Tonery – nejlepší volba pro váš tisk

shutterstock.com
Komerční článek
|
18. 02. 2020
|
Přemýšlíte nad koupí tiskárny, ale v nabídce je jich tolik, že tápete, kterou si pořídit? Mezi ty nezákladnější patří tiskárna inkoustová a laserová. Jaký je mezi nimi rozdíl a která tiskárna je pro vás vhodnější, se dozvíte níže.

Jaký je rozdíl mezi inkoustem a tonerem?

Abychom vás nenudili zbytečnými definicemi, rozdíl mezi tonerem a inkoustem vysvětlíme velice stručně. Hlavní rozdíl je v typu materiálu, který se používá k tisku. Inkoustové kazety obsahují tekutý inkoust, jsou vhodné do inkoustových tiskáren. Tonerové kazety mají v sobě toner nebo prášek a využívají se v laserových tiskárnách.

Výhody a nevýhody toneru

Není tajemstvím, že laserové tiskárny a tonery jsou mnohem rychlejší než ty inkoustové. Navíc jsou i mnohem přesnější, takže kvalita tištěného obrazu je přirozená, ostřejší a jasnější. Velkou výhodou je i to, že tonery vydrží déle než inkoustové kazety. Nevýhodou však je, že tonery nepatří zrovna mezi levné náplně do tiskáren, jsou dražší než inkoustové kazety. Také jejich výměna není žádná sláva, pokud nevíte, jak na to, snadno se od prášku umažete.

Kdy toner vyměnit?

Každý toner musí být vyměněn, jakmile je prázdný. Laserová tiskárna vám sama oznámí, kdy je nutná výměna. Výměnu toneru vám také napoví slabší výtisk na části tisknutého dokumentu. S kvalitními tonery (například levné tonery Canon) můžete vytisknout až 10000 stránek typu A4. Samozřejmě, co tiskárna, to jiný typ toneru, takže jeho volbu volte podle typu tiskárny.

Ačkoliv jsou tonery zpočátku drobátko dražší než inkoustové kazety, vydrží vám mnohem déle. Takže pokud si pořizujete tiskárnu k tisknutí několika stovek stránek ročně, ideální je tiskárna inkoustová. Ovšem pokud plánujete tisk dlouhodobý a pravidelný, kvalitně zpracovaný, laserová tiskárna vám ušetří spoustu peněz navíc.

Související články