Karel IV. byl cool a cestoval i po smrti. Kam za ním?

Bigstockphoto
Komerční článek
|
02. 12. 2016
|
Uhranul ti v předchozím článku švihák-businessman s atletickou postavou a velkými ambicemi? A víš, že byl tak cool, že cestoval i po smrti? Poznej místa, která navštívil, ačkoli už nebyl mezi živými. Rozhodně to stojí za to!

Karel IV. byl cestovatel každým coulem. Chvíli žil tam, chvíli zase jinde – podle situace a podle toho, kde ho zrovna bylo potřeba. Nejdůležitější muž v historii Čech byl totiž významný nejen u nás, ale i v Evropě – koneckonců se stal i císařem Svaté říše římské.

V prvním článku, který jsme Karlu IV. věnovaly, jsme zmínily, že pravidelně trénoval boj s mečem a pyšnil se nevysokou, leč atletickou postavou. Ke konci svého života už to byl ale spíš chatrný mužík a jeden čas nikdo nevěděl, co se s ním stalo – byl otráven, nebo podlehl zranění z boje?

Velikán na sklonku života. Co ho udolalo?

V roce 1350 tenhle panovník ochrnul a mezi lidmi se začala šířit zvěst, že ho stihl boží trest. Možná za to, že se ve Frankfurtu a Norimberku choval silně protižidovsky – třeba uděloval už předem amnestii každému, kdo židům něco provede.   

Důvodů, proč ochrnul, mezi lidmi samozřejmě kolovala spousta, v tom byla tehdejší doba tolik podobná té naší. Ve hře byla otrava, jenže tu později víceméně vyvrátili vědci ohledáním ostatků. Karel IV. také v pozdějším věku trpěl dnou, takže ochrnutí mohlo být i jejím projevem.

Jak se tak antropologové zabývali jeho kostrou, nemohli přejít fakt, že měl panovník silně zdeformovanou krční páteř i dolní čelist, což spolu podle nich souviselo a celá deformace mohla vzniknout v boji jako důsledek silného nárazu. Tím se částečně přerušila mícha a později došlo k ochrnutí. Mimo to měl vyražených asi šest zubů a poškozené čelistní klouby. Asi nic moc pocit.

Měl Photoshop? Možná…

No, Photoshop jako takový ne, ale retuší mu malíři dopřáli dost. Karel IV. měl podle průzkumů lebky hodně výrazné sečné zranění od levého obočí přes nos až k pravému oku, ale na portrétech se tenhle šrám nikdy neobjevil. Co kdyby snad podrýval panovníkovi autoritu?

Karel IV. a jeho cestování po smrti. Cože?

Šestnáct dnů po úmrtí Karla IV. v roce 1378 se vydalo několik stovek lidí na průvod. Rodina, dvořané a významné osobnosti prošly několik míst, která ke Karlovi IV. neodmyslitelně patřila. Ty je teď můžeš projít a propátrat s mobilní aplikací Charles GO, která tě zavede do dob dávno minulých a připomene ti tehdejší atmosféru. Stáhni si aplikaci a podívej se s ní třeba do kostela sv. Klimenta, na purkrabství na Vyšehradě nebo do kostela sv. Panny Marie pod Řetězem. O napětí, zábavu a poznání tady nebude nouze!

Související články