Nepříjemný fenomén upskirting. Když už se ve své sukni necítíš bezpečně

Shutterstock
|
20. 08. 2022
|
Nosíš ráda sukně nebo šaty? Aby ne, zvlášť v horkých dnech je nesmírně úlevné, když naše intimní partie a stehna větrají do maximální přípustné míry.

Bohužel jsou tady ale i pánové (snad jen oni!), kteří si z nás jednoduše udělají lovnou zvěř a kalhotky kterékoli z nás naservírují k večeři podobně úchylným tupcům na internetu. Řeč je o upskirtingu.

Co to vůbec upskirting je? Možná patříš k té hrstce dívek, jež nerady nosily sukně a šaty kvůli puberťákům ze třídy, kteří se nezdráhali sáhnout ti pod sukni nebo ti ji „jenom“ nadzdvihnout. Upskirting minulosti.

Ono nadzdvihávání sukně se ale „musí“ přizpůsobit normám a technologiím, protože co není vyfoceno a vystaveno na internet, to se nestalo (známe z fitka). V praxi jde tedy o to, že třeba stojíš v tramvaji a ukázkový chlívák ti strčí svůj telefon pod sukni, vyfotí tvoje intimní partie a pak se s nimi samozřejmě pochlubí (v lepším případě si je nechá pro sebe, aby si udělal hezký večer).

Zatímco u nás je upskirting pouhopouhý přestupek, v Německu a Velké Británii jde o trestný čin. S tím, jak směšně trestáme znásilnění i pokus o něj, se vlastně ani nedivíme.

shutterstock_1366777997.jpg

Upskirting je forma obtěžování.
Shutterstock
V některých zemích je tohle trestný čin. U nás se klasicky „zas tak moc neděje“.

Hříchy léta

Jestli je ti nepříjemné, že na tebe chlápci od hospody, kolem níž procházíš, pokřikují a jejich hláškám teda sexuální podtext opravdu nechybí, z upskirtingu abys měla panickou hrůzu. Tím spíš, když je volná sukně zrovna naprosté požehnání.

O tomhle problému se u nás totiž začalo mluvit na začátku srpna, kdy se s chlípníkem setkalo šest žen v Praze během několika málo týdnů. Smutné je, že i kdyby se náhodou podařilo čin onomu čumilovi dokázat, šlo by o přestupek proti občanskému soužití, za který hrozí pokuta maximálně 20 tisíc korun. Super cena za pošramocené sebevědomí… Trestu odnětí svobody by se údajně mohl dočkat, kdyby se podařilo prokázat, že se takhle baví kontinuálně.

Co můžeš dělat?

Podle policie je nejlepší vyzvat dotyčného – pokud ho tedy přistihneš – aby s tím přestal. A pak jít čin nahlásit. Skvělé, už to vidíme, jak se dámě takový primitiv ještě vysměje do obličeje a odkráčí do bezpečí, aby svůj úlovek nasdílel mezi sobě rovné. Ach, ten dnešní svět…

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články