Tři tváře BDSM: máš odvahu zkusit je všechny?

Shutterstock
|
18. 10. 2022
|
Možná ti hlavou probleskne latex, bičíky a cokoliv z toho pokoje v 50 odstínech šedi. BDSM je ale víc než to.

BDSM je takový akronymní deštníček zastřešující tři okruhy sexuálního chování. Tím prvním je bondage a disciplína (BD), druhým dominance a submisivita (DS) a posledním sadismus a masochismus (SM). Smyslem BDSM je zvýšení sexuálního prožitku obou partnerů.

BDSM = BD + DS + SM

Abychom byly na stejné vlně, nejdřív si v rychlosti vysvětlíme, co všechny ty pojmy znamenají. Při bondage jde o omezení pohybu partnera, třeba pouty nebo provazem. Disciplína se řídí předem domluvenými pravidly, při jejichž porušení přijde (nejčastěji fyzický) trest.

Dominance je rozkazování a panování nad druhým partnerem, který je submisivní a tomu dominantnímu se dobrovolně podrobuje.

U poslední dvojice jde především o bolest, fyzickou nebo emocionální: sadisti bolest rádi způsobují, zatímco masochisti ji naopak rádi prožívají.

BDSM je o domluvě

Jestli jsi úplný BDSM outsider, asi ti můžou popsané praktiky připadat extrémní. BDSM je ale způsobem hry nebo životním stylem, rozhodně ne domácím násilím. Partneři, kteří se do BDSM pouští, s ním jsou obeznámení a plně souhlasí se vším, na čem se předem domluví, protože jim to tak vyhovuje.

Součástí téhle domluvy je taky tzv. bezpečné slovo, pojistka, kterou může kdokoliv z partnerů použít v okamžiku, kdy jim hra není z různých důvodů příjemná. Mělo by jít o jiné slovo než ne nebo stop, která během BDSM her ztrácí svůj význam. Při použití bezpečného slova by měli partneři s hrou přestat a domluvit se na dalším postupu.

TOP 10 bizarních sexuálních úchylek aneb Co je „normální“

Pravidla BDSM

Základem BDSM je najít partnera, kterému budeš absolutně, bezmezně důvěřovat. Věř nám, bez toho to nepůjde. Partneři jsou vždycky v dominantně-submisivním vztahu a je jen na nich, kdo bude dominantní (Pán) a kdo submisivní (Otrok).

shutterstock_659195428.jpg

BDSM zahrnuje tři praktiky. Láká tě některá?
Shutterstock
BDSM se může týkat sexu, ale klidně ho lze brát i jako dlouhodobou hru.

Otrok je vždycky plně oddaný a věrný Pánovi, poslouchá ho na slovo, protože je pro něj autoritou. Oproti tomu pro Pána může být Otrok až bezcenný a součástí hry může být i Otrokovo ponižování. Pán často dává Otrokovi různé úkoly, za jejichž ne/splnění následují odměny nebo tresty.

Zlatým pravidlem je SSC (safe, sane, consensual) – bezpečně, s rozumem a po dohodě. BDSM vztah je založený na domluvě, vzájemné úctě a důvěře.

BDSM praktiky

Spektrum BDSM praktik je hodně široké, v zásadě ale vždycky vychází z ponížení, různých úrovní násilí a omezování pohybu a smyslů. To všechno se může dít přímo při sexu i mimo něj. Podle domluvy partnerů se může objevovat škrcení při sexu, hra na strach, bičování nebo roleplay (hraní rolí). Ke spoustě BDSM praktik je pak potřeba speciálních pomůcek.

Pro někoho pořád tabu

BDSM rozhodně není pro každého. Zároveň ale taky není jenom pro zvrhlé milovníky násilí, jak si můžou myslet ti, kteří ho pořád mají za tabu. Podle ohlasů lidí, kteří BDSM praktikují, jde často víc o navázání duševního spojení, které se musí kultivovat, než o to, někomu nařezat na holou.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články