Dokonalé pohoštění: rychlé toasty na několik způsobů

Shutterstock
|
22. 07. 2023
|
Má ti večer na sedánek dorazit kamarádka, a ty se nemůžeš rozhodnout, co parádního budete k vínečku přikusovat tentokrát? S jednohubkami se nedělej a vsaď na toasty.

Nejenže ti dnes představíme hned několik variací, které jsi určitě neznala, ale přihodíme ti k nim rovnou i jednoduché recepty, podle kterých tyhle toastové lahůdky zvládne i ten největší kuchtící antitalent. Naše toasty si určitě vryj do paměti, protože tě za ně bude zbožňovat i ta nejnáročnější návštěva. A co zbude, to si rozhodně ráda sama zbaštíš třeba i druhý den k snídani nebo večeři.

Když už je řeč o lehké večeři, musíme v souvislosti s toastíky rozhodně vzpomenout taky na děti. Ať už máš svoje vlastní, nebo se k tobě nějaká mrňata čas od času nasáčkují, toasty jim stopro udělej. Děti toasty milují a rodiče vždycky doufají, že je malá hladová sarančátka nezbagrují všechny.

To má pochopitelně to nejjednodušší vysvětlení. Takový toast je totiž výborný i studený, žaludek perfektně zaplácne, ale nezatíží a nutričně je taky úplně v pohodě. Takže když toasty, tak klidně jako snídaně, večeře, oběd i sváča na výlety.

Za toasty do Anglie

Sice vůbec netušíme proč, ale drtivá většina lidí si myslí, že toasty pocházejí z Francie. Za touhle všeobecnou myšlenkou asi stojí představa modelkovských šik postaviček, které francouzky většinou mají. Toasty ale s Francií ve skutečnosti nemají nic společného. Zapečený chlebík se šunkou a sýrem pochází z Anglie a dlouho byl neodmyslitelnou součástí pravé anglické snídaně. Z Anglie se pak toasty rozšířily do celé Evropy a dneska už si se správnou dobou, kdy se toasty mají podávat, nikdo hlavu neláme.

shutterstock_497555644.jpg

Toasty jsou vděčné a chutnají teplé i studené.
Shutterstock
Toasty mají svůj původ v Anglii. Dneska je ale baští lidi snad po celém světě.

S avokádem, tuňákem i žemlovkové

Recepty, které pro tebe máme, si určitě budeš chtít zapsat. Cestou pro tužku a papír si pro jistotu vyzvedni i papírové kapesníčky. Klidně se může stát, že se ti budou sbíhat sliny víc než decentně.

Toasty á la žemlovka

Pokud máš ráda klasickou žemlovku, tyhle sladké toasty si prostě musíš udělat. Není na nich vůbec nic složitého a máš je za 5 minut hotové.

Připravíš si světlý toastový chleba, potřeš jej tenkou vrstvou ocukrovaného tvarohu a na něj pokladeš tenké plátky oloupaného jablka. Zaprášíš skořicí a moučkovým cukrem, slepíš a dáš do toustovače.

S karamelizovaným banánem

Další sladká varianta tě vystřelí z bot. Jestli máš v oblibě banány, oříšky a med, neváhej a pusť se do nich. Jakmile je jednou zkusíš, téhle chuti absolutně propadneš.

Banány si nakrájej na kolečka a společně s cukrem je nech na pánvi zkaramelizovat. Chlebíky potři medem, přidej banány a sladkou směsku zasyp oblíbenými oříšky. Zapeč a vychutnávej teplé.

shutterstock_691007254.jpg

Toast na sladko? S banánem je to lahůdka!
Shutterstock
Vsadit můžeš i na nestárnoucí kombinaci arašídového másla a banánu.

Toast s tuňákovým krémem a rajčaty

Je fakt, že takový toast je pro fajnšmekry. Obyčejné toasty se šunkou se před ním krčí v rohu kuchyňské linky a tenhle tuňákový frajírek je tak trochu nafrněnec. A hned pochopíš proč.

Plechovku tuňáka a kostku lučiny si rozmixuj v mixéru. Osol, opepři a přidej sušený česnek. Rozetři na toast, zasyp kousky sušených rajčat, zakonči plátkem ementálu a pošli do toustovače. Pochutnáš si jak na studené, tak teplé variantě.

Avokádový toast s vajíčkem

V tomhle případě je pochopitelně úspěch zaručený jen tehdy, když použiješ zralé avokádo. S nezralým nebo přezrálým se pak můžeš snažit, jak chceš, ale takový toast zkrátka bude fuj.

Na chlebík si dej kousky avokádové dužiny a přidej plátky vajíčka, které sis uvařila natvrdo. Zakončuješ opečenou slaninou a toustuješ.

shutterstock_283670510.jpg

Avokádový toast je vyvážená chuťovka.
Shutterstock
Když toast dobře promyslíš, může jít o vyváženou svačinku i oběd.

Toast s kozím sýrem a medem

Kozí sýr není pro každého. Někomu vyloženě nechutná, a než pozřít takový sýr, to bude dotyčný radši o hladu. Pak jsou ale i ryzí milovníci kozího sýra. Pokud mezi ně patříš, piš si.

Toastový chleba potřeme kozím sýrem a přidáme tenkou vrstvu medu. Zasypeme drcenými vlašskými ořechy a finišujeme nasekaným rozmarýnem. Zapečeme v toustovači a pak už jen necháme chuťové pohárky, aby si užily rauš.

Kterou variantu vyzkoušíš jako první?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Autorka článku: Bára Klímová

Tagy: 
Související články