Největší chyby a zajímavosti v legendárních filmech

www.pixabay.com
|
31. 05. 2018
|
Miluješ Pána prstenů, Harryho Pottera nebo snad Avatara? Nedáš dopustit na Lucasovo universum a jeho Hvězdné války? A víš, že tyhle snímky provázela řada přešlapů a objevuje se v nich spousta chyb?

Máme pro tebe spoustu zajímavostí, kterých sis v kině možná vůbec nevšimla. Víš třeba, že pro druhý snímek Pána prstenů bylo vyrobeno 1 800 chlupatých hobitích noh nebo že v legendárních příbězích o čarodějnickém učni museli představiteli Draca zašít kapsy, protože na place neustále něco konzumoval?

Pán prstenů

Zajímavosti: Všichni asi tak nějak víme (anebo alespoň tušíme), že drtivou většinu lokaci z Pána najdeme na Novém Zélandu. Zajímavostí ale zůstává, že každý 160. občan této země byl součástí natáčení. Pokud sis myslela, že Hobiti byli zmenšení pomocí počítačových triků, zklameme tě. Kameramani pouze perfektně pracovali s perspektivou.

Neméně zajímavé jsou i samotné kostýmy. Pro celou trilogii jich bylo vyrobeno 18 000 kusů, hlavní postavy během natáčení vystřídaly 30 až 40 kostýmů. A všimla sis, že mezi sebou v jednotlivých dílech nepromluví ženské postavy ani slovo?

Pokud bys dnes chtěla navštívit Hobitín, najdeš ho na jedné soukromé novozélandské farmě. Jeho stavba začala dva roky před natáčením. A u Hobitína ještě chvíli zůstaneme. Štáb si najal člověka, který měl nesmírně důležitý úkol. Z jednotlivých jezírek musel vylovit všechny žáby, aby štáb při natáčení nerušily.

zdroj_flickr.jpg


flickr.com

Chyby: Když Frodo bojuje v Mórii s jeskyním obrem, jeho meč nezmodrá, i když jsou v okolí skřeti. Zmíněný jeskynní obr bodne Froda do levé častí hrudníku, avšak později má Frodo proděravěnou košili v oblasti pravého prsa.

Glum má ve filmu šedé oči, které ve tmě žlutě svítí. Ve druhém a třetím díle série je má modré. Scéna, kdy v Glumově jeskyni Bilbo nalézá prsten, se značně liší od stejné scény ve snímku Hobit: Neočekávaná cesta. Ve scéně, kdy Gandalf navštíví Sarumana, přijde Gandalf o svou kouzelnou hůl. Když však stojí před Morií, opět ji má.

Harry Potter

Zajímavosti: Když štáb vybíral představitelku Herminony, Emma Watson se vůbec nechtěla zúčastnit kurzu. Nakonec jí však učitelky přesvědčily, a i přesto, že na kurzu vystoupila jako poslední, roli dostala. Když Daniel Radcliffe získal roli Harryho Pottera, rodiče mu dovolili zůstat o půl hodiny déle vzhůru.

Bylo ti líto, že jsi v jedenácti letech nedostala dopis z Bradavic? Třeba se jim ho jenom nepovedlo doporučit. Když zavoláš na číslo 1(781) 452-4077, přepojíš se na horkou linku Bradavic, kde můžeš zjistit více informací. Zajímavostí také je, že představitel Draca Malfoye si rád během filmování dopřával něco dobrého. Došlo to až tak daleko, že mu štáb musel zašít kapy na jeho hábitu, aby během natáčení nejedl.

Fascinovala tě banka Gringottových a trezor plný zlata, které Harrymu odkázali rodiče? Aby mohl štáb tuhle scénu natočit, musel nechat vyrobit 210 000 mincí. Původně také byly vyrobené z kovu, postupně se ale záhadným způsobem ztratily, a tak je nahradily mince z plastu. Zajímavá je i situace v prodejně hůlek u Ollivandera. Záběry na krabičky s hůlkami vyžadovaly 36 000 vyrobených kusů.

zdroj_fb_stranka_harry_potter.jpg


FB Harry Potter

Chyby: Taky tě fascinovala vyzdobená Velká síň s tisíci světýlek? A všimla sis někdy drátů vykukujících ze svíček, když hovoří třeba profesorka McGonaggalová? Zajímavé jsou i Hermioniny vlasy. Třeba ve scéně, kdy se učí létat na koštěti je má zvlněné.

