Svatební checklist: Na co nezapomenout při plánování svatby?

photographs.cz
Komerční článek
|
09. 09. 2021
|
Svatba je velkým dnem v životě každé ženy. Mnoho slečen si hýčká svůj sen o svatebním dni již od malička, a není proto divu, že se ihned po zásnubách horlivě vrhají do příprav. Okolo svatby však existuje milion a jedna maličkost, které byste rozhodně měla mít na paměti. Jaké jsou ty nejdůležitější?

Zkuste si svůj svatební to-do list rozepsat podle měsíců. Jsou totiž záležitosti, které byste měla se svým partnerem řešit co nejdříve.

12 měsíců před svatbou

Jednou z nejzásadnějších položek je svatební místo, ta lukrativní se totiž bookují někdy i rok dopředu. Zároveň vás čeká výběr termínu. Hlavní svatební sezóna se odehrává od června do konce srpna, a tak s výběrem data a místa rozhodně neotálejte.

TIP: Myslete na výběr fotografa. Ti se totiž rezervují i déle než půl roku dopředu. Pokud již tedy máte v hledáčku toho svého svatebního fotografa, ozvěte se mu co možná nejdříve.

6 měsíců před svatbou

Půl roku před tím, než si se svým snoubencem řeknete svá „ano“, je vhodné začít s přípravou pozvánek a oznámení. Ty měli svatebčané obdržet s dostatečným předstihem, aby si na váš velký den vyhradili čas. Do pozvánky můžete připojit i informaci o dress codu nebo o připravovaném programu.

Začněte se také poohlížet po svatebních šatech. Jelikož je svatební sezóna poměrně krátká, je možné, že si vaše vysněné šaty zarezervuje jiná nevěsta. Proto je třeba je vybírat s dostatečným předstihem. Myslete také na oblek partnera a nezapomeňte pro něj zvolit košili ve stejném odstínu bílé, v jakém si pořídíte šaty. Díky tomu budete krásně ladit nejen během celého dne, ale také na výsledných fotografiích.

TIP: Mnoho párů pod tíhou řešení estetických položek opomíjí ty praktické. Schůzka s matrikářem, případně oddávajícím je však pro zajištění obřadu zcela klíčová. Proto si ji domluvte včas.

4 měsíce před svatbou

Svatební přípravy se blíží do finále a je načase dát dohromady všechny podrobnosti ohledně dekorací a celkové organizace svatebního dne. Čeká vás výběr květin, svatebního dortu nebo také rozhodnutí o podobě svatební tabule. Pokud jste si najali svatebního koordinátora, můžete nechat přípravy na něm, bude je s vámi jen konzultovat. Jestliže si však všechno řešíte po vlastní ose, měla byste zbystřit.

Sepište si seznam věcí, které budete na svatbu potřebovat ještě pořídit. V této fázi musíte myslet opravdu na každičkou drobnost a myslete na to, že je třeba sehnat i doplňky pro pořádání společenských her během večera.

TIP: Krásnou svatbu netvoří pouze dokonalý pár a dekorace. Klíčový je také program a organizace. Zkuste požádat svědky, aby se na nich podíleli. Ušetří vám spoustu starostí a vy si tak svatbu užijete plnými doušky.

1 měsíc před svatbou

Toto období bývá zpravidla nejhektičtější z celého procesu plánování. Řeší se poslední detaily, svoji účast ruší dlouho nahlášení hosté a vy musíte každý den prokazovat flexibilitu cirkusového akrobata. V posledních dne před svatbou vás nemine vyzvedávání svatebních šatů, dortů, květin a všech dalších věcí a celkově budete pod velkým tlakem. Zkuste si proto během tohoto měsíce vyhradit čas také pro sebe. Rozmazlujte se masážemi, saunou nebo vyváženou a chutnou stravou.

TIP: Určitě se už nemůžete dočkat rozlučky se svobodou. Rozhodně si ji však neplánujte na den před svatebním obřadem, nechcete mít přece během obřadu hlavu jako střep. Rozlučku si zkuste zorganizovat ideálně měsíc před termínem svatby.

A co po svatbě? To už vás čekají jen ty příjemné starosti. Plánování líbánek v podobě dovolené v Řecku, Itálii anebo jiné krásné evropské destinaci, která vám dopřeje zasloužený odpočinek po všem plánování a čas jeden pro druhého.

Související články