Kauza „jeho ex“: co už by mu nemělo procházet?

Bigstockphoto
|
28. 09. 2022
|
Vztahy jsou složité a k životu patří. Každý z normálních dospělých už nějaký ten vztah měl a s někým se rozešel. Pokud jsi právě narazila na zajímavého kocourka, který je čirou náhodou single, můžeš být i tak nemile překvapená.

To, že právě nikoho nemá, totiž ještě neznamená, že je ready na další vztah. Pokud ti to neřekne rovnou, budeš to mít těžší a dost možná s tím budeš bojovat následujících několik měsíců… Nebo tak dlouho, jak to vydržíš. Jak poznat, že na svou bývalou nepřestal myslet, že k ní ještě pořád něco cítí?

Scházejí se. Často

Zatímco někdo nemůže své bývalé ani po letech cítit, jiný se zvládne rozejít v dobrém a s expartnerem/expartnerkou normálně mluvit, protože je podle něj škoda o člověka přijít, i když už spolu nechodí. Fajn, to respektujeme. Pokud se ale každý měsíc scházejí na kafíčko, dortíček, oběd, kino nebo výlet na kole, měl by být kocourek připravený na to, že se ti to nebude líbit – a právem. Na otázku, proč se rozešli, když spolu dál tráví čas, tě asi odpověď „je nám spolu dobře i jako kamarádům“ neuspokojí.

Jakkoli je to pravda, měl by ten hoch brát ohled na tebe. Pokud to není totální ňouma nebo nevyléčitelný flegmatik, stejná situace na opačné straně by mu zřejmě taky vadila, jakkoli by se snažil zachovat chladnou hlavu. Přesně takhle mu to řekni.

bigstock-burning-photo-with-ex-girlfrie-88624976.jpg

Za vztahem, který skončil, by se měla udělat důrazná tečka.
Bigstockphoto
Ne všichni pánové dokážou udělat radikální řez. Ale je to to nejlepší, co mohou udělat pro svůj budoucí vztah.

Všechno spolu probírají

To jde samozřejmě ruku v ruce s předchozím bodem. Když spolu totiž dva lidi tráví volný čas, evidentně u toho spolu komunikují. On má ale zážitky sdílet především s tebou a kamarády. Ne s bývalkou. Jen si představ, jak jí vypráví o vašem vztahu. „Škoda, že jsi nechtěla vyzkoušet šedesát devítku. S Alenkou to teď děláme a je to super.“ Brrr.

Pořád si píšou a volají

A to zase navazuje na předchozí bod. Nejen že se spolu domlouvají na společných aktivitách, oni si taky píšou a volají. SMSky a zprávy na nejrůznějších messengerech létají vzduchem a každá o sobě dá zvukem, který tě vytáčí k nepříčetnosti, vědět. Za zprávy typu „co děláš?“ bys dotyčné nejradši utrhala ruce, ale na vině je kocourek – pokud na ně reaguje, je jasné, že se to bude opakovat. DO-KO-LA!

bigstock-165855230.jpg

S bývalými partnery můžeme mít hezký vztah, ale nic se nemá přehánět.
Bigstockphoto
Štve tě, že jí pořád píše a volá? Řekni mu to!

Pořád má dárky od ní

Má po bytě rozmístěné nejrozmanitější serepetičky, které mu kdy dala? Pak na ni pořád myslí a vzpomíná na ni, přičemž se těchto vzpomínek nechce vzdát. Jinak by je dávno odklidil. Neříkáme vyhodil, některé věci si prostě chceme nechat, uklidit, abychom je za 20 let objevili v krabici a usmáli se nad nimi. Ale aby každý kousek bytu zdobilo to, co mu ji připomíná, to je trochu moc. Pokud někde objevíš vystavenou jejich společnou fotku, ať už v bytě, na tapetě v telefonu nebo v počítači, zdrhej.

