„Nejdřív svatba a dítě. Pak řekl, že je gay,“ píše Darja

www.bigstockphoto.com
|
31. 01. 2019
|
Na první pohled ideál – usměvavý pár vedoucí za ruce rozdováděné dítko korzuje po pražských ulicích. Ona, elegantní dáma v pouzdrové sukni, on, vysoký štíhlý gentleman v padnoucím obleku. Nikdo jen tak nepozná, že je něco špatně.

Takhle nějak vypadala naše poslední společná procházka uličkami Prahy. Smáli jsme se, malá poletovala od vrkajících holubů k výlohám obchodů, slunce nám svítilo nad hlavami a já si v duchu gratulovala k tomu, jak skvělý život mám. Pavel byl sice zamlklý, ale za ta léta jsem si zvykla. Nebyl to žádný extrovert a mluvil jen tehdy, když měl opravdu co říct. A vždycky to stálo za to. Byl to pozorný partner, milující otec a nadšený projektant, který miloval kvalitní jídlo, rychlá auta a… Muže.“

Tak začíná vyprávění jedné z našich čtenářek, která si vzhledem k citlivému tématu nepřála být jmenována. Říkejme jí proto třeba Darja. Darja se nám svěřila s poněkud netradičním příběhem, který v nás vyvolal nespočet otázek. Tou, která ale na jazyku pálila nejvíce, bylo, jak je možné, že manželka nedokáže po několika letech spokojeného manželství odhalit partnerovu homosexuální orientaci.

Důkaz místo slibů

„Kdyby mi tohle v minulosti někdo vyprávěl, asi bych se mu na místě vysmála. Žijete několik dlouhých let ve spokojeném manželství, z něhož vznikl nový život. Společně vychováváte milovanou dceru, vzájemně se podporujete, užíváte si na luxusních dovolených a těšíte se na to, až dítko odroste a vy budete rozmazlovat jeho vnoučata a poté na klidné a spokojené stáří. To mi ale s Pavlem očividně nemělo být dopřáno.

Ale zpátky k naší poslední procházce. Když jsme se vraceli k domu, v němž jsme prožili spoustu hezkého, někdo na nás čekal. Abych byla přesná. Nečekal na nás, ale na Pavla. Prý to je kolega z práce, který mu přinesl na flashce nějaké návrhy. Nechala jsem chlapy o samotě a šla společně s malou uvařit večeři. Když se Pavel po několika minutách nevracel, začala jsem nervózně korzovat okolo oken.

Pohled, který se mi po chvíli naskytl, asi nikdy z paměti nevymažu. Můj manžel, s nímž jsem zanedlouho měla oslavit desáté výročí svatby, měl zaražený jazyk v krku údajného kolegy. Párkrát jsem si protřela oči. Stále jsem nevěřila, že nejde jenom o špatný sen. Jakmile se od sebe tyhle hrdličky odlepily, manžel mě v oknu zahlédl. Jeho obličej zbělel šokem a ve vteřině se hnal za mnou do kuchyně.“

woman-1006102_1280.jpg

Může žena nepoznat, že je její partner gay? Evidentně ano!
Naše čtenářka není první a určitě ani poslední, kdo tohle zjistil (nebo zjistí).

Jako opařená

Nezmohla jsem se na slzy, ba ani na výčitky, křik nebo hysterické záchvaty. Šeptem jsem opakovala jediné slůvko „PROČ?“. Pavel mluvil, vysvětloval, obhajoval se a já se na konci jeho monologu cítila snad ještě hůř. Náklonnost k mužům ho poprvé překvapila už na střední škole. Tehdy ale nevinné flirty a krátkodobé románky připisoval pubertě a touze experimentovat. Až mnohem později zjistil, že ho opravdu nepřitahují ženy, ale muži. To už bohužel chodil se mnou. Protože jsem otěhotněla poměrně záhy, svatbu jsme měli vcelku brzo.

Svou orientaci tajil nejen před svým okolím, ale i přede mnou. Neustále se prý snažil „přeorientovat“ a náklonnost k mužům potlačit. Ve skrytu duše bohužel věděl, že je to nemožné. Nechtěl ublížit ani mě, ani dceři, kterou jsme čekali, a tak se s muži scházel tajně. Přes to všechno stále opakoval, jak mě miluje a že veškeré ty románky se stejným pohlavím byly z čistě fyzických pohnutek.

Bohužel, jeden z jeho „románků“ (humorné na celé téhle situaci bylo, že onen kolega se opravdu jmenoval Roman) neunesl skutečnost, že Pavel nehodlá rozbít rodinu a za ním si chodí jen pro povyražení. Proto ho dnes čekal před naším domem s prosbou, která se ale postupně změnila ve vydírání. Buď podá žádost o rozvod, nebo o jeho orientaci uvědomí nejen mě, ale i kolegy v práci. Jak to dopadlo, asi všichni tušíte.“

První a poslední životní láska

Snažila jsem se Pavla pochopit, ale nějak vnitřně jsem se nemohla přenést přes to, že mi celé ty roky lhal. Cítila jsem se ponížená, podvedená a Pavel mi začal být fyzicky odporný. Byť jsem se tomuhle pocitu snažně bránila, nakonec jsem tíhu a absurditu situace neunesla a požádala o rozvod.

Rozvedli nás rychle, malou máme ve střídavé péči. Ačkoli to letos budou tři roky, nikdy jsem se s tímhle životním kopancem nesmířila. Stále jsem sama, stejně jako Pavel. I dnes ale tvrdím, že byl mou první a možná i poslední životní láskou, na kterou nezapomenu, byť bych si to velice přála.“

Je vůbec možné, aby žena nepoznala, že je její partner nebo manžel gay? Dej nám vědět do diskuze, co si o tom myslíš.

Související články