Finanční závislost na partnerovi? Cesta do pekel!

Bigstockphoto
|
23. 10. 2021
|
Plánuješ budoucnost královny, která bude panovat v krásném velkém domě a každý večer přivítá manžílka utahaného z práce? Chceš trávit dny u zahradního bazénu, popíjet víno a nezatěžovat se vyděláváním peněz? Tak zadrž!

Je to sice docela pěkná vidina, ale všeobecně sdílené zkušenosti nám velí poradit ti opak a na tohle se rozhodně nespoléhat. V dnešní době totiž není tím nejdůležitějším dobře se vdát, ale sladit rodinu s prací.

Hlavně se dobře vdej – to mohli říkat našim prababičkám

Ano, našim prababičkám se to ještě vyplatilo. Vychodit obecnou školu, naučit se vařit a pořádně uklízet, to mělo stačit k tomu, aby si ji vzal nějaký švarný jinoch a po zbytek života ji a jejich společného potomka zaobstarával.

V té době se člověk vdával a ženil jednou za život, a pokud se dívenka nevdala před dvacítkou, už to byla stará panna a nikdo si o ni ani kolo neopřel. Proto není divu, že se rodiče snažili, aby se dobře vdala. Pak, aniž by pracovala (i když samozřejmě některé musely pracovat), mohla pečovat o rodinu a domácnost až do smrti.

Hlavně nezávisle

Sama musíš uznat, že takhle to dneska nefunguje. Asi polovina manželství se rozvádí, což s sebou nese majetková vypořádání a pro jednoho z partnerů obvykle i snížení životní úrovně. Co taky může následovat po životě v blahobytu, když najednou s „miláčkem“ jdete z nějakého důvodu od sebe?

bigstock-woman-with-sad-face-crying-sad-106700399.jpg


Bigstockphoto
Přestaneš dostávat kapesné a odejdeš z domova s kabelkou. Jenom s kabelkou.

A můžeme se na to podívat ještě z jednoho úhlu pohledu. Co když tě bude tvůj milovaný živit a dopřávat ti luxusní kapesné (už ten pojem sám o sobě je trochu potupný, protože kapesné je super dostávat leda tak od rodičů a jen do určité doby), ale ty zjistíš, že tě ten šmejd podvádí. A on ti řekne, že s tím nepřestane – živí tě, tak drž ústa a krok. Necháš se podvádět a srážet si sebevědomí, aby sis udržela životní standard, nebo od něj odejdeš a budeš pravidelně týden před výplatou o chlebu a vodě, protože jsi dosud nenasbírala žádné pracovní zkušenosti?

Žena v důchodu = žena v chudobě

Další katastrofický scénář může přijít, jakmile se o ženu vzorný manžel stará a finančně ji zabezpečuje, ale po padesátce chytne druhou mízu a odejde za mladší. Žena po padesátce horko těžko sežene práci, zvlášť pokud nepracovala nikdy. O té bídě, která ji čeká při výpočtu důchodu, se asi ani nemusíme příliš rozepisovat.

bigstock-moving-house-115684850.jpg

Buď radši samostatná, je to lepší!
I se svým miláčkem si můžeš přestat rozumět. Dobré je mít finance na to, abys mohla odejít a neživořit při tom.

Zodpovědně už od začátku

Na penězích nám holkám stát ubírá tak nějak automaticky. Třeba tím, že když jsme na mateřské, dostaneme usmolený zlomek své výplaty. Jestli je tvůj drahý co k čemu, snaží se, aby o tebe a dítě bylo maximálně postaráno. Když tě ale začne přemlouvat, aby ses do práce nevracela, a tobě se tam vlastně ani moc nechce, nenech se zlákat ke kariéře domácí posluhovačky. Chlápek by tě měl brzo v hrsti, protože on vydělává, a jeho přání by pro tebe najednou muselo být rozkazem. A neříkej, že vám dvěma se tohle stát nemůže. Může. 

Použité zdroje? Žádné nejsou. Tohle je náš autorský článek.

Související články