Příchod malého sourozence: přípravu nezanedbej ani nepřepal

Bigstockphoto
|
15. 08. 2023
|
Necelých 85 % starších sourozenců s dobrou pamětí potvrdí, že se dřív cavyky s příchodem mladšího sourozence nedělaly. Prostě přijelo nové mimino a šmytec.

Nikdo nikoho na tu novou buclatou vánočku nezvykal. Mladšího sourozence nám vrzli do nemotorné náruče na první fotku, blik cvak a ahoj. Seznamka to byla blesková a fičeli jsme s balónem ven. Že je doma nějaké další mrně, nás dlouho nezajímalo. Nikdo se nás neptal, jak se nám s tímhle novým spolubydlícím, který nikdy nemluví, žije. Nedostávali jsme otázky, jestli jsme v pohodě a jestli si náhodou nebulíme večer žárlivostí do polštáře. Nebo?

Na skok do minulosti

Každá generace má přirozeně tendenci srovnávat. Jen si poctivě vzpomeň, kolikrát sis i ty sama pomyslela, že dřív to a ono bylo lepší. Jenže ať chceme, nebo ne, naše hlava nás dokáže pěkně oblbnout. Vzpomínky upravuje, zkresluje a taky toho hodně zapomene. Říkat proto s nádechem ukřivděnosti, že dřív se s námi o příchodu mladšího sourozence taky nikdo nebavil a šlo to, není úplně oukej.

Bavil. Jen to nebylo tolik vidět na sociálních sítích a nerozebíralo se to po večerech v  internetových diskuzích. Do nových kolejí se najíždělo v kruhu rodinném a naši rodiče, stejně jako my dneska, nás na příchod prcka připravovali, nebo nepřipravovali, podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

A s příchodem nového rozkošníka do rodiny přesně tohle souvisí absolutně. Když budeme chtít vlastnímu dítěti křečovitě vydláždit růžemi cestu k přijetí nového sourozence jen proto, že podle nás to naši rodiče tehdy neudělali s námi, ale nebudeme to tak opravdu cítit, projedeme to.

bigstock-happy-children-toddler-and-ol-449029761.jpg

Každé dítě reaguje na příchod sourozence jinak.
Bigstockphoto
Úměrně věku prvorozenému dítku vysvětli, co se bude dít, a pak mu věnuj dostatek pozornosti.

Co přijetí mladšího sourozence ovlivňuje

To, jak dítě přijme mladšího sourozence, neovlivňuješ jen ty. Ve hře je spousta faktorů. Roli hraje i to, jestli už dítě nějaké sourozence má, jak silnou citovou vazbu máte, kolik pozornosti jste mu věnovali předtím, jakou má povahu a podobně.

Absolutně, bez diskuze a totálně taky platí, že každé dítko je jiné. Některé si na mimčo bude zvykat déle, jiné zaujme pozici velkého bráchy nebo ségry. Další dítě se může trochu vrátit ve vývoji, jiné bude horlivě pomáhat a některé si ani nevšimne, že vás je víc. I když platí, že kdo je připravený, není zaskočený, v tomhle sourozeneckém poli to je trochu mimo.

To, jak se dítě popasuje s mrňousem, se neodvíjí od toho, kolik energie jsme investovali do přípravy. Pozitivně přijmout nového sourozence může dítě, které na to bylo předem rodiči připravované, stejně jako to, jehož rodiče přípravám moc pozornosti nevěnovali. S tím je potřeba počítat.

Jak na hladký průběh

Nikoho nepřekvapí, že jediný správný recept neexistuje. Ale pár rodičovských rad jak na to, aby přijetí mladšího sourozence proběhlo pěkně v pohodě, si dáme:

  • Netlačit na pilu, zapomenout na dokonalost a prostě tu pro dítě být. Snažit se ho znát, naslouchat mu a komunikovat úměrně věku.
  • Nesnažit se potlačit žárlivost dítěte. Necelých 62 % rodičů ji považuje za něco negativního, ale bacha na to. Jde o přirozenou reakci dítěte, která časem odezní. Musíme k ní ale přistupovat citlivě a s pochopením.
  • Pokud dítě vyžaduje víc kontaktu, snaž se mu ho dopřát. Hledej příležitosti.
  • Vyhraď si čas jen pro starší dítě. Během téhle chvíle mu věnuj plnou pozornost.
  • Nekombinujte doma spoustu změn. Pokud má dítě například nově spát ve svojí posteli, vrhněte se na to s dostatečným předstihem. Nejlíp dřív, než se mrňoch narodí. Tuhle osvědčenou taktiku potvrzuje i 75 % zkušených rodičů.
  • Na rychlé zvykání si na sebe netlač. Dej tomu čas.
  • Zapojuj starší dítě do péče o mladšího sourozence.
  • Zjišťuj, co dítě potřebuje.
  • Nelpi na představách. Pokud nejde všechno podle plánu, není důvod se obviňovat. Ono si to časem všechno sedne.
  • Nekoukej na tuhle situaci jako na nějaké trápení. Nezapomeň, že je to cenná lekce, která přispívá ke zdravému vývoji tvého dítěte. Zjišťuje, že se svět netočí jen kolem něj, překonává překážky, osamostatňuje se, učí se pomáhat a učí se i vztahům. Jasně že to může občas zaskřípat, ale má to samé pozitivní dopady.

A jak jste doma příchod miminka zvládli se starším dítětem vy?

Autorka článku: Bára Klímová

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články