Jak se zbavit škytavky? Zakousnutím do chleba i stojkou

Bigstockphoto
|
29. 03. 2021
|
Nepříjemné zvuky nekontrolovatelně se deroucí z tvojí bránice jsi zažila určitě nespočetněkrát. Škytavka je nepříjemná, ale určitě ne zdraví či život ohrožující (vyjma extrémních případů). Jak se jí zbavit? Máme pro tebe 10 zaručených rad!

Znáš ty nepříjemné situace, kdy ve společnosti zničehonic nadskočíš, a protože to nečekáš, tak i vydáš onen zvuk. Všichni se tomu zasmějí, ale vtipné je to jen do té doby, než škytneš po desáté

Proč škytáme?

Důvodů, proč tě přepadne škytavka, může být celá řada. Nejčastěji se asi uklidňuješ tím, že na tebe někdo myslí, ve skutečnosti je ale příčina někde jinde. Za spouštěče škytavky je obecně považován:

  • sycený nápoj
  • chlad
  • nedostatek tekutin
  • překotné hltání málo rozžvýkaných potravin
  • požití horkého a studeného jídla rychle za sebou
  • podráždění bránice
  • pálení žáhy

Zajímavost: V Guinessově knize rekordů najdeš případ jistého Charlese Osborna, který škytal neuvěřitelných 69 let!

Rada č. 1: Zadrž dech

Zacpi si rukama nos a zkus vydržet co nejdéle. Škytavka by měla odeznít během několika sekund. Bacha ale na to, ať tuhle metodu neprovozuješ déle, než je zdrávo. Ona taková udušená – byť neškytající kočka je svému okolí docela k ničemu.

Rada č. 2: Nech se napojit

(Nezaměňovat se slůvkem „nakojit“)! Je úplně jedno, jestli si lokneš vody nebo piva. Důležité je, ať máš ruce podél těla a napít ti dá kocour nebo kamarádka. 

Rada č. 3: Pochutnej si na kostce cukru

Jasně, nejsi žádný koník, některé zdroje ale uvádějí, že škytavka je způsobena podrážděno slinivkou. Proto se doporučuje spolknout něco sladkého – ideálně kostku cukru, lžičku medu nebo „frťana“ medoviny (cukr v medovině obsažený je podpořen alkoholem). 

bigstock-close-up-shot-of-white-refiner-131135732.jpg

Jedním ze způsobů, jak se zbavit škytavky, je sníst kostku cukru.
Bigstockphoto
Kostka cukru nebo něco podobně sladkého ti se škytavkou pomůže!

Rada č. 4: Napij se vody

Samotní pediatři doporučují v případě škytavek novorozenců, aby je matky opakovaně přiložily k prsu a nechaly je napít. Pokud přepadne škytavka tebe, zkus do sebe vyklopit sklenici vlažné vody, džusu nebo jiného nápoje. Vyhni se ale bublinkám, které by tvou snahu zcela zhatily.

Rada č. 5: Nech se vylekat

Nepříjemná, přesto však účinná metoda, kterou praktikujeme po staletí. Je-li škytavka opravdu neúnosná, nech se od někoho vylekat. Kočky náchylné k infarktu nechť tuto radu přeskočí!

Rada č. 6: Herda mezi lopatky

Stejně jako s „vyraženým“ dechem, i se škytavkou může pomoci jedna dobře mířená rána mezi lopatky. Pozor ale, ať to s tou ránou dotyčný nepřežene. Přeražená kočka je tvému kocourovi taky na nic!

Rada č. 7: Všemocné studené obklady

Přilož si na zátylek kapesník či šátek namočený ve studené vodě. Pomoci může také zmražená zelenina, několik kostek ledu či jiný ledový obklad zamotaný v suché látce. Škytavka by měla odeznít během několika minut.

Rada č. 8: Zakousni se do suchého chleba

Stačí jedno sousto chleba, který ti v chlebníku leží druhý nebo třetí den a rázem je po problému. Alespoň tak nám to říkaly naše babičky. Pozor ale, ať si tímto soustem nepřivodíš nepříjemný stav, který je typický pro „zasednutí“ kusu potraviny. V porovnání s ním je škytavka zlatá!

Rada č. 9: Udělej stojku

Trocha akrobacie přece ještě nikoho nezabila (možná). Pokus se udělat stojku. Pokud to nezvládneš bez opory, nech někoho, ať ti přidrží nohy nebo se pokus tenhle akrobatický prvek provést o stěnu či dveře.

Rada č. 10: Zacvič si

Lehni si na záda a zvedni levou ruku a pravou nohu. Po chvilce vyměň za pravou ruku a levou nohu.

Ačkoli si při čtení těchto řádků pravděpodobně klepeš na čelo, odborníci se shodují, že na škytavku mohou pomoci pouze ty rady, při kterých dochází ke změně dýchání, ke zchlazení hrtanu nebo ke změně polohy těla škytající kočky.

Kdy je škytavka nebezpečná?

Na závěr musíme uvést, že ani taková škytavka není tak úplně bez rizika. Pokud ti žádná z uvedených rad nepomohla, škytáš nepřetržitě více než den nebo se ti škytavka často vrací, je dobré nic nepodcenit a navštívit lékaře.

Máš nějaké další osvědčené rady, které tu nejsou? Poděl se o ně s námi v diskuzi pod článkem!

Související články