Letní turistika je skvělou příležitostí, jak posílit kondici a zlepšit náladu

dreamstime.com
Komerční článek
|
25. 08. 2022
|
Jste milovníky letní přírody – hor a turistiky? Dovolená na horách nabízí velké množství nádherných pohledů a to nejen na zátiší krásné přírody, ale samozřejmě si tam také můžete užít i skvělé sportovní zážitky, na které budete dlouho vzpomínat.

Chůze je úžasný sport, zlepšuje vaši imunitu a zdraví, ale také regeneruje celé tělo a díky těmto skvělým výhodám si získává stále více svých fanoušků, kteří ho milují.

Turistika je ideální pohybovou, sportovní aktivitou, která má na tělo i psychiku velkou řadu blahodárných i ozdravných účinků, vyplaví se vám endorfiny a budete mít zase skvělou náladu. Sportováním na čerstvém vzduchu prospíváte svému zdraví a regenerujete tak celý organismus – je skutečností, že pravidelnou chůzí si posilujete své svaly, zlepšujete tak i pohyblivost kloubů a v neposlední řadě zvyšujete svou osobní výkonnost.

Turistika je skvělý sport, který zlepšuje nejen kardiovaskulární systém, dýchací systém, trávicí systém a imunitní systém, ale skvěle vám vyvětrá také hlavu, a také zlepší náladu. Chůze na horách v kopcovitém terénu vám zajistí prevenci před mnoha civilizačními chorobami a prodlouží vám život.

Co je důležité nepodcenit před výletem

Dejte na rady odborníků, a pokud jste teprve začátečníci, trasu turistických výletů si důkladně plánujte vždy předem, vyhnete se tak mnohým nepříjemnostem, které vás na cestě mohou potkat, jak se říká „Štěstí přeje připraveným.“ Je dobré si trasu důkladně promyslet a brát přitom v úvahu své fyzické možnosti, ale také počasí, které může být na horách i velmi nebezpečné. Pokud se tedy rozhodnete vydat na horskou túru, plánování je přímo nutností, protože špatně naplánovaná túra zejména ve vysokých horách se může lehce stát nebezpečnou a dokonce může jít i o život, je známou věcí, že na horách se počasí může velmi rychle změnit, a na to se musíte správně připravit.

Výběr místa a délku výletu plánujte velmi důkladně. Je dobré sledovat předpověď počasí, pokud bude sluníčko hodně pálit, doporučuje se vyrazit hned ráno a na přímém slunci být co nejméně. Je velmi důležité se na turistický výlet dobře obléknout. Zcela zásadní potřebou je pro turistu kvalitní obuv, funkční oděv a pokrývka hlavy. Na horách ve vyšší nadmořské výšce bývá chladno, a to i v letním období, proto bude vaší velkou výhodou nepodcenit termoprádlo a přidat si ho do své výbavy. Bez nepromokavého a větru odolného materiálu pro turistické kalhoty dámské i pánské se na horách neobejdete.

U sportovní bundy velmi oceníte kapuci, pokrytí hlavy při vystavení se chladným podmínkám vede ke snížení tělesného tepla o 40 až 45 %, kapuce se tak jistě bude hodit. Horské počasí je velmi často nevyzpytatelné, proto je velmi důležité, ba přímo nutné si na toto proměnlivé počasí přizpůsobit i oděv, na který si můžete dát více vrstev, kde dochází k izolaci vzduchem při každé jedné vrstvě, mezera je důležitá, protože umožní cirkulaci vzduchu a tím i odvod vlhkosti a budete tak dobře chráněni před nepříjemným chladem. Největším rizikem v letních měsících na horách jsou průtrže mračen a bouře, ve vyšších nadmořských výškách i velmi silný vítr.

A co tak vyzkoušet skvělou severskou chůzi?

Při nordic walkingu – tomuto skvělému sportu, kterému se říká severská chůze má sportovec po celou dobu chůze k dlaním připoutané hole s anatomicky tvarovanými rukojeťmi, které umožňují snadný pohyb rukou dopředu a dozadu. Právě ergonomický tvar úchytů rozhoduje o tom, jak sednou hůlky do rukou. Trekingové hole jsou vyrobeny z lehkého kovu a délku má buď to pevnou, tedy již  přednastavenou velikost, ale další skvělou variantou je hůl, jejíž délku si můžete nastavit sami dle vaší potřeby.

Podstata severské chůze je v tom, že násobně zvyšuje efekt klasické chůze bez zvýšené námahy, severská chůze například pomáhá zpevnit svalstvo zad a může výrazně přispívat k uvolnění páteře a omezení její bolestivosti. Pokud budete používat tu správnou techniku při používání turistických holí, spálíte více kalorií, než při běžné turistice, protože při souběžném pohybu rukou a nohou se v těle zapojuje do pohybu mnohem více jednotlivých svalů. Severská chůze je úžasný relaxační sport maximálně příjemný a pohodlný – a je vhodný pro všechny věkové kategorie.  Jestli chcete být zdraví, sportovat a zároveň relaxovat, tak severská chůze je jasná volba!

Související články