Jim Carrey oznámil konec kariéry. Jak šel čas s oblíbeným komikem?

Bigstockphoto
|
01. 04. 2022
|
Jim Carrey oznámil, že po 40 letech v showbyznysu zvažuje konec kariéry. Jaká byla jeho cesta na vrchol?

Oznámení Jima Carreyho, že uvažuje seknout s hereckou kariérou, zasáhla fanoušky z celého světa. Jim naznačil, že potřebuje odpočinek a k návratu na stříbrné plátno by ho přesvědčil jen bombovní scénář.

Oblíbeného baviče známe hlavně z komedií jako Maska, Yes Man, Božský Bruce nebo Truman Show. Málokdo ale ví, že jeho cesta ke slávě nebyla vůbec jednoduchá. V dospívání musel Jim Carrey nechat školy, aby uživil rodinu, a dokonce přiznal, že byl dlouhodobě na antidepresivech. Podívejme se blíž do života herce, který nedávno oslavil 60 let.

Náročné dětství

Dětství Jima Carreyho nebylo zrovna růžové. Narodil se v roce 1962 do chudé kanadské rodiny jako nejmladší ze čtyř sourozenců. Když jeho otec přišel o práci a musel přijmout spatně placenou pozici v továrně na pneumatiky, nastoupil tam i Jim a jeho sourozenci, aby rodinu uživili. Mladý Jim tak každý den po škole pracoval 8 hodin, což se začalo odrážet na jeho prospěchu. Nakonec školy v 16 letech nechal.

Finanční problémy donutily rodinu přestěhovat se do karavanu, který zaparkovali na pozemku u příbuzných. To rodině finančně ulevilo, takže se Jim mohl začít soustředit na kariéru baviče. Odjakživa byl extrovertem, který rád rozesmíval druhé. Na základní škole údajně uzavřel s učitelkou dohodu, že pokud vydrží hodinu sedět v klidu, může spolužákům předvést komediální vystoupení.

Hercem díky pevné vůli

Jimovi rodiče naštěstí syna v jeho talentu podporovali. Matka mu ušila kostým pro vlastní stand-up show, kam ho otec vozil. První veřejné vystoupení torontském baru Yuk Yuk's bylo sice fiaskem, ale Jima to neodradilo. Díky své trpělivosti nakonec v Torontu prorazil jako bavič a imitátor. V 17 letech se pak odhodlal k velkému kroku – přestěhovat se do Los Angeles a zkusit štěstí v Hollywoodu.

Cesta k herecké kariéře ale byla hodně klikatá. Trvalo několik let, než se mu povedlo prorazit. Vyzkoušel několik menších rolí v nízkonákladových komediích a údajně byl finančně tak na dně, že si nemohl dovolit ani ty nejzákladnější věci. Zlom přišel v roce 1984, kdy si ho všiml producent Keenan Wayans, který mu nabídl hlavní roli v komediální seriálu In Living Color, který se dočkal skvělého přijetí.

bigstock-cannes-may-actor-jim-carrey-105277172.jpg

Jim Carrey se musel v životě hodně snažit, aby to někam dotáhl.
Bigstockphoto
Cesta na vrchol nebyla pro Jima Carreyho jednoduchá.

Filmy, které milujeme všichni

Jimovi se tak otevřely dveře k velkým filmovým rolím. V 90. letech si střihl hlavní roli ve filmech Ace Ventura: Zvířecí detektiv, Blbý a blbější nebo Maska, které ho vyšvihly mezi hollywoodské superhvězdy. Později se blýskl v komediích Božský Bruce nebo Yes Man, díky kterým se stal jedním z nejlépe placených herců současnosti.

Přestože Jim Carrey exceloval jako komik, chtěl zkusit i vážnější role. Ve druhé polovině 90. let se blýskl ve filmu Truman Show, za který získal Zlatý glóbus a uznání filmových kritiků. Další Zlatý glóbus následoval ve Formanově filmu Muž na měsíci. Herec se prý během natáčení do role Andyho Kaufmana vžil natolik, že tím údajně své kolegy přiváděl k šílenství. Následoval artový film Věčný svit neposkvrněné mysli, který získal Oscara za scénář. Na svoji první sošku ale zatím Jim Carrey čeká.

Osobní život Jima Carreyho

Zatímco v kariéře zažíval zlatou éru, v osobním životě se Jimovi moc nedařilo. V 90. letech mu zemřeli oba rodiče a ani jeho milostný život nebyl zrovna růžový. Byl dvakrát ženatý, ale obě manželství se mu rozpadla. Nevyšlo mu to ani s herečkou Renée Zellweger, se kterou byl dokonce zasnoubený. Jeho partnerkám údajně vadily hercovy časté výkyvy nálad.

bigstock-los-angeles-nov-renee-z-341287078.jpg

Jim Carrey měl vztah i s představitelkou Bridget Jones.
Bigstockphoto
Herečka Renée Zellweger byla Carreyho velkou láskou.

Do potíží Carreyho přivedl vztah s vizážistkou Cathrionou White, která stejně jako Jim trpěla depresemi a spáchala sebevraždu nedlouho poté, co se s ní rozešel. Rodina pozůstalé Jima zažalovala, protože jí údajně podal léky na deprese, které zapříčinily její smrt. Jim obvinění popřel s tvrzením, že z něj chce rodina jen dostat peníze. Následně byla všechna obvinění stažena a Jim byl očištěn.

Tyhle událost ale herce hodně zasáhly, proto se na čas stáhl do ústranní, aby se věnoval umění a charitativní činnosti. To mu prý v kombinaci s meditacemi pomohlo v boji s depresemi, které ho dlouhodobě trápily. Carrey dokonce přiznal, že bral léta antidepresiva, které se mu povedlo vysadit. Poklidný, spirituální život se mu zamlouvá natolik, že ho zkrátka hollywoodský shon už moc neláká. Doufejme tedy, že nabere novou energii a vrátí se na plátno v nějakém trháku.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7

Související články