TOP 3 slané koláče, které rozhodně musíš ochutnat

Shutterstock
|
22. 09. 2023
|
Když už tě nebaví listoví šneci a pizzu taky objednávat nechceš, musíš holt před návštěvou vytasit z rukávu jiné eso. Takže zvolíš naše TOP 3 slané koláče.

Když člověka honí mlsná na sladké, to se ještě dá. Vždycky jdeš tajně ukořistit nějakého toho velikonočního zajíce, kterého dostaly tvoje děti. I ta prošlá figurka, co zbyla ještě od Mikuláše, ti v chuťové nouzi nejvyšší jistě přijde vhod. Když ale má mít mlsná nějakou tu kulturu, rodině nebo návštěvě napečeš.  Možností je hromada a taková vynikající kefírová buchta ke kávě je sázkou na jistotu vždycky.

Jenže když jde o slané pochoutky, už je to trochu prekérka. Do zblbnutí pečeme listové šneky a sýrové tyčinky. Pro efekt je pak zasypeme kmínem, hrubou solí a tradá s tím na stůl. Ano, tyhle slané mlsky sice nejsou ničím, co by urazilo, ale šokují asi tak, jako že je v noci tma. Ty ale návštěvu tentokrát překvapíš ve velkém a budeš za hvězdu, protože ti ukážeme TOP 3 slané koláče, které jsou stejnými rychlovkami jako všudypřítomné tyčinky.

Pastýřský koláč

Koláčovou krasojízdu započneme absolutní lahůdkou. Slaný pastýřský koláč je vlastně masem i přílohou v jednom, takže úsporu času můžeme garantovat. Úplně přesně se sice neví, odkud tahle zapečená bramborová kaše se zeleninovomasovou směskou pochází, ale koketuje se jak s Francií, tak s Anglií. Co se ovšem ví na beton, je to, že pastýřský koláč se dřív připravoval z toho, co dům dal, a tahle bašta byla považována za jídlo chudých.

Těmhle časům už ale odzvonilo a dneska můžeš pastýřský koláč servírovat i těm největším fajnšmekrům. Nepřipravíš ho ze zbytků v lednici, ale skočíš do krámku pro pár nenáročných surovin.

Co potřebuješ: olej, 3 lžíce másla, 2 cibule, 350 g brambor, půl hrnku mléka, 2 mrkve, plechovku krájených rajčat, 300 g mletého hovězího, 40 g parmazánu, bazalku, tymián, sůl a pepř

Jak na to?

  • Rozehřej olej a osmahni na něm dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli.
  • Přihoď maso a míchej. Ne jako lenochod v depresi, pěkně energicky. Maso musí zhnědnout a rozpadat se.
  • Přidej nastrouhanou nebo pokrájenou mrkev, tymián a bazalku.
  • Osol, opepři, doraz rajčaty a při nízké teplotě dus slabou půlhodinku.
  • Během dušení pochopitelně nekoukej, co kde lítá a kam zas manžel hodil ponožky. Oloupej si zatím brambory uvař je v osolené vodě doměkka.
  • Vodu pak slij a k uvařeným bramborám přidej máslo.
  • Zalij teplým mlékem, přidej nastrouhaný parmazán a vymíchej si hlaďoučkou kaši.
  • Pořádně si rozehřej troubu, zapékací mísu si vymaž máslem a na dno dej hotovou masovou směs. Tu přikryj bramborovou kaší, uhlaď a dej na 50 minut do trouby.

shutterstock_1900996696.jpg

Pastýřský koláč je klasika, která uspokojí i ty největší fajnšmekry.
Shutterstock
Kombinace chutí, kterou pastýřský koláč nabízí, je naprosto dokonalá!

Zelný koláč

Další slanou megabombou za pár korun je zelný koláč. Božská variace listového těsta, zelí, slaniny a sýra je zkrátka neodolatelná. Všechno dohromady hraje skvěle a k vychlazené sklence bílého vína se už snad nic nemůže hodit víc.

Zase jde o kousek, který se dřív nacházel na stolech těch nejchudších. Dnes už tomu tak není. Byť je zelný koláč pořád cenově dostupný, jeho obliba raketově stoupá, a dokonce se objevuje i v nabídkách některých luxusních restaurací.

Co potřebuješ: koupené listové těsto, hrnek kysaného zelí, hrnek nastrouhané slaniny, hrnek nastrouhaného eidamu, sůl a pepř

Jak na to?

  • Na pánvi si vyškvař nastrouhanou nebo pokrájenou slaninu.
  • Až doprská, přidej k ní pokrájené zelí a prohřej.
  • Pánev odstav a ke směsi přimíchej eidam. Rovnou ji i osol a opepři.
  • Z koupeného listového těsta si teď rozválej dvě větší placky a jednu si dej na plech vystlaný pečicím papírem.
  • Na spodní placku nandej připravenou směs, přiklop druhou plackou a spoj okraje.
  • Horní část propíchni vidličkou a potři rozšlehaným vajíčkem.
  • Peč slabou půlhodinku dozlatova zhruba na 180 °C nebo podle zkušeností s troubou.

shutterstock_379835590.jpg

Máš ráda zelí nebo ho potřebuješ zpracovat? Zkus upéct zelný koláč!
Shutterstock
Milovníky zelí tenhle koláč potěší. Bez diskuze!

Pizza koláč

Pokud nejsem napíchnutá na sledovací zařízení, pak k tomuto koláči v historických pramenech nenajdeme ani čárku. Jde totiž o můj vlastní recept. Ten, jak už tomu u těch nejlepších receptů bývá, vznikl úplnou náhodou. Do kapsy hluboko, v žaludku prázdno a v lednici jen bílý jogurt, pár koleček šunky a žampiony. Čili ideální paletka surovin na slaný pizza koláč.

Co potřebuješ: kelímek bílého jogurtu, kelímek polohrubé mouky, sáček kypřicího prášku do pečiva, sůl a pepř, sušený česnek, trochu červené papriky, 2 vajíčka, žampiony, šunkový salám, protlak nebo kečup, a pokud chceš, pak i sýr a koření nebo bylinky podle chuti

Pokud si nechceš zafantazírovat, ale držet se pokynů, tady jsou.

Jak na to?

  • Do mísy vyklop jogurt, přidej kelímek polohrubé mouky, vajíčka, sůl, pepř, sušený česnek, červenou papriku a nakonec i prášek do pečiva.
  • Pořádně promícháme a až se těsto přestane lepit, natlač ho do kulaté dortové formy.
  • Rozpal troubu, a než se pořádně rozehřeje, dodělej pizza koláč.
  • Ten potři protlakem, zaskládej šunkovým salámem a zasněž pokrájenými žampiony.
  • Vlož do trouby a peč zhruba 15 minut.

Dobrou chuť!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Autorka článku: Bára Klímová

Související články