Letní románky: užít si je, nebo se jim obloukem vyhnout?

Bigstockphoto
|
14. 07. 2021
|
Takže je na čase položit si otázku: pouštět se do něj, nebo raději ne? Jaké jsou přínosy a co při nich můžeme ztratit? A co rozhodně nedělat, když už se rozhodneme, že do nějakého toho dobrodružství půjdeme?

Flirtovat ano, ale elegantně

Podle vědců prý téměř polovina lidí flirtuje už na palubě letadla, pokud vedle nich tedy nesedí jejich drahá polovička, která má zrak jako ostříž a oči naprosto všude. Asi 30 % lidí, kteří právě odlétají na dovolenou, si už v letadle domluví s někým rande. Někdo prostě razí heslo, že není čas ztrácet čas. Co to o nich ale vypovídá? Není to náhodou to, že si zoufale potřebují s někým užít, protože se jim to buď dlouho nepovedlo, nebo jsou to notoričtí svůdníci?

Když už začneš flirtovat, ať už v letadle, nebo později na pláži či party u baru, pamatuj si, že není nic horšího než kočka, která se urputně dožaduje mužské pozornosti a snaží se k někomu vnutit a ukecat ho ke společné schůzce – třeba k té několikaminutové.

Nesnižuj svoje nároky

Když už se tedy rozhodneš, že si dovolenou pořádně zpestříš románkem s Panem Neznámým, nesnižuj svoje nároky. Nemusíš si nutně začít s prvním chlápkem, který se namane. O dvacet let starší pupkáč po tobě bude pokukovat pořád, ale vážně není nutné, abys absolvovala sex s někým, kdo se ti doopravdy nelíbí a nepřitahuje tě. Některé z nás třeba dokonale odpuzují borečci, kteří nakráčejí i do restaurace jenom v plavkách nebo v trenkách, aniž by měli co vystavovat. No a někoho, kdo svým vzhledem aktivně obtěžuje všechny kolem… Toho asi nechceš.

Neslibuj a neočekávej

Flirt je dneska snad už neškodný, i když jsi šťastně zadaná. V takovém případě zvaž, jestli nechodíš s chorobným žárlivcem, který by neunesl, že se na tebe podíval někdo jiný. A když už se dáš do flirtu s neznámým, udržuj konverzaci tam, kde ji sama chceš, aby si z toho on nevyvodil příslib společné noci, zatímco tebe by to ani nenapadlo (dobře, napadlo, ale zavrhla bys to).

bigstock-162439073.jpg

Letní románky jsou jen pro ty, kteří nehledají vážnější vztah.
Bigstockphoto
Věř, že i když ti říká, že hezčí holku ještě nepotkal, myslí jenom na to, kolikrát si to s tebou rozdá.

Když už dojde na sex, je důležité, aby sis ujasnila, že nejde o to, abys tady našla lásku na celý život, nýbrž o zpestření léta a pobavení. Jen nepatrný zlomek letních lásek přežije odjezd z dovolené, natož aby z toho bylo „až do smrti v dobrém i ve zlém“. Nevytahuj ze svého dočasného miláčka sliby a vyznání nehynoucí lásky, protože on to zřejmě takhle nebere. A taky ho nesvazuj svými řečmi o tom, jak ti padl do oka, že by ses za ním klidně přestěhovala do Dánska a že bys chtěla tři děti. Jeho nadšení pro věc by ho rychle opustilo.

Dát na sebe kontakt, nebo ne?

To záleží na tom, jestli s ním chceš udržovat nějaký vztah, byť by to třeba znamenalo jen si občas napsat, jak se máte. Jestli to s dotyčným nemyslíš vážněji, nedávej mu telefonní číslo nebo e-mail. Telefon bys totiž musela ignorovat a bůh ví, jak by byl kocourek trpělivý, v e-mailu bys musela nasměrovat jeho zprávy do spamu a modlit se, aby si kvůli tobě nezřizoval stále nové adresy, kdyby tě prokoukl. Sociální sítě, na nichž se dá konkrétní osoba zablokovat, jsou snad to nejmenší zlo.

Dokážeš to?

Než se do něčeho vrhneš, polož si taky otázku, jestli jsi na tohle vůbec stavěná. Dokážeš si nezávazně užívat s někým, kdo s tebou dál nepočítá a ty nepočítáš s ním? Nepřijde ti nepřístojně prvoplánové vyspat se s někým, koho už pravděpodobně nikdy neuvidíš? Pokud ne, tak směle do toho. V opačném případě se drž zkrátka.

Letní evergreen – sexuálně přenosné choroby

Na tomhle místě nemůžeme vynechat ani sexuálně přenosné choroby, protože ty k letním románkům bohužel patří. Sice je podle všeho zbytečné zdůrazňovat, aby ses chránila bariérovou antikoncepcí (kondomem), jelikož pilulky tě nezachrání, protože každý rok si ženy z dovolených nějakou tu breberku přivezou, ale my si to nemůžeme odpustit, protože žijeme v 21. století. Bez kondomu by se mohlo pár pěkných chvil nevyplatit, protože nikdy nevíš, co je dotyčný zač a s kolika kočičkami si začal před tebou jenom za tohle léto.

Proč se v létě tolik plašíme?

I to dokážou vědci vysvětlit. Prý je to množstvím slunečního světla, které v mozku stimuluje epifýzu a v jeho důsledku také dochází k nižší produkci melatoninu, hormonu, který je zodpovědný za to, že se nám chce spát. Jsme tedy bdělejší, nabitější a máme obecně větší chuť na sex. Léto je k dovádění prostě jako stvořené.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články