Iva: „Syn si našel přítele. Manžel to nedokáže přijmout.“

bigstockphoto.com
|
18. 06. 2020
|
Otázka homosexuality už není v dnešní době tolik kontroverzní a složitá, jako v minulosti. Osvěta, o kterou se snaží jednotlivci i nejrůznější organizace, nám pomalu, ale jistě otvírá oči. Co když se tě ale tahle problematika dotkne přímo?

Článek byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která nám ho do redakce zaslala e-mailem. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna – pozn. redakce.

Vymodlený syn

Karel byl naše vymodlené dítko,“ začíná své vyprávění Iva. „Společně s manželem jsme ho měli poměrně pozdě, o to více lásky a péče jsme ale našemu jedinému synovi dávali. To, že je Kája tak trochu jiný, jsem asi jako matka vždycky nějak vnitřně cítila. Nijak jsem to ale nekomentovala a ze syna se snažila vychovat milého a empatického mladého muže.

Jakmile Kája vystudoval vysokou, rozhodl se zkusit štěstí ve světě. Odjel na pracovní stáž do Anglie, kde se zdokonalil v angličtině a našel si spoustu zajímavých kontaktů i přátel.

Za synem jsme dvakrát ročně létali a byli v neustálém kontaktu alespoň prostřednictvím sociálních sítí. Kája pracoval v zahraničí necelé čtyři roky. Do rodné domoviny se měl vrátit u příležitosti narozeninové oslavy mého manžela – svého otce.

bigstock-two-young-gay-men-lying-on-the-356858282.jpg

Že je někdo gay? Hlavně když bude šťastný!
bigstockphoto.com
Držíme všem gayům a lesbičkám palce, aby u svých rodičů a svého okolí našli pochopení.

Nová známost a narozeninové překvapení

Kdybych tehdy věděla, co všechno jeho návrat způsobí, asi bych se zmíněné oslavy vůbec nezúčastnila. Kája přiletěl a rozhodl se s sebou vzít i „překvápko,“ které měl v plánu odhalit na otcově oslavě. Věděli jsme, že jde o jeho novou známost, kterou v Anglii poznal, ani jeden z nás ale netušil, že nám místo sličné slečny představí… Sličného muže.

Jakmile manžel syna s Benjaminem uviděl, krve by se v něm nedořezali. Mně se jen potvrdilo to, co jsem dlouhá léta tušila. Můj syn je gay! Já ho ale nesoudím, respektuji a říkám si, že i kdyby si domů přivedl žlutého mimozemšťana s fialovými tykadly a tvrdil nám, že je s ním šťastný, neměla bych nic proti tomu.

Manžel ale neodkázal zkousnout, že je jeho jediný a vymodlený syn na kluky a nikdy mu nedá vysněného vnuka. Z oslavy ho vyhodil se slovy, ať se vrátí, až bude normální. Jinak mu prý nemá chodit na oči.

Aby už nebylo pozdě

Kája u nás od té doby nebyl a manžel odmítl ho v Anglii navštívit. Za synem tak létám sama a hledám cesty, jak je společně s otcem znovu usmířit. Obávám se ale, že chlapská ješitnost je pro ty dva natolik velkou překážkou, že k sobě cestu už nikdy nenajdou.

A to je škoda. Chovají se totiž jako dva rozmazlení spratci, kterým vzali oblíbenou hračku. Hrozně se bojím, že toho budou časem litovat. Protože je život nevyzpytatelný a nikdo neví, co nám další den přichystá, možná už bude na lítost pozdě,“ uzavírá své vyprávění Iva.

Jak dát uraženého otce a syna zase dohromady? Pokud tě napadá nějaký způsob, dej nám o něm vědět v diskuzi pod článkem.

Související články