Víš, jak správně nabíjet telefon? Odborník promluvil a asi se budeš divit!

www.bigstockphoto.com
|
09. 05. 2019
|
Mobil. Bez něj si svoje životy neumíme představit. A asi ani nechceme. Pořád se ale všichni všude ptají, jak je správně nabíjet, abychom neničili baterky v nich. Vyzpovídala jsem proto odborníka na slovo vzatého. Jeho odpovědi ti konečně pomůžou.

Popovídala jsem si o tom se spolumajitelem společnosti DataHelp, Alešem Wagnerem. Jak už název napovídá, jde o společnost, která zachraňuje data z pevných disků, USB, paměťových karet, interních pamětí a celých operačních systémů. Telefony mají „na stole“ denně, takže je na čase se od „kluků“ z Datahelpu něco přiučit.

Aleši, platí taková ta poučka od našich rodičů, že baterie by se měly úplně vybít, a teprve až baterka „umře“, můžeme telefon připojit k nabíječce?

Vůbec ne. Tyhle poučky jsou staré a týkaly se starého typu baterií. V telefonech i jiných moderních zařízeních jsou dneska lithium-iontové akumulátory (označované jako Li-Ion) a ty fungují úplně jinak. Právě tohle úplné vybíjení je to, co jim ubližuje.

Ubližuje? Jak?

To je jednoduché. Při úplném vybití dochází v baterii k velké nestabilitě, která může skončit i explozí. Proto mají telefony pojistku, takže se vypnou, i když v baterii ještě nějaká energie je.

ales_wagner.jpg

DataHelp je společnost, která se zabývá návratem zdánlivě ztracených dat.
archiv AW
Aleš Wagner, spolumajitel společnosti DataHelp, radí, jak správně nabíjet baterii v telefonu.

Často se ale zase mluví o „přebíjení“. To je taky špatné?

Taky. Baterie v telefonech jsou naštěstí chytré a brání se poškození, ale jen do určité doby. Nechat telefon v nabíječce přes noc je ještě v pohodě. I při něm ale může docházet k přehřívání telefonu, to je dobré kontrolovat. Jakmile se přístroj přehřívá, po úplném nabití ho hned odpojme od nabíječky.

A jak dlouho taková baterie může sloužit?

Každý výrobce udává konkrétní počet nabíjecích cyklů. Jeden nabíjecí cyklus se počítá od 0 % do 100 %. A je jedno, jestli nabijeme jednou takhle nebo pětkrát 20 % třeba během dne. Právě tohle pomalé dopouštění šťávy je pro baterku hodně prospěšné, i když ten mýtus, který tvrdí opak, je pořád ještě dost rozšířený. Existuje dokonce ideální rozpětí, ve kterém by se nabití mělo pohybovat.

Aha, to je jaké?

Od 20 % do 70 %.

Co dělat s baterkou, která už nefunguje, jak by měla?

Jednoduše vyměnit, u většiny telefonů to jde. Ale vyplatí se investovat do originálu. Vůbec není těžké narazit na baterku, která poškodí telefon, když není originální od výrobce.

Zajímá tě víc informací? Mrkni na podrobný článek, jak nabíjet telefon, přímo na webu DataHelpu!

Související články