Jak ušetřit na kosmetice: srovnávej ceny i značky a využij každou akci

Shutterstock
|
13. 05. 2023
|
Ne, kvůli inflaci se fakt nemusíš vzdávat oblíbené kosmetiky. Vybrali jsme pro tebe pět tipů, díky kterým můžeš citelně ušetřit. Vyzkoušej je a uvidíš sama.

I ty už jsi asi pocítila, že se v poslední době všechno kolem zdražuje. Od potravin přes paliva a energie až po kulturní akce a cestování. Inflace se nevyhnula ani kosmetice, kterou většina žen tak miluje. Do její ceny se promítá růst cen energií i základních surovin. I přes vyšší číslo na cenovce ji však nemusíš vyřazovat z rozpočtu. Stačí na to jít chytře. I v dnešní době jde něco ušetřit, třeba číháním na slevy nebo výměnou produktů za levnější variantu. Nesníží se ale pak jejich kvalita?

Dražší rovná se lepší?

Možná se bojíš kupovat levnější kosmetiku, protože si myslíš, že vyšší cena znamená kvalitnější produkt. Nenech se zmýlit, není to tak vždycky. Cena jedné řasenky nebo rtěnky je ovlivněná hned několika věcmi.

Vedle ingrediencí, obalu a místa přechovávání kosmetiky je to hlavně značka, která ji vyrábí. Výrobky od těch celosvětově známých jsou často předražené. Zákazník totiž platí marketingovou mašinérii plnou reklam, videí influencerů a kampaní. Účinné složky, které výrobky obsahují, přitom mnohdy najdeš i u mnohem levnějších produktů od ne tak známé značky. Tímhle způsobem se dá na kosmetice docela dobře ušetřit. Existují ale i další fígle.

shutterstock_2022799637.jpg

Šetříme všichni a na kosmetice se to podepisuje.
Shutterstock
Sleduj účinné látky, ne značky. Tak se dá ušetřit hodně!

Ušetři na kosmetice díky těmhle 5 tipům

Popřemýšlej o svých prioritách. Opravdu potřebuješ ty stíny, kterými se nalíčíš jednou za měsíc? Promysli, který produkt používáš nejčastěji, a ten dokupuj do zásoby. Jinými slovy si pořiď jen to, co naplno využiješ. A nemáš to třeba už doma schované v šuplíku.

V tomhle kroku ti určitě pomůže i důkladné zrevidování vlastní skříňky na make-up. Na jednu hromádku dej to, co využiješ, a na druhou, co už spotřebovat nedokážeš. Z toho ještě vyber, co je neotevřené. S tím můžeš někoho podarovat. Co je otevřené, to patří do koše. Skříňku pak vytři hadříkem a zbylé produkty tam naskládej zpátky. Zaručujeme, že to bude velmi příjemný pocit.

Využívej věrnostní kartičky a programy. Drogerie mají často věrnostní program a díky sbírání bodů za nákupy můžeš splašit hezkou slevu. Někdy můžeš taky využít speciální akce nebo kupóny na určité produkty.

Poznej kouzlo e-shopů. Registrovaným zákazníkem se můžeš stát i u e-shopů nabízejících kosmetiku. Svým věrným zákazníkům posílají i newslettery, ve kterých jsou zapsané všechny akce včetně možného poštovného zdarma. Můžeš díky nim získat i slevové kódy, které pak platí na určitou značku nebo typ produktu.

Kromě toho je výhodné nakupovat na internetu, protože se ceny na e-shopech mohou lišit od těch v kamenných prodejnách.

Trikem, který mnozí využívají, je osobní vyzvednutí online objednávky přímo na prodejně. Vyhneš se placení poštovného a balného, ale pořád můžeš využívat online slevy.

Prozkoumej vzorky předtím, než si něco koupíš. Ať už je to vzorek krému v časopise, nebo vyzkoušení vzorkového make-upu na hřbet ruky přímo v prodejně. Snaž se co nejvíc vyhnout tomu, že bys zaplatila za něco, co v konečném důsledku nebudeš používat. Impulzivní nákupy jednodušše peněžence neprospívají.

V online prostoru můžeš při „průzkumu před nákupem“ využít taky porovnávač cen. Najdeš si tam konkrétní produkt, třeba oblíbenou řasenku, a podíváš se, na kterém e-shopu ji pořídíš nejlevněji. Dej si ale pozor, ať nakupuješ jen na ověřených e-shopech, se kterými jsou ostatní spokojení. Přečti si recenze uživatelů a uživatelek, díky kterým se vyhneš nekvalitním výrobkům nebo e-shopům, jimž není radno věřit.

Najdi alternativu. Není mezi levnějšími drogerkovými značkami dvojník tvého oblíbeného, ale drahého lesku na rty či make-upu? Vždycky se vyplatí se podívat, jestli neutrácíš zbytečně za produkt, který si můžeš koupit v levnější variantě. Jak už jsme říkaly, důležité je jen to, aby měl stejné účinné látky jako tvůj oblíbený. Pak už připlácíš jen za zbytečné pozlátko.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Autor článku: redakce

Související články