Zařiďte si pracovnu snů i bez designéra

shutterstock.com
Komerční článek
|
26. 02. 2021
|
Chcete si prostředí svého home office trochu zútulnit? Necítíte se dobře při vyřizování pracovních e-mailů u jídelního stolu, protože vás neustále rozptyluje neumyté nádobí ve dřezu? Jenomže v místnosti, která slouží (nebo by mohla sloužit) jako vaše pracovna, se vám právě suší prádlo? Udělejte tomu přítrž.

Kde začít?

Nejprve si svou domácí pracovnu ukliďte a přizpůsobte obrazu svému, a až pak se naplno vrhněte do práce. Uvidíte, že v prostředí, ve kterém se budete cítit dobře a příjemně, se vám bude mnohem lépe pracovat a budete výkonnější! A nemějte strach, následující doporučení můžete využít i v případě, že bydlíte v malém bytě a máte pro sebe jen malý pracovní koutek.

Posezení a relaxační zóna

Jestliže pracujete z domova, nemusíte přemýšlet nad relaxační zónou pracovny. Když si budete chtít jít na chvilku odpočinout nebo jen pročistit hlavu a třeba si chvilku číst, výborně vám poslouží obývací pokoj. Stačí využít vaší sedací soupravy a posadit se s hrnkem kávy v jedné a knížkou v druhé ruce a na chvilku vydechnout. Sedací soupravu si můžete klidně pořídit i do své pracovny, dají se pořídit i malé kousky, které se vám do prostoru pracovny jednoduše vejdou.

Pohodlná židle je váš nejlepší přítel

Dlouhé sezení na nepohodlné židli, ze které vás bolí záda, rozhodně neprospívá vašemu zdraví ani náladě. Zainvestujte do sebe a kupte si ergonomickou židli. Jsou speciálně navržené tak, abyste v nich vydrželi celý den a nic vás nebolelo.

Květiny pro lepší náladu

Pokud milujete květiny, rozhodně si na stůl pořiďte vázu a pravidelně do ní umisťujte čerstvé řezané květiny. U některých druhů květin je dokonce dokázáno, že doslova zlepšují vaši náladu. Květy čerstvé chryzantémy se dají například použít do čaje, který má pozitivní vliv na náladu, růže nás zklidňují a levandule pomáhá se spaním. Pokud si chcete pojistit i čistotu vzduchu ve své pracovně, pořiďte si rostliny v květináči, které čistí vzduch. K dostání jsou například speciální čistící sady pokojovek.

shutterstock_1567504015.jpg


shutterstock.com

Pracovní stůl

Relaxační zónu máme hotovou, nyní se pojďme zaměřit na důležitou součást každé kanceláře. Tou je pracovní stůl. Na trhu jich je velké množství. V nabídce jsou také PC a psací stoly speciálně do domácí kanceláře. V případě, že byste si z nabídky nevybrali, si můžete nechat sestrojit stůl na míru. Pokud se vaše práce skládá z větší části pouze z práce na počítači a nepotřebujete spoustu úložných prostorů a šuplíků na různé šanony, vyberte si jednoduchý stůl bez jakýchkoliv úložných prostor. Místnost díky tomu bude vypadat čistě – a vy nebudete zbytečně hromadit věci, které nepotřebujete.

Světlo podle vašich představ

Poslední důležitou položkou je volba správného osvětlení. Někomu se pracuje lépe ráno, než se probudí ostatní členové domácnosti, jiným naopak v noci, když odejdou všichni na kutě. Ať už patříte k ranním ptáčatům nebo sovám, správné osvětlení vám přijde vhod. Volte takové, které lze nastavit. Díky tomu lépe uvidíte na klávesnici nebo do diáře, když si budete poznamenávat důležité informace. Pokud máte malý pracovní stůl a lampa by na něm pouze zabírala místo, pořiďte si takovou, která se dá na stůl přidělat a zabere vám jen nepatrný kousek pracovní plochy.

Držte se pravidla: čím méně, tím lépe

Při předělávání či budování své kanceláře se neřiďte tím, co je právě v módě, ale spíše spoléhejte na sebe a věci si vybírejte podle svého vkusu. Nepřehánějte to s doplňky, spíše se držte pravidla, že čím méně, tím lépe. Spousta dekorací by vás mohla zbytečně rozptylovat a odvádět od důležitých úkolů.

Ve své domácí kanceláři byste neměli zapomínat ani na fotorámečky s fotkami svých dětí, domácích mazlíčků, přátel a členů rodiny.

Fotky ze společných akcí, na které rádi vzpomínáte, vám zlepší náladu, kdykoliv o ně zavadíte pohledem.

Tagy: 
Související články