Ramsay-Huntův syndrom: pozor, potrápit může i tebe!

Shutterstock
|
30. 11. 2022
|
Ramsay-Huntův syndrom je název pro velmi bolestivé onemocnění, které může skončit trvalými následky. Přitom ho způsobuje virus, který většina z nás prodělala už v dětství.

Co se skrývá pod tímto krkolomným názvem? Neurologické onemocnění, které je vyvoláno virem varicella zoster. Ano, přesně tím, který je původcem planých neštovic. Herpetický vir zpravidla nepovažujeme za nebezpečný, tedy pokud se jím nenakazí těhotné ženy nebo jedinci s oslabenou imunitou. Jen málo z nás se proto proti němu nechá očkovat běžně dostupnou vakcínou. Většinou žijeme s tím, že onemocnět se jím dá jen jednou za život a že po prodělaném onemocnění získáváme trvalou imunitu. Jenže to není tak úplně pravda.

Pásový opar stále na spadnutí

Po prodělání planých neštovic zůstává virus v našich nervových buňkách, kde po zbytek života „čeká“ v latentní formě na svou další příležitost. Může se proto stát, že ve chvíli, kdy dojde z nějakého důvodu k oslabení našeho organismu (imunitní onemocnění, velká psychická zátěž a další „srandy“), přihlásí se nemoc o slovo znovu, tentokrát v podobě pásového oparu.

Pásový opar je kožní onemocnění, které se prvotně projeví silnou bolestí v postižené oblasti, nejčastěji v oblasti hrudníku, krku, obličeje, ale dokonce i v oblasti očí nebo genitálií. Na místě se objeví ošklivě vypadající puchýřky, kůže je rudá a velmi citlivá. Puchýřky jsou infekční a vysoce nakažlivé hlavně pro děti, u kterých by virus vyvolal plané neštovice.

Ramsay-Huntův syndrom: co to je a jak se s ním poprat?

Pokud pásový opar postihne jeden lícní nerv, hovoříme o Ramsay-Huntově syndromu (herpes zoster oticus). A jak se syndrom projevuje? Jako první se objeví palčivá bolest na uchu a okolo něj. Vzápětí se na stejném místě objeví pupínky naplněné čirou tekutinou. Může dojít k oslabení, nebo dokonce i ochrnutí svalů v obličeji na stejné straně, jako je postižené ucho.

K dalším projevům Ramsay-Huntova syndromu patří:

  • ztráta sluchu na postižené straně
  • hučení, pískání nebo zvonění v uchu
  • problém s dovíráním jednoho očního víčka
  • motání hlavy
  • částečná nebo úplná ztráta chuti

Koho syndrom postihuje?

Ramsay-Huntův syndrom postihuje podle neurologů nejčastěji starší pacienty. Konkrétně je vyšší výskyt zaznamenán u žen (oproti mužům) v páté a šesté životní dekádě. Výjimečně může ale postihnout i lidi mladší. Vzpomeňme třeba na mladého zpěváka Justina Biebera, který šokoval celý svět svým sdíleným videem na instagramu, na němž má očividně polovinu obličeje ochrnutou. Kvůli onemocnění musel Justin zrušit celou řadu koncertů.

Nežádoucí komplikace. Tohle fakt nechceš

Pokud léčbu nezahájíš včas, může dojít k dlouhodobým komplikacím. K těm nejčastějším patří:

  • poškození zraku, protože při oslabení svalů v obličeji může docházet k zhoršenému zavírání očního víčka, což v konečném důsledku způsobuje poškození rohovky
  • trvalá ztráta sluchu
  • ochrnutí obličejových svalů
  • postherpetická neuralgie – jde o chronickou bolest zapříčiněnou tím, že virus poškodil nervová vlákna; bolest přetrvává i dlouho po vymizení ostatních příznaků

Návštěvu lékaře neodkládej!

Pokud u sebe nebo u někoho ze svých blízkých zaznamenáš projevy syndromu, vyhledej lékaře. Ten předepíše antivirotika, léky na bolest a popřípadě i další léčbu, aby nedošlo k trvalému poškození zdraví. A co můžeš udělat sama? Oblast s vyrážkou udržuj v čistotě, k úlevě pomáhají vlhké studené obklady. Jedinou možnou prevencí je očkování.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články