Jak si doma vybělit zuby? Pomáhá kurkuma i jablečný ocet

Bigstockphoto
|
29. 12. 2022
|
Pokud toužíš po zářivě bílém úsměvu, nemusíš utrácet jmění. Často si vystačíš s ingrediencemi, které máš běžně doma. Jaké konkrétně to jsou a jak předcházet žloutnutí zubů?

Proč žloutnou zuby? Důvodů je několik

Pokud tvůj úsměv není zrovna nejbělejší, není potřeba se hroutit. Jde o přirozený proces stárnutí zubní skloviny. Mimo to ale existuje spousta dalších příčin, proč zuby žloutnou. Na vině je většinou špatná zubní hygiena (nezapomínej si čistit zuby dvakrát denně alespoň 2-3 minuty), kouření, ale i některé potraviny a nápoje, jako je červené víno, káva, sladké limonády, čokoláda, sójová omáčka nebo tmavé ovoce (ostružiny, borůvky apod). Pokud bez kávy nebo džusu nevydržíš, vyzkoušej trik hollywoodských celebrit, které pijí jenom pomocí brčka. Úsměv jim tak vydrží pořád zářivý.

Kokosový olej: parťák pro každou kočku

O blahodárných účincích kokosového oleje na zuby vědí i indiánské kmeny. Kromě odstranění bakterií z ústní dutiny ti kokosový olej pomůže taky k vybělení zubů. Navíc je to skvělý antioxidant. Postup bělení zubů kokosovým olejem je následující: dej si do úst polévkovou lžíci kokosového oleje a 15-30 minut ji v puse převaluj. Potom ho vyplivni do koše (do umyvadla nebo záchodu radši ne, abys nic neucpala) a vypláchni si ústa vodou. Tuhle metodu můžeš aplikovat pravidelně.

bigstock-smiling-young-woman-brushing-t-399555884.jpg

Bělení zubů přírodní cestou je nenáročné.
Bigstockphoto
S bělením zubů ti pomůžou i věci, které máš běžně doma.

Bělení zubů kurkumou? Je to tak!

Kurkuma, indické koření využívané jako barvivo, má významný vliv na bílý úsměv. Bělení zubů za pomocí kurkumy se provádí tak, že smícháš kurkumu s kokosovým olejem v poměru 1:1 a touhle pastou si vyčistíš zuby. Kurkuma pomáhá taky při zánětech zubů a dásní, takže zabiješ víc much jednou ranou. Používat ji můžeš i jako koření například místo sójové omáčky, která naopak ke žloutnutí zubů přispívá.

Jablečný ocet: Ano, ale s mírou!

Vybělit zuby můžeš i za pomoci jablečného octu. Smíchej 2 lžičky octa s 200 ml vody a směs nech v ústech po dobu 30 sekund. Potom si pořádně vypláchni pusu vodou. Jablečný ocet patří mezi agresivní látky ztenčující zubní sklovinu (stejně jako citron, který odborníci nedoporučují nanášet na zuby vůbec), proto buď s jeho využitím opatrná a používej ho jen občas.

Potraviny, které bělí zuby

Příznivé účinky má i některé ovoce. Známé je využití jahod nebo ananasu, jejichž enzymy zbavují zuby barevných skvrn. Kvůli kyselinám a cukrům, které obsahují, je ale konzumuj jen párkrát do týdne. Vyzkoušet můžeš i jablko, hrušku, špenát, okurku, mrkev nebo sýry, které taky odstraňují nadbytečný plak a pomáhají s přírodním bělením zubů. Mimo to nezapomínej pít dostatek vody, používej zubní nit a mezizubní kartáčky. Po kyselém jídle si zuby nečisti, mohla by se narušit zubní sklovina. Místo toho si ústa vypláchni vodou nebo použij žvýkačku.

Zdroje informací: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články