Vybíráme si partnera podle otce, nebo ne?

www.bigstockphoto.com
|
17. 02. 2020
|
Otec je jeden z nejdůležitějších mužů v životě každého z nás. A pro nás ženy hraje zásadní roli v tom, jak se později díváme na svoje protějšky. Zatímco se hodně mluví o tom, že si vybíráme muže podle svého otce, může být i úplně naopak.

Vztah s otcem a jeho kvalita se na ženském nahlížení na pány hodně podepisuje. Ať už jsi s otcem vyrůstala a čerpala od něj spoustu pozitiv, nebo jsi ho vídala zřídka, ba dokonce vůbec, vztah s ním v tobě něco zanechal. A s největší pravděpodobností se propisuje do tvých partnerských vztahů.

Kořeny v dětství, které si neseme celý život

Už u docela malých dětí si často všimneme toho, že se do někoho zakoukají. Sice jen tak nevinně, ale zakoukají. A často je to proto, že „ona má dlouhé světlé vlasy jako maminka“ nebo „on je statečný jako tatínek“. Podobně, i když trochu komplikovaněji, si to přenášíme do období dospívání a dospělosti. Ženy hledají podobnost potenciálního partnera s otcem, muži s matkou. A všechno se to děje podvědomě.

Starší nebo chybějící otec? Starší partner!

Pokud doma dívka vídá otce razantně staršího, než je její matka, nebo jsou oba rodiče starší, zřejmě bude podvědomě vyhledávat totéž – staršího partnera. U dívek, které vyrůstaly bez otce nebo pro ně otec nebyl správnou autoritou, zase sledujeme známý trend hledání staršího partnera, který pak za otce do jisté míry supluje, a to tím, že poskytuje větší pocit bezpečí, ochrany, zastání. Žádné strachy, se sexualitou to nesouvisí a rozhodně to není nic, co by se dalo označit za úchylku.

Vzhled a povaha: na co se nevědomky zaměřujeme?

Nutno podotknout, že opravdu nevědomky, protože snad žádná dospělá žena si neřekne „chci mít partnera se stejnýma očima, jako měl táta“. Podobnost mezi partnerem a otcem hledáme na rovině vzhledu i povahy. Jestli byl táta empatický, zřejmě budeme hledat empatického partnera – třeba už proto, že jsme zvyklé, že se o naše pocity někdo zajímá. A stejně tak to může být se vzhledem. Vysoký blond táta bude jasným předurčením pro stejný nebo aspoň podobný typ muže, který má být naším partnerem.

bigstock-139276550_0.jpg

Ženy si partnery vybírají buď podobné otcům, nebo opačné.
Tvůj otec ti nic nedopřál nebo ti nevěnoval moc pozornosti? Pak budeš nejspíš blahem bez sebe s partnerem, který tě bude rád hýčkat.

Stejný, nebo úplně opačný?

Ještě zajímavější než to, že si vybíráme partnery podle otců, je fakt, že si je v některých případech záměrně vybíráme opačně. Sama znám případ, kde otec cholerik vládl pevnou rukou a diktoval celé rodině. Jeho dcera to těžce snášela, a proto lovila zásadně mezi flegmatickými muži, kteří netoužili ovládat každou situaci a jednat na úkor dalších lidí.

Stejně je to často i s přístupem k alkoholu – dívka, která zažije otce alkoholika, se bude sakra snažit, aby měla partnera, který se sklenky chopí jen výjimečně, možná dokonce vůbec. Dcery otců, kteří byli skoupí na pochvalu nebo materialisticky sobečtí, mají po svém boku radši někoho, kdo je dokáže ocenit a kdo je bude aspoň trochu rozmazlovat, aby se konečně cítily tak, jak se měly cítit už v dětství. Jako princezny.

Někdy se ale můžeme snažit sebevíc a stejně nakonec zjistíme, že si vybíráme podle otce, i když třeba právě nechceme. Jedna moje kamarádka si už několikrát poslechla od své matky, že její partneři jsou v něčem podobní jejímu otci, který se o kamarádku nikdy moc nezajímal, nebo se zajímal a zadupával jí ego do země, za což ho nesnáší dodnes.

Jeden z jejích kluků byl stejný vzhledový typ – vysoký, hnědé oči a zrzek. Další vypěnil kvůli maličkosti a třetí dokázal sníst tabulku čokolády na posezení (jako její otec). Všichni navíc zvesela nosili na tvářích strniště. Kamarádka si uvědomila až postupem času, že její otec nosil výhradně strniště, a ač by ji to snad mělo spíš odpuzovat, nesnáší na pánech hladkou tvář nebo naopak moc dlouhý vous.

Nešťastné dcery touží po šťastných dcerách

Jisté je jedno. My ženy vybíráme nejen partnera, ale taky otce pro své děti. Žádná z žen, které vyrůstaly v neúplné rodině nebo s nefunkčním otcem, si nechce ani představit, že by stejně frustrovaná z otce byla i její dcera. Což platí i opačně – muži chtějí pro své děti stejné nebo lepší matky, než byla ta jejich pro ně.

Jak jsi na tom s výběrem partnera? Ovlivňuje tě tvůj otec? Dej nám vědět do diskuze pod článkem!

Související články