Obtíže, o kterých nikdo nechce mluvit nahlas

Freepik
Komerční článek
|
11. 07. 2022
|
Jsou častější, než si myslíte, řeší je polovina lidí nad 50 let a 75 % z nás se s nimi v průběhu života setkalo. Intimní obtíže, které bolí, obtěžují každodenní životní komfort a jsou poměrně snadno řešitelné. Jen se s nimi svěřit odborníkovi.

Určitě už víte, že mluvit budeme o hemoroidech neboli cévních pleteních kolem konečníku. Řitní otvor a jeho bezprostřední okolí je bohatě zásobování krví, proto když se žíly z jakéhokoliv důvodu zanítí, začnou působit nepříjemné obtíže. Cítíme je jako tlak, svědění, bolest při vyměšování, někdy prasknou a pak se přihlásí jasně červenou krví na toaletním papíru. Cévní struktury v konečníku jsou dobrým sluhou (potřebujeme je ke správnému vyprazdňování, zadržování stolice), ale zlým pánem. Diskomfortní pocity nás nutí, abychom zadržovali stolici, což stav hemoroidů ještě zhoršuje.

Proč se objevují?

Trápí ženy stejně jako muže. Nejčastěji se objevují od čtyřicítky výš, u mladistvých vzácně. Výjimku tvoří těhotné ženy. Těm zvětšující se plod v děloze utiskuje pánevní žíly a městná v nich krev. K rozvoji hemoroidů přispěje i usilovné tlačení při samotném porodu. Obvykle se tyto vytlačené žíly v průběhu několika týdnů vrací do své původní podoby a pozice.
U ostatních skupin obyvatelstva ke vzniku bolestivých žilních pletenců dochází částečně díky dědičnosti (sklon k žilní nedostatečnosti), nemocem prostaty, ale spíš vlivem životního stylu. Významný podíl má strava bez dostatku vlákniny, nedostatečný pitný režim, nadměrný příjem kávy a alkoholu, obezita, málo pohybu, sedavé zaměstnání, ale i dlouhé stání či některé sporty, například cyklistika. 

Proč nejdeme k lékaři?

Statistiky uvádějí, že v průměru 17 měsíců trvá, než se pacient odhodlá k návštěvě lékaře.  Kromě zbytečné bolesti si zaděláváme na horší problém: krvácení a bolest v konečníku může signalizovat i mnohem závažnější nemoc a tady může být prodlení i fatální. Proto je namístě si ulevit od bolesti co nejdřív, ideálně, když:

  • Se objeví první krvácení z konečníku
  • Při prudkých bolestech v břiše a konečníku
  • Při silném svědění, tlaku v konečníku, bolesti a krvácení
  • Při zvýšené teplotě
  • Při dlouhodobých potížích s vyprazdňováním
  • Když příznaky trvají dva, tři týdny
  • Když se při samoléčbě obtíže nelepší do pěti dnů

Léčba

Okamžitou úlevu přinášejí čípky, gely, sedací koupele v dubové kůře či heřmánku a mast na hemeroidy. Důsledná hygiena konečníku po každé návštěvě toalety je také velice důležitá. K tomu přidejte změnu životosprávy: minimálně dva litry neperlivé vody denně, dostatek zeleniny a ovoce, pohyb, to vše pomáhá správnému zažívání a peristaltice střev. Krátkodobě se mohou užívat i léky na pravidelné vyměšování, zácpa situaci opravdu neusnadňuje.

Podle místa výskytu dělíme hemoroidy na vnější a vnitřní. Vnější jsou bolestivější, svědí a krvácejí při obtížném vyměšování, krevní sraženina v nich podporuje zanícení a otok. Vnitřní obvykle necítíme, ale mohou výrazněji krvácet. Tlak na stolici postupně může vnitřní hemoroid vytlačit z konečníku a ten pak brání při sezení a celkově zhoršuje běžné každodenní činnosti. Řešení je odstranění. U vnějších hemoroidů se odřízne kůže a sraženina uvnitř se mechanicky vytlačí. Při větším rozsahu je třeba chirurgické řešení, nejčastěji miniinvazivní zákrok, který vyžaduje krátkou rekonvalescenci. K nim patří zaškrcení cirkulace krve v hemoroidu a ten sám po týdnu odpadne. Útvar se dá odstranit sklerotizací či laserem, teplem nebo infračerveným světlem. 

S hemoroidy jsou spojené některé mýty a nepravdy:

Je to nemoc cyklistů

Daleko víc trpí vzpěrači nebo lidé, kteří často zvedají těžké předměty v zaměstnání. Při dřepech a zvedu z dřepu se zvyšuje tlak do malé pánve.

V pubertě se mě to netýká

Nejčastější pacienti jsou ve věku 45 až 65 let, ale v posledních letech dochází k nárůstu teenagerů jako následek nedostatečné hygieny.

Některé sexuální praktiky mají vliv na vznik hemoroidů

Anální sex je s nimi často spojován. Není nijak dokázáno, že by jakákoliv sexuální praktika rozšíření hemoroidů ovlivnila. 

Související články