Barefoot neboli bosé obouvání. Není to jen velký byznys?

www.bigstockphoto.com
|
08. 07. 2020
|
Tlačit si prsty v lodičkách a celý den si ničit nohy na podpatcích, to je jen pro dámy, které něco vydrží. Nejen o tyhle boty ale šlo výrobcům barefoot bot. Ve hře byly i všechny ostatní typy, které nevyhovují a deformují nohu tak dlouho, než vytvoří skutečný problém.

Když jsi před lety potkala na ulici bosého chlápka, který nevypadal jako bezdomovec, asi jsi nevěřícně kroutila hlavou. Trend se ale rozmohl a dnes už taková situace příliš z míry nevyvede. Pokud ale pracuješ ve firmě, kde panuje určitý dresscode, bosky prostě do kanceláře přijít nemůžeš, o tom žádná. Jestli nějaké firmě šéfuješ, tak už vůbec ne.

Proto se na trhu objevily boty, vyráběné tak, aby neničily přirozený tvar chodidla. V nich se máš cítit, jako bys byla bosa. Pohodlí je na prvním místě, ale musíme uznat, že ty propracovanější kousky už i dobře vypadají, ať už jde o kotníkové boty, nebo třeba baleríny.

Proč vlastně zase začínáme chodit naboso?

Rozpoutalo se to kvůli botám, které často nerespektují přirozený tvar lidského chodidla. To už bylo řečeno. Zvlášť dámské boty můžou být odstrašujícím případem, takže je na místě si vybrat, jestli chceš vypadat jako dáma a ničit si přitom nejen nohy, ale třeba i páteř, nebo vsadit na větší pohodlí a zvolit jiné botky.

Pro malé děti je chůze naboso skvělá. Při poznávání nových povrchů se zpevňují svaly na chodidlech i klouby, které jsou u dětí zatím měkké. Nechat je tedy v létě běhat bosé po trávě nebo písku je jednoznačně prospěšné. Navíc pokud dítě netrpí alergií na hmyzí bodnutí, nemusíš se obávat ani toho. Při nejhorším si chvíli popláče.

Pro dospělé může chůze naboso znamenat příjemnou masáž chodidel, která se možná pozitivně odrazí na kvalitě spánku nebo psychické pohody. Jenže! Chůze naboso neprospívá lidem, kteří mají zborcenou klenbu. A že je jich mezi námi požehnaně. Tací spíš potřebují pevné boty a podporu v podobě ortopedických vložek, nikoli dokonalou volnost nebo boty tvaru, které při chůzi klenbě nijak nepomáhají. Proto je potřeba si chůzi naboso nebo pořízení barefoot kousků pořádně rozmyslet.

bigstock-woman-is-holding-barefoot-shoe-312648220.jpg

Bosé obouvání není vhodné pro každého.
Trend, který se nemusí vyplatit. To je barefoot. Tam, kde dřív tyhle boty frčely, už od nich upouštějí.

Barefoot. Slovo, které je slyšet všude kolem

Za vším hledej dobrý marketing. U nás teď sice barefoot frčí, zato ve Spojených státech nebo v jiných zemích Evropy už od něj zase lidé houfně upouštějí. Zřejmě na tom něco bude, jenže my jsme zatím masírováni kampaněmi, které do nás barefoot hustí horem dolem.

Barefoot se u nás nejdřív objevil v podobě „bot“, které měly oddělené prsty. Boty se používaly hlavně na běh, ale čas od času se v nich i po městě někdo producíroval. Vypadalo to hrozně. A především je dokázáno, že se při běhu nebo chůzi naboso nebo v barefoot botách zvyšuje riziko úrazu, pokud se nesoustředíme na pohyb jako takový.

Dneska se barefoot šijí ve velkém a nehorázné sumy za ně utrácejí i rodiče malých dětí, kteří jinak mají celkem hluboko do kapsy. Vývoj dítěte je totiž na prvním místě, ale… Je barefoot tím správným způsobem, jak nechat dítě růst a vyvíjet?

Odborníci se o vhodnost barefoot obuvi u dětí i dospělých přou a ne a ne se shodnout. Zásadní potíž je totiž údajně v tom, že v tomhle druhu obuvi musí člověk zvolit jiný styl chůze, než na který je zvyklý z běžných bot. Zvlášť pokud sis připlatila za kvalitní a tvarované boty, nejspíš se budeš hodně divit, jaký je v tom rozdíl, a možná budeš brečet nad tím, kolik jsi za barefoot boty vyhodila peněz, a přitom tě z nich hrozivě bolí nohy.

U dětí je zase potíž v tom, že barefoot bota je široká a ani náhodou nekopíruje dětské chodidlo tak, jak by bylo potřeba. Navíc uchycení spočívá v gumě nebo pružence, která tlačí na hlezno. Může se tak stát, že se noha zaškrtí a nebude se prokrvovat, jak by měla. U dětí to může být fatální. Podobně nepříjemné následky může mít i to, že obuv je příliš široká a obvykle k udržení na noze nepomůže ani pásek přes nárt. Tím pádem pak dochází k většímu tlaku na patu, důsledkem čehož může být tzv. dvojitá pata.

Podle odborníků mají barefoot boty nedostatky i v provedení a následné hygieně. Boty totiž nebývají vypodšívkované, a pokud do nich dítě pokaždé nedostane ponožky, můžeš mu zadělat na problém – v takových botách totiž vznikají karcinogenní látky, protože dochází k oxidaci zbytků chromu.

Co musí barefoot obuv splňovat?

To je právě ta otázka. Hodnotící kritéria totiž nejsou pevně stanovena, a proto se běžně prodávají normální dětské boty, ovšem s nálepkou „barefoot“, za dost vysoké částky (na to, že z bot dítě rychle vyroste). Nakonec existuje na internetu spousta návodů, jak si vlastně udělat svoje vlastní boty. Tolik tedy k věrohodnosti výrobků na trhu.

Co si myslíš o trendu barefoot ty? Dej nám vědět do diskuze pod článkem!

Související články