„Kvůli dědictví jsme zavrhly bratra,“ píše Jana (56)

bigstockphoto.com
|
29. 02. 2020
|
Dědictví může nepěkně zamávat se vztahy v rodině. Své o tom ví jedna z našich čtenářek, která si nepřála zveřejnit své pravé jméno (redakce její totožnost zdá), proto jí říkejme třeba Jana. Jaké to je, když se sourozenci rozhádají kvůli majetku?

Tři sourozenci

„Vyrůstala jsem s mladší sestrou a starším bratrem kousek za Prahou. Maminka nás bohužel brzy opustila, a tak se stalo, že veškerá péče o rodinu, zůstala na bedrách mého tatínka. Musím říct, že se svého úkolu zhostil opravdu královsky a během dětství ani dospívání nám nic nechybělo. Nemohli jsme si sice dovolit výrazně utrácet, ale bídu s nouzí jsme rozhodně netřeli.

Bratr zpátky v rodném domě

Tatínek si vychovával svého nástupce a celé mládí mu sliboval, že naši rodinnou chalupu jednou zdědí. Děti měl ale tři, což nakonec zohlednil ve své poslední vůli. Za pár dnů to budou přesně dva roky, co nás otec po dlouhé a vleklé nemoci opustil.

Všichni tři už máme svoje rodiny, poslední rok života táty se ale bratrova rodina musela přistěhovat zpět do rodné chalupy. Tatínek na tom nebyl ani trochu dobře a potřeboval čtyřiadvacetihodinovou péči, za což bratrovi a jeho ženě patří můj obrovský a upřímný dík.

bigstock-couple-having-argument-confli-348150205.jpg

Někdy je lepší vypořádat dědictví ještě za života zůstavitele.
bigstockphoto.com
Dědictví může snadno přetrhat i dobré vztahy.

Na chalupu máme nárok všichni tři

Tatínka jsme se sestrou pravidelně navštěvovaly a zařizovaly vše, co bylo potřeba okolo táty, chalupy i bratrovy rodiny vyběhat. Když nás otec opustil, byla to obrovská rána. Mě ani sestru by ale v životě nenapadlo, jak nám jeho odchod zkomplikuje životy. Chalupu nakonec odkázal svým dětem – nám třem s tím, že ji máme prodat a peníze si mezi sebou rozdělit. A to byl kámen úrazu. Se sestrou se tomuto řešení nebráníme, bratr o něm ale nechce ani slyšet.

Můžeme přijet na grilovačku

Strávil prý v chalupě většinu svého života a prodat ji rozhodně nehodlá. O tom, že by nás vyplatil rovným dílem, ale taky slyšet nechce a ostatně na to ani nemá. Prý můžeme kdykoli přijet na víkend nebo grilovačku. A to nám připadá celkem málo. Táta odkázal svůj jediný majetek nám třem, proč by z něj měl mít užitek jenom bratr?

Sestra zlodějka

Sestra vzala situaci do svých rukou a z domu si bez vědomí bratra odnesla několik cenných obrazů a dalších věcí, které pro ni měly kromě vysoké finanční hodnoty i tu citovou. Bratr ji následně obvinil z krádeže. Věc v současné chvíli řeší policie. Ani jedna s bratrem nemluvíme a obáváme se, že peníze, kterými nám chtěl tatínek ulehčit, také nikdy neuvidíme.“

Jak tuhle prekérní situaci řešit? Poraď naší čtenářce v diskuzi pod článkem.

Související články