Lada: „Kamarádku týrá manžel. Omlouvá se drahými dárky.“

bigstockphoto.com
|
23. 06. 2020
|
My ženy se rády necháváme rozmazlovat. A je jedno, jestli pohlazením, vlídným slovem nebo drahými dárky. Co když se ale z dárků stane „držhubné“? Něco o tom ví jedna z našich čtenářek, která nechce přihlížet tomu, jak její kamarádka trpí.

Článek byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která nám ho do redakce zaslala e-mailem. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna – pozn. redakce.

Princ v bílém sporťáku

„S Andreou se přátelíme už od střední školy. Obě jsme zdárně složily maturitu a přihlásily se dokonce na stejnou výšku. Po promocích si každý sice šla svou cestou, stále jsme se ale pravidelně scházely, vylívaly si srdíčka a chlubily se novými objevy. Andrejka se brzy po škole seznámila s Michalem – na první pohled nesmírně charismatickým a okouzlujícím právníkem, který rozhodně neměl hluboko do kapsy.

Od začátku vztahu jí proto zahrnoval drahými dárky, trávili spolu luxusní dovolené na jachtě v Karibiku a výjimkou nebylo ani to, že si jednou týdně zaletěli třeba na nákupy a večeři do některé z okouzlujících evropských metropolí. Všichni jsme Andrejce ve skrytu duše záviděli, ale zároveň jí jejího vysněného prince v bílém sporťáku upřímně přáli.

Zásnuby pod Eifellovkou

Netrvalo to dlouho a Michal požádal Andreu o ruku. Samozřejmě stylově – pod blikající Eifellovkou. A rozněžnělá, uplakaná, ale nesmírně šťastná Andrea souhlasila. Začaly přípravy na svatbu, která byla pohádková, honosná a taková, jakou by si přála asi každá žena. Oslavy trvaly skoro tři dny a svatebním hostům přecházel zrak z luxusních dortů, výzdoby i hektolitrů luxusního alkoholu, které tu tři dny tekly proudem.

bigstock-beating-under-influence-of-alc-369164377.jpg

Domácí násilí nemusí být jen fyzického rázu.
bigstockphoto.com
Bohatí muži mají často pocit, že jim musí být žena ve všech ohledech po vůli a že si k ní můžou dovolit všechno.

Andrea se brzy po svatbě nechala zavřít do zlaté klece. Michal vydělával tolik, že nemusela pracovat a volný čas tak věnovala péči o svůj zevnějšek i nákladným koníčkům. Její nový životní styl naše kamarádství naštěstí nepoznamenal. Andrea totiž stále zůstávala tou hodnou a pokornou mladou ženou, jakou jsme vždycky znali. Časem jsem si ale všimla, že začíná chřadnout. Navíc se stále méně usmívala a často měla nepřítomný výraz ve tváři.

Zámožný tyran

Několikrát jsem se jí ptala, co se děje. Svěřit se mi ale nechtěla. Když jsem na jejích pažích našla obrovské podlitiny, dál už zapírat nemohla. Vyklopila mi, že ji Michal psychicky i fyzický týrá. Často si po práci přihnul a v opilosti nešel pro ránu daleko. Druhý den se omlouval a zahrnoval Andreu ještě dražšími a luxusnějšími dárky.

Odejít nedokázala. Na luxus a nákladný životní styl si tak nějak zvykla. Navíc mi pořád opakovala, že Michal je v jádru hodný a záměrně jí nikdy ublížit nechce. Prý ho vždycky vyprovokuje a on toho pak hrozně lituje. Protože nikdy neměla štěstí na pořádné chlapy a šíleně se bála samoty, tyrana opustit nechtěla a vlastně ani nedokázala.

Oběť, nebo alkoholička?

Když jsem se snažila vzít situaci do svých rukou a na Michala uhodit, řekl mi, že si Andrea vymýšlí, pije a modřiny má z pádů. Věděla jsem, že je to lež a snažila se Andreu přemluvit k návštěvě policie. Odmítla, tak jsem šla na stanici sama. Oznámení sice přijali, ale řekli, že pokud nebude chtít Andrea sama nic řešit a tyrana bude i nadále krýt, jsou v téhle situaci bezmocní a nemůžou nic dělat.

A tak stále přihlížím, jak moji nejlepší kamarádku týrá zámožný manžel a každou modřinu se snaží vykoupit diamanty, auty nebo luxusní dovolenou v Karibiku. Na mé prosby ani naléhání Andrea nereaguje a já nevím, jak z téhle patové situace ven,“ končí své vyprávění Lada.

Co bys naší čtenářce poradila? Jak má kamarádku přesvědčit, aby se tyrana jednou pro vždy zbavila? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Související články