Od rozchodu neuplynuly ani tři měsíce

Jak dlouho má být po rozchodu člověk sám, aby se připravil na další vztah a šel do něj s čistou hlavou? To není nikde psáno, obyčejně ale platí, že do pořádku se po rozchodu dáváme zhruba tři měsíce. U někoho je to méně, u někoho (i mnohem) více. Každopádně by od něj bylo sobecké, kdyby tě k sobě začal jakkoli poutat, aniž by si v hlavě srovnal „vztah“ ke své bývalé.

Dlouhodobě se k sobě vracejí

Už se pětkrát rozešli a zase se vždycky sešli? Ber nohy na ramena, dokud ses do něj totálně nezamilovala a zatím tě k němu poutají maximálně nějaké sympatie. Tenhle kolotoč totiž jen tak neskončí, dost možná ani tehdy, když se na scéně objeví hvězda tvého kalibru. Když se od někoho nedokážeme odloučit ani po druhé šanci a druhém rozchodu, je v tom něco zakletého. A tvoje nervy a čest jsou fakt cennější. Kdo by chtěl hrát druhé housle?

Když se z bývalky stane hysterka

Sama jeho ex tě stalkuje na sociálních sítích, kdo ví odkud vylovila i tvoje telefonní číslo a mydlí jednu SMSku za druhou? Na tyhle dívenky s chováním řeznického psa a nulovou sociální inteligencí platí jediné – ignorace. Nedávej jí záminku k další debatě. Ignoruj ji, zablokuj ji.

Dělá scény tvému kocourkovi? I on by se měl zachovat stejně jako ty a ignorovat ji. Maximálně ji může jednou „vyřvat“, aby pochopila, že přes tebe nejede vlak.

A co když spolu mají děti?

Možná je tvůj vyvolený rozvedený, možná je svobodný, ale má s bývalkou děti. V takovém případě se buď vyrovnej s tím, že s ní nikdy nepřestane mluvit, protože to musí dělat minimálně kvůli dětem. Pokud už teď nebo po nějaké té zkoušce víš, že na to nemáš, vycouvej a lov jinde. Pokud to totiž není zavrženíhodný bastard, na své děti se nevykašle. Pokud ano, je to hodně důrazný varovný signál, který bys neměla přehlédnout – co kdyby se pak vykašlal i na vaše společné děti?

Pokud má s někým tvůj drahoušek děti, buď připravená i na to, že je bývalka může pořádně naočkovat proti tobě. Jestli je to ženská na úrovni, neudělá to. Často se ale stává, že kočka neustojí nápor, který na ni děti vytvářejí, protože „jejich maminka má vždycky pravdu“.

bigstock-169524386.jpg

Děti z předchozích vztahů jsou skutečnou zkouškou.
Bigstockphoto
Tváří se jeho dceruška jako andílek nebo princezna? I tak bude dost možná pod vlivem svojí maminky a bude chtít tatínka jen pro sebe.


Co udělat proto, aby byla bývalka bývalkou?

Máš pocit, že je jeho ex hezčí, chytřejší, šikovnější, úspěšnější? Vykašli se na to. Za vším stojí sebevědomí a ruku na srdce – pokud ho máš nižší, budeš snadno žárlit na všechno, co se kolem něj mihne, na jeho bývalku obzvlášť. Ty máš své kladné stránky, pro které si tě kocourek vybral, případně akceptoval, že sis ho ulovila, a snadno se tomu faktu přizpůsobil.

Taky to s ním hned od začátku řeš. Řekni mu, co ti vadí, ale pamatuj si, že zakázat mu úplně styk s ní, když po něm touží (mluvíme o styku společenském, ne o intimním), by byla cesta do pekel. Buď by byl nešťastný, nebo by se s ní stýkal tajně a to by neprospělo ani jednomu z vás.

Co bys rozhodně neměla dělat, je vyzývat dotyčnou sama na souboj – ani slovní, ani pěstní, ani s pistolemi za úsvitu. Komunikaci mezi nimi si musí vyřešit tvůj objekt zájmu sám. Především v případě, kdy se o něj holka zase snaží, ať už ho chce, nebo ho nechce a jenom nemůže překousnout, že její ex má někoho jiného.

Jak jsi na tom ty, tvůj drahoušek a jeho ex? 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články