zajetí dysforie je asi 30 % žen

Podle průzkumů a odborníků, kteří se problematikou zabývají, trápí nepříjemné pocity po sexu až 30 % dotázaných žen a to už je tedy sakra hodně. Průzkum australské univerzity v Queenslandu prokázal, že se dysforie dotýká i žen, které mají jinak ze sexu dobrý pocit a kterým se konkrétní akt líbil. Objektivně se nestalo nic nepříjemného, stejně však mozek vyvolal smutek a pláč.

bigstock-couple-having-sex-156367271.jpg

Pláč po sexu může způsobit i vážné partnerské problémy.
Bigstockphoto
Ženy, které po sexu pláčou, by měly své drahé polovičce vysvětlit, že chyba není v jejich výkonu.

Příčinu odborníci neznají, nahrávají však emoce

Odborníci dosud nerozlouskli to, co takto depresivní stav u žen způsobuje. Podle australského průzkumu ho přitom zažívá opakovaně hned 10 % dotázaných žen a více než 30 % žen řekla, že prožila aspoň chvíli v takové dysforii, která ale za moment odezněla.

Melancholie a úzkost u těchto žen přichází místo pocitu uspokojení, zdaru a pocitu, že jsou uvolněné a mohou relaxovat. Jedna z teorií pracuje se změnou hormonů ve chvílích po orgasmu, která mění i náladu. Odborníci naopak vyvracejí, že by šlo o ženy, které mají v životě víc problémů než ostatní. Drtivá většina z nich ani nikdy neměla nepříjemnou sexuální zkušenost.

Neméně zajímavé je zjištění, že k postkoitální dysforii mají spíše sklony ty ženy, které jsou na své muže citově navázány. Největší pravděpodobnost tohoto stavu se vyskytuje u žen, jež jsou na svém partnerovi přímo emocionálně závislé.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články