Co ještě není a co už je nevěra? Hranice je velmi křehká a není to jen o sexu

Shutterstock
|
01. 03. 2023
|
Nevěra je strašák pro každý vztah. Ovšem co ještě není a co už je nevěra, na to se pohledy různí. Odborníci dokonce přišli s pěti různými druhy podvádění. Znáš je všechny?

Co je nevěra? Jednoduchá otázka, na kterou ale není jednoduchá odpověď. Zkus se zeptat deseti přátel, co je nevěra, a vsadíme se, že ti každý řekne rozdílnou odpověď.

Je to přirozené, protože každý z nás má nastavené jiné hranice a představy o vztahu. Pro jednoho to může být udělení srdíčka na sociálních sítích neznámé osobě, pro druhého žhavý sexy tanec s kolegou během vánočního večírku a pro třetího sex. Někdo považuje za nevěru i to, že partner kouká celý den do mobilu a nevěnuje se mu.

Není nevěra jako nevěra

Otázka tedy zní, kde je její pomyslná hranice. Vnímání nevěry je totiž velmi subjektivní a záleží na každém páru zvlášť, jak to má nastavené. To je důležité si hned v počátku vztahu ujasnit. Komunikace je alfa omega každého partnerství.

Obecně se dá ale říct, že nevěra je to tehdy, když s jiným člověkem, než je náš aktuální partner, uskutečníme kontakty, které jsou pro stávajícího partnera emočně zraňující. Tenhle náhled má taky ale svá úskalí – patologický žárlivec bude za takové zranění považovat i věci zcela nevinné, například radu na cestu neznámému kolemjdoucímu.

shutterstock_1196509066.jpg

Nevěra může mít hned pět druhů.
Shutterstock
Podle průzkumu bylo svému partnerovi nebo partnerce aspoň jednou nevěrných bezmála 42 % Češek a Čechů.

Odborníci definují dokonce 5 typů nevěry a pro všechny typy jsou charakteristické tři prvky.

  • tajemství
  • emocionální angažovanost
  • sexuální alchymie

Pak jen záleží na tom, který další prvek v mimopartnerském vztahu převládá.

Fyzická nevěra

Většina lidí si fyzickou nevěru představí jako první. Jde v ní především o jakýkoliv druh doteku, líbání nebo sexuální chování s osobou mimo partnerský vztah. Je založena na tajemství a sexuální alchymii.

Emoční nevěra

Pravda je, že emoční nevěra je pro většinu lidí mnohem bolestivější než fyzická nevěra. Je to tím, že stojí na hlubokých citech a zamilovanosti k jinému člověku. Jde o sympatie, lásku a chování romantických citů. Tahle nevěra je charakteristická především pro ženy a může být stejně intenzivní jako sexuální vztah.

Snění a fantazírování

V tomhle případě nejde o klasickou nevěru, ale o to víc bys ji neměla podceňovat. Snění a fantazírování totiž může naznačit, že partner nebo ty nejste v současném vztahu zcela spokojení. Sexuální fantazie považujeme za nevěru tehdy, když se kvůli nim dopouštíme nebezpečného nebo nepoctivého jednání.

Finanční nevěra

Není klasický typ nevěry, neláme srdce, ale způsobit konec vztahu může. Pokud neinformuješ partnera o finančních záležitostech nebo rozhodnutích, která se dotýkají vás obou, je to typ finanční nevěry.

Nevěra na sociálních sítích

V dnešní době moderních technologií je to nevěra čím dál častější. Můžeme se na ni kouknout ze dvou úhlů.

První je, když si partner píše s neznámou dívkou nebo je aktivní na on-line seznamce. Za druhou formu nevěry považují odborníci to, když partner dává přednost sociálním sítím před partnerkou.

Pokud při společně tráveném čase sedí s očima přišpendlenýma k mobilnímu telefonu, pak to problém být může.

Ženská nevěra je spíš emoční a s fatálnějšími následky

Faktem je, že nevěra ze strany ženy mívá fatálnější následky. A to hned ze dvou důvodů. První je, že podváděný muž častěji volí krajní řešení. Situaci se nesnaží řešit ani překonat a jediným východiskem je pak rozchod nebo rozvod. Druhý důvod je ten, že ženy se častěji dopouští nevěry, která je spojena se zamilovaností a pálením mostů.

Ženy u svých protějšků víc trápí emoční nevěra, kdežto muži hůře snášejí, když je jim žena nevěrná sexuálně.

Důvěra jako nejdůležitější prvek, jak nevěru překonat

Nevěra tu byla a bude a ne vždy musí znamenat konec vztahu. Jako první je potřeba zachovat chladnou hlavu. K problému nevěry se neustále nevracet, nepátrat po detailech a zapracovat na ztracené důvěře. Ta je jako základní kámen obnovy vztahu. Partnerovi, který podvedl, je třeba začít znovu důvěřovat. Je to těžké, ale je to zároveň jediný způsob, jak spolu zůstat.

Jak vidíš, přesně definovat nevěru není jednoduché. Proto si hned na začátku vztahu s partnerem stanovte, co je a co není přípustné. Nebudete pak muset hasit narušení důvěry.

Použité zdroje: zzdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články