Startujeme bezlepkové stravování. Rady pro celiaky začátečníky

bigstockphoto.com
|
22. 02. 2021
|
Tak už máš taky svou diagnózu? Nejspíš tě to řádně otrávilo a seš z toho špatná, ale na druhou stranu už víš, v čem byl zakopaný pes.

Teď se musíš soustředit na řešení svého problému. Pokud trpíš nesnášenlivostí lepku, není to nic, s čím by se nedalo žít. I když uznáváme, že je to trošku těžší a bohužel i dražší než běžné stravování. Na druhou stranu je dneska už snad v každém obchodě k dostání nějaká ta bezlepková varianta základních i dalších vybraných potravin. Ještě před 10 lety byla pořádná fuška sehnat produkty bez lepku!

Hlavně klid. Je to jen nová situace v životě, a když se k ní postavíš správně, bude ti líp a zbavíš se nepříjemností, které tě dosud provázely.

Zjisti si informace

Když chceš nebo musíš začít s novým stravováním, musíš o něm vědět co nejvíc. Kromě toho, že můžeš o bezlepkové dietě číst do aleluja, se hlavně ptej specialisty a klidně i kontaktuj bezlepkovou poradnu nebo sdružení, které se téhle problematice věnuje.

Udělej si jasno v tom, kde všude lepek je a kde není. Klidně si to pro začátek sepiš, protože informací se na tebe nejspíš navalí spousta. Pokud nežiješ sama, seznam se svou dietou rodinu nebo partnera.

A co když je celiak dítě?

Možná hledáš informace o bezlepkové dietě, protože celiakii právě diagnostikovali tvému dítku. Pak postupuj stejně – zjisti, co se dá. Dej vědět ostatním lidem, kteří se o tvého drobečka někdy starají. Zvlášť babičky by měly vědět, že koláčem z bílé mouky celiaka příliš neuctí (respektive uctí, ale pak přijdou problémy).

Nezapomeň dítěti pořád vysvětlovat, proč je nutné, aby jedlo podle své diety. Nechce přece, aby ho bolelo bříško! Pokud dítko z diety nebude mít pramalou radost, nebo z ní bude dokonce nešťastné, neboj se do hry zapojit i psychologa. Může to být běh na dlouhou trať, ale zároveň je to na celý život. Je tedy potřeba, aby se s tím i malý človíček co nejlíp a co nejdřív sžil a aby to měl do budoucna v hlavě pěkně srovnané.

Vydej se na nákup

Dobrá zpráva je, že bezlepkové potraviny a dobroty se dneska dají objednávat i na internetu, čímž si ušetříš spoustu běhání po obchodech. Když si vybereš tak, aby se to vyplatilo i s poštovným, máš na čas vyhráno.

bigstock-gluten-free-sliced-bread-salt-383576924.jpg

Celiakie se neléčí, ale dá se s ní žít.
bigstockphoto.com
Nauč se stravovat jinak a mysli na to, že ti bude líp!

Tohle neber!

Potraviny a suroviny nabité lepkem: žito, pšenice, oves a ječmen. Bacha, populární špalda je pro celiaky taky nevhodná.

Lepek najdeš i v méně kvalitních potravinách, kde by jinak z principu být neměl – používá se totiž jako pojidlo třeba v uzeninách nebo jogurtech, dezertech, kořenicích směsích a v dalších produktech.

Čti etikety

Tomu se bohužel nevyhneš, protože by tě jednoho dne mohlo překvapit, že zatímco v jednom produktu lepek není, v jemu podobném od jiného výrobce je. Alergeny jsou už dneska vyznačeny jiným typem písma, aby je šlo v textu při čtení snadno rozeznat na první dobrou. Stejně tak by ses o nich měla jednoduše dozvědět v restauraci z jídelního lístku, ne všude to tak ale je. Seznam alergenů by ti ale všude měli vydat aspoň na požádání.

Plánuj

Bude se ti tak líp nakupovat. Udělej si aspoň předběžný jídelníček, ideálně na týden. Nestane se tak, že bys něco koupila a zbytečně by ti to prošlo nebo se to zkazilo.

Začni si sama péct

S pečivem to bude vždycky trošku potíž, proto bude možná nejlepší, když si sama začneš péct, aby sis byla jistá, že ti vybrané jídlo nezpůsobí potíže. Můžeš vyzkoušet vlastní míchání surovin, nebo pro začátek vsadit na hotové směsi. Když si to budeš chtít dělat jen po svém, dodržuj doporučené množství surovin. Bezlepkové těsto se totiž chová trošku jinak než to klasické.

Nezapomínej, že celiakie není stigma

Zatímco před 10 lety, jak už bylo řečeno, se sotva dalo sehnat něco bezlepkového k jídlu, restaurace byly skoro passé, když si člověk nemohl pořádně vybrat, a lidí s touhle diagnózou ještě moc nebylo, dneska už je všechno jinak. To, že nesnášíš lepek, není stigma. Nemusíš se kvůli tomu stranit přátelům, rodině nebo kolegům. Vždycky si něco vybereš i v restauraci, když půjdete na oběd.

Nauč se to brát pozitivně

A rada nad zlato na závěr! Neber svou diagnózu jako něco, co tě bude jen omezovat a otravovat. Ber to jako životní změnu, ne jako tragédii. Nepřemýšlej nad tím, jaké by to bylo, kdybys mohla jíst to, co ostatní. Jen se tím budeš trápit. Přemýšlej jen sama nad sebou a nad tím, co dobrého si můžeš připravit, aniž bys z toho měla problémy. Spoj se s dalšími celiaky a vzájemně se podporujte!

Potýkáš se s nesnášenlivostí lepku nebo máš někoho takového ve svém okolí? Jak probíhalo sžívání s novou dietou? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Související články