Máslové prkénko: nový gastro trend, který láme sociální sítě

Shutterstock
|
06. 07. 2023
|
Namazané a ozdobené kanapky patří ke každé správné oslavě. Ale co když se ti zrovna nechce mazat několik táců s jednohubkami? Nachystej hostům máslové prkénko!

Máslové prkénko neboli butterboard je vlastně obyčejné prkénko namazané máslem a ozdobené různými ingrediencemi. Na prkénku vytvoříš základní vrstvu změklého másla a na ní naskládáš oblíbené suroviny.

Fantazii se meze nekladou, takže chuťová paleta je plně na tobě. Využít můžeš naprosto všechno od jedlých květů přes karamelizovanou cibulku až po čerstvé ovoce.

Ozdobené prkénko se pak servíruje s čerstvým pečivem, kterým si každý nabírá máslo. Pečivo vybírej s pevnější kůrkou, které bude dobře držet tvar a nerozdrobí se. Ideální je italský chléb typu ciabatta nebo focaccia. Ale dobře poslouží i křupavá francouzská bagetka, žitné krekry nebo silnější tyčinky typu grissini.

Máslové prkénko vyvolalo rozporuplné reakce. Někomu přijde krajně nehygienické a nezdravé kvůli množství tuku, druhá skupina ho naopak považuje za výbornou pochoutku a perfektní předkrm na večírky. Mimochodem – na prkénko můžeš nejdřív dát pečicí papír a na něj teprve máslo. 

Věděla jsi, že první máslové prkénko představil v roce 2017 autor Joshua McFadden ve své kuchařce Six Seasons? V receptu použil čerstvě mletý černý pepř, chilli vločky, směs bylinek, jedlé květy a vločkovou mořskou sůl.

Slané k večernímu filmu, sladké k víkendové snídani

Variací na tenhle kulinářský výstřelek je nespočet. Přidat můžeš téměř cokoliv, například pesto, piniové oříšky, pečený česnek, nasekanou bazalku nebo parmezán.

Inspirovat se můžeš i svou oblíbenou pomazánkou. V případě budapešťské pomazánky posypeš změklé máslo nakrájenou grilovanou kapií, marinovanou červenou cibulí a trochou mleté uzené papriky.

Výborné jsou také italské antipasti. Jednoduše na máslo rozprostřeš sušená rajčata, olivy, kapary a piniové oříšky.

Překvap partnera snídaní do postele

Máslové prkénko se hodí i na pomalou víkendovou snídani, stačí ho připravit nasladko. Na máslo nakapeš omáčku z rozvařených malin, dozdobíš čerstvým ovocem, mátou a mandlovými plátky. Výborná je taky citrónová a pomerančová kůra v kombinaci s medem.

shutterstock_2223491133.jpg

Máslové prkénko je hit a při jeho přípravě se fantazii meze nekladou.
Shutterstock
Máslové prkénko můžeš připravit nasladko. Je to super forma snídaně!

I dietářky si přijdou na své

Jestli chceš snížit obsah tuku, můžeš místo másla zvolit jinou krémovou pomazánku. Dobrou volbou je například ricotta, která má nižší obsah nasycených tuků a vyšší obsah bílkovin. Skvěle se hodí taky kozí sýr, čerstvý sýr nebo pomazánkové máslo. K tomuhle základu krásně pasuje uzený losos, kapary a kopr.

Recept na lahodné máslové prkénko s fíky a ořechy

Co potřebuješ: máslo, čerstvé fíky, hrubou mořskou sůl, semínka granátového jablka, pekanové ořechy, rukolu, čerstvý tymián, med a čerstvý chléb k podávání

Jak na to?

  • Máslo vyndej z lednice a nech ho chvíli povolit, aby změklo.
  • Připrav si středně velké a omyté prkénko (doporučujeme speciální servírovací, ne to, na kterém běžně krájíš suroviny).
  • Změklé máslo rozetři nožem na připravené prkénko a zasyp hrubou mořskou solí.
  • Ozdob ho nakrájenými fíky, granátovým jablkem, ořechy, rukolou a tymiánem.
  • Celé prkénko lehce zakápni medem.
  • Podávej s čerstvým pečivem.

Dobrou chuť!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Tagy: 
Související články