Butter Chicken: uvař si tradiční indickou delikatesu s bohatou historií

Shutterstock
|
01. 05. 2024
|
Máslové kuře, známé také jako murgh makhani, je jedním z nejznámějších pokrmů indické kuchyně. Připrav si tuhle vyhlášenou pochoutku doma!

Nejčastěji omílaná legenda praví, že máslové kuře vzniklo v restauraci jménem Moti Mahal, která byla svými delikátními kuřecími pokrmy proslulá. Šéfkuchař téhle restaurace, Kundan Lal Gujral, prý úžasné Butter Chicken vytvořil tak trochu omylem, když se pokoušel zachránit příliš suché kuřecí maso. Přípravou omáčky z másla, smetany, rajčat a specifického koření se mu nakonec podařilo přeměnit nudné suché kuřecí v kulinářský zážitek plný bohaté a neopakovatelné chuti.

Kulturní dědictví

Tenhle nový a pěkně hustý pokrm výrazné vůně i chuti rychle získal na popularitě a brzy se rozšířil do dalších částí Indie. A později rovnou do celého světa. Dneska je máslové kuře jedním z nejoblíbenějších jídel v indických restauracích po celém světě a úspěch má jak u domácích, tak i u experimentátorů. Lehce zázvorová chuť a hladká textura udělaly z máslového kuřete klasiku, která se stala nedílnou součástí kulturního dědictví Indie.

Soudní spor o máslové kuře

Butter Chicken je s duševním vlastnictvím spojeno natolik, že se o něj dokonce vedou soudní spory. Při nich se pak řeší, která restaurace je skutečným domovem původního receptu. Nárokování prvotiny si prosazují dvě restaurace v Dillí a ani jedna se přesvědčení, že je kolébkou máslového kuřete, nechce vzdát.

Slavná dillíská rodinná restaurace, kterou provozuje Moti Mahal a kterou navštěvoval i první indický premiér Džaváharlál Néhrú, podala žalobu. Ta má za úkol jednou pro vždy tuhle otázku vyřešit. Podle Gujralových, rodiny stojící za Moti Mahal, je tvůrcem tohohle pokrmu jejich dědeček Kundan Lal Gujral, který založil restauraci v Péšávaru, v dnešním Pákistánu. Po rozdělení Indie v roce 1947 byla restaurace přemístěna do Dillí.

Tahle rodina s jistotou tvrdí, že recept na kari jídlo, které obsahuje kousky kuřete pečené v peci zvané tandoor a je zalité rajčatovou omáčkou s máslem a smetanou, vymyslel Gujral již ve 30. letech 20. století. Jenže konkurenční restaurace Daryaganj namítá, že je to ona, kdo je právoplatným původcem receptu. Majitelé téhle restaurace uvádějí, že jejich příbuzný Kundan Lal Jaggi spolupracoval s Gujralem, když v roce 1947 došlo k onomu přesunu restaurace. A právě tehdy a tam vzniklo pověstné máslové kuře.

Tím jim tak podle jejich tvrzení náleží právo označovat jejich restauraci za místo, kde byla tahle pochoutka podávána úplně poprvé. V roce 2018 si nárok dokonce patentovali. Kromě práv na titul tvůrce máslového kuřete si rodina Gujralových nárokuje i finanční náhradu ve výši téměř 5,5 milionu korun jako kompenzaci škody.

Jak celá kauza dopadne, je zatím ve hvězdách. Indické soudy bývají nesmírně vleklé a pomalé, a tak se o skutečném původu máslového kuřete může klidně rozhodnout až za několik let.

shutterstock_710537218.jpg

Máslové kuře je vynikají hlavně s rýží.
Shutterstock
O populární pokrm se vede i soudní spor. No, my se asi nedivíme...

Butter Chicken: recept na famózní pochutnání

Receptů na máslové kuře už dneska existuje spousta a pochopitelně časem začalo docházet i k nejrůznějším obměnám. My jsme vybraly recept nesmírně jednoduchý a v podstatě základní. Pokud tak doma milujete husté omáčky, kuřecí maso a bleskovou přípravu rodinných obědů, máslové kuře je jasnou volbou, která stojí za vyzkoušení.

Co potřebuješ: 500 g kuřecího masa, 2 cibule, 2 stroužky česneku, necelou polévkovou lžíci nastrouhaného zázvoru, plechovku rajčatového pyré, římský kmín podle chuti, kurkumu podle chuti, lžičku koření garam masala, mletý kardamom podle chuti, špetku kajenského pepře, špetku mleté skořice, 7 polévkových lžic másla, 150 ml smetany ke šlehání a čerstvý koriandr

Jak na to?

  • Nejdřív připravíme kuřecí maso. Nakrájíme ho na menší kusy, osolíme, opepříme, přidáme kurkumu, kajenský pepř a necháme při pokojové teplotě necelou půl hodinku odpočívat.
  • Pak si v hlubším hrnci rozpálíme lžíci másla a zprudka připravené maso osmahneme. Když je hezky zlatavé, odebereme kuřecí kousky z pánve.
  • Teď přidáme další 2 lžíce másla a na něm si orestujeme nasekaný česnek, cibuli a čerstvý zázvor.
  • K téhle směsi přidáme římský kmín, garam masala, kardamom, skořici, kajenský pepř a druhou lžičku kurkumy. Zarestujeme za stálého míchání, aby se koření nezačalo připalovat.
  • Do hrnce přidáme rajčatové pyré a společně s kořením krátce provaříme pod pokličkou.
  • Přilijeme asi 150 ml smetany ke šlehání.
  • Omáčku rozmixujeme ponorným mixérem a vrátíme do ní maso.
  • Společně vaříme dalších 15 minut.
  • Po uvaření odstavíme z plamene a do horkého jídla přidáme další 2 lžíce másla. Právě tenhle krok pokrm nádherně zjemní a zároveň zahustí.
  • Butter Chicken podáváme s rýží, kterou ozvláštníme čerstvým koriandrem.

Výběr přílohy je ale na tobě, stejně jako volba koření. I když si recept uzpůsobíš podle sebe, máslové kuře ti zkrátka bude chutnat vždycky.

Autorka článku: Bára Klímová

Použité zdroje:

  • irozhlas.cz/zivotni-styl/vareni-jidlo/butter-chicken-maslove-kure-indicka-kuchyne_2401251324_elev
  • recipetineats.com/butter-chicken/
  • indianhealthyrecipes.com/butter-chicken/
  • littlespicejar.com/finger-lickin-butter-chicken-murgh-makhani/
  • paleosnadno.cz/recept/maslove-kure-butter-chicken/
Související články