Dost bylo koronaviru. Tohle jsou dobré zprávy od nás i ze světa

bigstockphoto.com
|
15. 03. 2020
|
Informace o novém viru se na nás valí ze všech stran. Pustíš si televizi – koronavirus, zapneš internet – koronavirus. V redakci máme strach otevřít jogurt, aby tam taky nebyl. Proto jsme se rozhodly vžít ti do žil trochu optimismu.

Ochrana zvířat nově v osnovách slovenských škol

Od roku 2021 by mělo být součástí Státního vzdělávacího programu téma ochrany a empatie vůči zvířatům. Cílem tohoto opatření bude probudit v dětech větší ohleduplnost vůči bezbranným tvorům a upozornit na necitlivý přístup ke zvířatům. Palec nahoru!

Lékaři zbavili viru HIV druhého pacienta na světě

Britským odborníkům z University College London se pravděpodobně (případ není ještě oficiálně uzavřen) povedlo transplantací kostní dřeně zbavit dalšího člověka viru HIV, který způsobuje nemoc AIDS. Po Američanovi tak má tohle štěstí i Brit, který po 18 měsících od vysazení antivirotických léků nevykazuje žádné známky viru.

V Chebu se loni podařilo vytřídit rekordní množství odpadu

Odpovědět na otázku, jestli třídit, nebo netřídit odpad, by si měl každý z nás sám. Faktem ale zůstává, že v třídění je Česká republika opravdovým přeborníkem! Čest nám dělají třeba občané Chebu, kteří za rok 2019 vytřídili 624 tun papíru, 415 tun plastů, 336 tun skla a 3460 tun bioodpadu. V celkovém množství jde o 22 % víc než v roce 2018.

bigstock-200796889.jpg

Třídit odpad by dneska měla být norma.
bigstockphoto.com
Odpadu je všude spousta. My Češi ho ale aspoň poctivě třídíme!

V Jihlavské zoo chovají nový druh prasat, kterému hrozí vyhubení

Pokud plánuješ návštěvu jihlavské zoo, pak se zastav u výběhu s prasaty visajanskými. Jedná se totiž o téměř vyhubený druh, který žije pouze na dvou filipínských ostrovech. Nově si ale našel místečko v Jihlavě, kam přibyly dvě samice prasat z Děčína.

Vědci objevili antibiotikum odolné proti rezistentním bakteriím

O neúčinnosti antibiotik se diskutuje stále častěji. Rezistentní bakterie přidělávají odborníkům nejednu vrásku na tváři. Tomu by měl být ale do budoucna konec. Vědcům z amerického Massachusetts Institute of Technology se podařilo vynalézt nové antibiotikum, které dokáže zabít mnoho druhů rezistentních bakterií. Jen tak dál, pánové a dámy!

V Huslenkách půjčují knihy „na dobré slovo“

Netradiční knihovna se otevřela v malé obci Huslenky nedaleko Vsetína. Pokud nestihneš do knihovny zavítat během otevíracích hodin, jednoduše si na obecním úřadě půjčíš klíče a v knihovně si vybereš knihu podle svého gusta. Vedení obce se nechalo inspirovat skandinávskými zeměmi, kde jsou podobné postupy, založené na poctivosti a důvěře, naprosto běžné. Tak schválně, co na to Češi.

Dámské hygienické potřeba zdarma. Skotsko schvaluje nový zákon

Skotsko by mělo být první zemí, která poskytne všem ženám dámské hygienické potřeby zdarma. K dostání by měly být v lékárnách, drogeriích nebo na dalších veřejně dostupných místech. Důvodem pro toto rozhodnutí bylo zjištění, že zhruba desetina žen ve Spojeném království nemá dostatek financí pro pořízení těchto pomůcek a dvě třetiny žen a dívek se stydí vložky a tampóny kupovat. Girl power!

Máš nějakou další pozitivní zprávu, o kterou se vyplatí podělit s ostatními? Napiš nám ji do diskuze pod článkem!

Související články