Ve chvíli, kdy pozoruje padajícího Nevilla, jsou ale rovné, aby se poté opět mohly stát zvlněnými. A u Hermiony ještě chvíli zůstaneme. Když ji v prvním díle napadne horský troll, schová se před ním do první kabinky. V dalším záběru je ale schována v kabince třetí. Všimla sis taky někdy dopisů, které strýček Dursley trhá před očima Harryho? Příště se na ně zaměř a uvidíš, že jsou nastřihnuté pro snadnější trhání.

Hvězdné války

Zajímavosti: Kdo by neznal Luka Skywalkera nebo Hana Sola? Hvězdné války jsou jednoduše fenoménem přetrvávajícím několik let a generací. Dokážeš uhodnout, kde se většina scén natáčela? Šlo o Tunis, Itálii a Anglii. Během natáčení v Tunisku se ale vše neobešlo bez komplikací.

Jednoho dne se totiž zvedla písečná bouře, která přes noc silně poničila všechny větší rekvizity včetně kluzáků i samotného města. Konkurzy na hlavní postavy byly velkou událostí. Na jeden z nich, konkrétně pro představitelku Shmi Skywalker byla v roce 1997 pozvána také zpěvačka Björk, která ovšem nabídku odmítla. Zajímavé jsou i samotné šaty královny Amidaly. Vymýšleny a vyráběny byly celých 8 let. Jistou raritou jsou i zvuky použité ve filmu. Pro některé stačil pánský a dámský holicí strojek, pro jiné pláč tříletého dítěte.

zdroj_de.wikipedia.org_.jpg


de.wikipedia.org

Chyby: Ve Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje byl jasně vidět záběr, který ukazuje, že Tatooin má dvě slunce. V žádném z dílů ale není vidět, že by lidé, droidi nebo domy vrhali dva stíny.

Chybka se vloudila také na Tatoonii. Když se tady octnou uprchlíci, jezdí s nimi R2-D2 a na některých záběrech v písku zanechává stopy a na některých ne. Zmíněné šaty královny Amidaly ovšem byly zajímavé rovnou z několika úhlů. Nejenže jejich vývoj trval celých 8 let, v jednom ze záběrů jdou krásně vidět svítící baňky, které má Amidala zavěšené na šatech společně s napájecím kabelem.

Avatar

Zajímavosti: Režisér filmu byl prý na herce pořádný ras. Podle nich měl u sebe nastřelovač hřebíků, kterým přibil na zeď každý telefon, který zazvonil během akce. Fascinovala tě okouzlující příroda Pandory? Pak bys možná měla vědět, že celý snímek je ze 60 % procent tvořen pouze speciálními efekty.

A u Pandory ještě chvíli zůstaneme. Všimla sis, že všechna zvířata tady mají šest končetin? Že ti připadaly zvuky zvířat povědomé? Není divu. Jako jejich základ byly použity reálné zvuky skutečných zvířat. Pokud by ses na film chtěla vydat v Číně, bude tvé jednání považováno za protest proti režimu. Připadalo ti 155 minut v kině nekonečných? Díkybohu za ně! Štáb totiž natočil tolik materiálu, že by vydal na šestihodinový film.

zdroj_youtube.com_.jpg


youtube.com

Chyby: Všimla sis, že piloti malých letadel nenosí masky i když mají vzadu otevřené dveře, a přesto  dýchají stále normálně? Anebo toho, když byl Jake na lovu s Neytiri a střelil pandorskou srnku do pravého boku? Když k ní později přišli, srnka ležela úplně naopak.

A všimla sis někdy Jakeových očí? V jednom snímku má jako avatar oko modré a druhé zelené, jindy obě sytě žluté. Docela krutý přešlap se štábu povedl také ve chvíli, kdy lid kmene Na´vi vyprovází lidi k raketě, která je má odvést na Zem. Mezi nimi ale stojí i Dr. Grace Augustinová, která je v té době již mrtvá.

Jaká chyba nebo zajímavost v oblíbených filmech rozsekala tebe? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Související články