Další nálož pozitivních zpráv aneb Svět není jen o koronaviru

pixabay.com
|
03. 10. 2020
|
Situace okolo nového druhu koronaviru nám dává pořádně zabrat. Denně sledujeme navyšující se počty nakažených i čísla těch, kteří s nemocí umřeli. Co takhle na chvíli vyměnit covid-19 za něco hezkého? Máme pro tebe další nálož dobrých zpráv!

Do Hongkongu se vracejí vzácní delfíni

Vody kolem Hong Kongu byly vlivem značného znečištění a hustého trajektového provozu takřka prázdné. Díky pandemii koronaviru a omezení lodní dopravy se sem ale po několika letech znovu začínají stěhovat vzácní delfíni indočínští. Populace tzv. hongkongských růžových delfínů se od března zvětšila zhruba o třicet procent. Tato skutečnost dává vědcům naději, že se populaci delfínů i po skončení pandemie podaří obnovit.

Hledání psů je díky brněnské studentce jednodušší

Povinné čipování domácích mazlíčků vyvolalo u řady jejich majitelů vlnu nevole. Zvlášť, když se k této skutečnosti přidala absence jednotného registru, který by informace o mazlíčcích shromažďoval. S tím by ale mohl být konec. Jistá studentka informačních technologií na VUT v Brně totiž v rámci své bakalářské práce vytvořila webový vyhledávač, do kterého stačí vepsat číslo mikročipu, tetování apod. Po zadání informací vyhledávač ověří, zda hledaný záznam existuje, a následně zobrazí všechny záznamy dostupné v zahrnutých registrech.

LEGO dalo plastu vale

Plasty (a zvláště ty mikro) jsou problémem, před kterým nemůžeme věčně zavírat oči. Snížit jejich produkci se rozhodla i oblíbená společnost LEGO, která bude nově barevné kostičky balit do papíru, nikoli plastových obalů. Ke změně se společnost rozhodla i po apelu samotných dětí. Papírové sáčky by se ve stavebnicích měly začít objevovat už příští rok.

V Kodani otevřeli první muzeum štěstí na světě

Jedinečná instituce, která má za cíl prozářit den každému návštěvníkovi, otevřela nově v historickém centru Kodaně. Unikátní muzeum štěstí návštěvníkům prozradí, jak se představy o štěstí v průběhu historie vyvíjely, a jak se liší v jednotlivých částech světa. Značná část expozice je interaktivní – součástí jsou různé psychologické dotazníky nebo sociální experimenty. Najdeš tady i nejrůznější „artefakty štěstí“ od lidí z celého světa.

bigstock-happy-smiling-woman-cheerfully-285990694.jpg

Máš po přečtení pozitivních zpráv lepší náladu?
bigstockphoto.com
Tohle muzeum určitě zaujme i ty, kteří jinak do muzeí nechodí.

V Hejnickém potoce se objevily kriticky ohrožené mihule

Jeden z nejvzácnějších vodních obratlovců se zcela nečekaně objevil na Hejnickém potoce v kraji Vysočina. Jde o kriticky ohrožené mihule potoční, které obývají pouze čisté horské a podhorské toky s vysokým obsahem kyslíku. Mihule z potoků vymizely kvůli nevhodným úpravám vodních toků, jako je třeba těžba jemných náplavů, zpevňování koryt nebo zahlubování dna řek a potoků.

Už žádná drezura zvířat v cirkusech

Poslanci schválili změnu zákona, která nově zakazuje, aby v cirkusech umělci využívali živá divoká zvířata. Zatímco dosud nemohly cirkusy využívat pouze primáty, nosorožce, žirafy či hrochy, nově už se bude zákaz týkat všech divokých zvířat včetně slonů nebo delfínů. Aby se změna zákona stala definitivní, musí ji ještě odsouhlasit senát a prezident Miloš Zeman.

Natrefila jsi v poslední době na nějakou další dobrou zprávu? Poděl se o ni v diskuzi pod článkem!

Související články