Říct si o pomoc není ostuda: Online terapie krok za krokem

Bigstockphoto
|
08. 04. 2021
|
Ohledně návštěvy terapeuta se nemusíš stydět, v dnešní době plné omezení jde o běžnou záležitost. Jak postupovat, když nad tím uvažuješ?

Navštívit odborníka v případě fyzických problémů je samozřejmost, ale nesmíme zapomínat, že duševní zdraví je stejně důležité. Během pandemie koronaviru vzrostl počet případů úzkostných poruch dvojnásobně, počet diagnóz deprese nebo sebevražedných myšlenek dokonce trojnásobně. Terapeuta během svého života vyhledaly i některé celebrity, jako například Beyoncé, Brad Pitt, Hale Berry, Leoš Mareš, Ladislav Zibura nebo Ondřej Gregor Brzobohatý s manželkou Taťánou. Doba jde naštěstí vpřed, takže k návštěvě terapeuta už stačí pár kliknutí na internetu.

Kdy vyhledat terapeuta?

Obecně platí, že je vhodné vyhledat odborníka v případě, že jsi vystavená situaci, která narušuje tvoji duševní pohodu a se kterou si nevíš rady. Vstáváš ráno s pocitem smutku nebo beznaděje? Jsi vystavená stresu, cítíš se vyčerpaně nebo máš problémy v práci? Nevíš, jak v životě dál? Máš potíže ve vztahu nebo tě pronásleduje nevyřešená minulost? I to můžou být důvody k vyhledání odborné pomoci. Žádný problém není příliš malý a za tvoji psychickou pohodu to stojí.

bigstock-frustrated-woman-getting-a-psy-402794873.jpg

Za terapeutem se nemusíš vydávat fyzicky.
Bigstockphoto
Už rok žijeme jinak, než jak jsme byli zvyklí. A nese to s sebou spíš nevýhody.

Výhody a nevýhody online terapie

S výběrem terapeuta už nemusíš být vázaná na oblast, kde bydlíš, nebo dojíždět velké vzdálenosti. Většina terapeutů se situaci přizpůsobila a nabízí možnosti konzultace online, případně můžeš vybírat na některé z online platforem, jako je například hedepy.cz nebo terap.io. Každý terapeut má svůj profil s informacemi, specializací a referencemi, což vybírání hodně ulehčuje. Při výběru ale nezapomeň dát taky na svoji intuici. Online terapie je pohodlné řešení, i když jsi časově vytížená, patříš k rizikovým skupinám ohroženým koronavirem nebo třeba žiješ v zahraničí.

Některým lidem vyhovuje více osobní setkání, které nabízí možnost neverbální komunikace a atmosféru neutrálního prostředí. Bylo ale prokázáno, že mezi online terapií a osobním setkáním jsou rozdíly minimální. Nicméně v případě že trpíš psychiatrickou poruchou by osobní setkání mohlo být přínosnější.

Jak se připravit na online terapii

Setkání s terapeutem online má svá specifika. V první řadě musíš mít na sezení klid. V místnosti bys měla být sama a nikým nerušená. Pokud žiješ v bytě s více lidmi a jejich přítomnost by tě mohla rozptylovat, domluv si sezení na dobu, kdy doma nikdo nebude, případně si promluv se členy domácnosti na rovinu, jestli by mohli jít v době tvého sezení na chvíli ven.

Zkontroluj si taky, jestli máš dostatečně nabitý notebook a nabíječku měj radši po ruce. Připrav si sklenici vody, kdyby ti vyschlo v krku, zápisník s tužkou a pro jistotu i kapesníčky. Doporučujeme před sezením otestovat webkameru, zvuk a internetové připojení. Místnost by měla být dobře osvětlena, aby na tebe terapeut bez problémů viděl. Radši se nesedej zády k oknu, jinak tvůj obličej bude ve stínu. Pokud budou podobné problémy z tvé strany (například špatné osvětlení nebo ozvučení ze strany terapeuta), neboj se mu to říct.

Stejně jako v případě osobního setkání by sis měla zapsat si dopředu, co tě trápí a co bys chtěla s terapeutem probrat. Pokud nevíš, jak své problémy popsat, nevadí. Často stačí zmínit konkrétní situace, které tyto pocity vyvolaly.  

Mám, nebo nemám vyhledat terapeuta?

Pokud nad návštěvou terapeuta uvažuješ, určitě běž do toho! Za zkoušku nic nedáš. V mnohých případech stačí jen jedno setkání a obrovsky se ti uleví. Jindy bude potřeba pravidelnější sezení pro dosažení pokroků. Doporučujeme poradit se s terapeutem, aby doporučil správnou variantu pro tvoji situaci, každopádně finální rozhodnutí je vždycky na tobě.

Byla jsi někdy na online terapii? Jaké s ní máš zkušenosti? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Související články