Tajemné písečné město na severu Peru. Poznejte Chan Chan

Komerční článek
|
02. 09. 2020
|
Předtím, než se v hlubinách jezera Titicaca zrodil první Inka Manco Capac, vládla v Peru zcela jiná kultura. Nazývali ji Chimu a na rozdíl od Inků, bylo jejím domovem pobřeží Pacifického oceánu. Za otce kultury je považován mýtický Tacayamo, který podobně jako první Inka přišel na pevninu z hlubin oceánů, aby zde vládl zdejším lidem.

Kultura Chimu se během 600 let transformovala a postupně rostla. Dosáhla mocného statusu vládnoucího státu na pobřeží Peru, a to až do doby, než je v 15. století porazili Inkové. Zbylo z nich pouze království pohřbené v písku peruánské pouště. 

Toto království je dnes známé jako Chan Chan. Tato záhadné město se nachází pouze několik kilometrů od města Trujillo. Máte rádi horko, šum rozbouřeného moře, mořské pochoutky a tajemství. Pak zamiřte od Limy na sever po vyprahlé amerikaně až do Trujilla, kterému se říká město věčného jara. 

titicaca2-e1573210535381.jpg

Chan Chan - největší písečné město světa

Kultura Chimu měla ve svém největším rozkvětu až 500 tisíc obyvatel, přičemž z toho 100 tisíc lidí žilo převážně ve městě Chan Chan. V současné době se město Chan Chan rozkládá na 14 kilometrech čtverečních a právem je tak považováno za největší písečné město na světě. Z celé své rozlohy je však odkryta pouze asi desetina. Zbytek města stále zůstává skryto pod nánosem písku a odpadků. 

Město jako takové se skládá z 9 paláců, z nichž plně odkryt a přístupný veřejnosti je jen jeden. Existoval zde pouze jeden vchod do těchto paláců. Tento vchod jako takový byl chráněn deseti metrovými zdmi. Když se dnes jako návštěvník dostanete mimo tyto zdi, nestačíte se divit. Kromě mnoha vnějších zdí, které jsou zrekonstruované v celé své výšce, najdete celou řadu zajímavých památek a elementů. Zdi jsou zdobené ornamenty ve tvaru ryb, rybářských sítí, nutrií a pelikánů. Mnohé z nich přitom vyprávějí příběh, nebo představují období v roce, příliv a odliv nebo další přírodní fenomény. 

titicaca1-1024x685.jpeg

TIP: Poznejte Jižní Ameriku na vlastní oči. Vydejte se na jeden ze zájezdů do Peru a poznejte místní unikátní přírodu, památky a kulturu.

Více než 100 studní!

Když nepočítáme vojenskou sílu, díky které Chimu získávali nové území, to byli také zdatní inženýři a zemědělci. Vystavěli si chytrou pozemní síť kanálů, kterými dostávali do jinak vyprahlého města vodu. V samotném městě je možné najít více než 100 studní. Jejich tajemstvím bohaté úrody bylo také guáno z okolních ostrovů, které bylo používáno jako hnojivo. 

Pohřební ceremonie

Nejzajímavějším aspektem kultury Chimu jsou jejich pohřební ceremonie. Vládci na své následovníky předávali pouze politickou pozici. Když král zemřel, byla na hlavním náměstí paláce uspořádána ceremonie s obětinami. Poté byl palác uzavřen a spolu s králem byli pohřbeni i jeho služebníci a konkubíny. Nový král si musel vystavět nový palác. Je možné tedy předpokládat, že v písku je mnohem více paláců než devět.

Související články