Jak je to s placením? Nedělej z něj dojnou krávu

bigstockphoto.com
|
20. 09. 2020
|
Pozval tě na kafe nebo na večeři? V pořádku. Chce to ale udělat nějaké to gesto, aby se neřeklo. Až spolu vyrazíte podruhé, pozvání mu oplať. On přece není tvůj rodič, aby tě živil a všechno za tebe platil. Je to jednoduché, že?

Nevycházela jsem z údivu, když mi jedna z mých dávných přítelkyň, kterou jsem po dlouhé době potkala, vyprávěla, jak za sebe nechává svého partnera všechno platit. Od zmíněného kafe přes zmíněnou večeři až po účty za telefon. Nutno říct, že byla ještě náležitě pyšná na to, jak si to dokázala zařídit. A já jsem už tehdy přemýšlela, jak k tomu chudák chlap přijde, proč to vůbec dělá a jestli to té holce není ani trochu trapné. Jí evidentně ne. Jiným by snad mohlo být.

První schůzka? Většinou platí pánové

Pokud jsi ho vyloženě nedotáhla na první schůzku – nebo chceš-li rande – bez jakýchkoli okolků ty, měl by zaplatit on, jestli je gentleman. Má to ale své pravidlo. Jakmile odpoví obsluze, že zaplatí za vás dva dohromady, alespoň namítni, že ne. A vytáhni peněženku. Pokud je to borec, nepustí tě v tomhle případě ke slovu a potvrdí obsluze, že platí za oba. Pak mu nezapomeň za pozvání poděkovat.

bigstock-173478071.jpg

Doby, kdy všechno platili muži, jsou dávno pryč.
bigstockphoto.com
Placení nebude trapnou záležitostí, když se při něm budete střídat.

„Vždycky, když jsem s někým byla poprvé na schůzce, tak jsem peněženku vytáhla, prostě proto, aby to nevypadalo, že jsem se přišla zadarmo najíst nebo napít. Vždycky jsem samozřejmě ale doufala, že ten proti mně je co k čemu a nakonec zaplatí za oba. Jeden mě ale překvapil. Když jsem v kabelce zašátrala po peněžence, opravil svou odpověď obsluze – řekl, že teda nakonec zaplatíme zvlášť. Od té doby mě neviděl. Nejen kvůli tomu, i když to bylo neskutečně trapné,“ říká dvaatřicetiletá Tereza.

Jeden z mých kamarádů mi i potvrdil, že na tohle gesto muži čekají. Jako by v malém měřítku testovali charakter dámy, se kterou trávili čas. Většina z pánů nemá problém za oba zaplatit, naopak, chápou to jako přirozené. Když ale dáma neprojeví sebemenší náznak toho, že by byla ochotná se o útratu podělit, klesá u nich na pomyslném žebříčku někam… Do pekel.

Oplácej. Taky vyděláváš!

Pracuješ? Tak to zřejmě každý měsíc nějak inkasuješ peníze. Nebo nepracuješ? Stejně nějaké dostáváš. I když třeba bereš citelně menší částky než tvůj kocourek, neměla bys sklouznout k tomu, aby za tebe stále všechno platil. Ne všichni jsou takoví, že by si to nechali líbit. Jestli za tebe platil na první schůzce, zaplať na té druhé a nenech se tentokrát odbýt. Je to taky otázka cti. Chceš působit jako sebevědomá a emancipovaná žena, nebo jako závislá holčička, která se nechá obskakovat?

bigstock-couple-eating-an-ice-cream-15772190.jpg

V placení se střídejte, ať už jdete na kafe, nebo na luxusní oběd.
bigstockphoto.com
Peníze jsou citlivé téma. Byla by ale škoda jimi kazit pohodu vámi dvěma.

„Můj přítel vydělává jednou tolik co já, ale stejně se v placení střídáme. On třeba zaplatí dvakrát, já jednou. Ale nikdy bych nechtěla, aby měl pocit, že mu visím na krku a nedokážu pro nás nějakou tu vydělanou korunku obětovat. Sama bych si přidala fakt blbě,“ vysvětluje Andrea.

Někdy je lepší si o tom přímo promluvit

Často se stává, že jeden z páru vydělává citelně víc než ten druhý. Pak je potřeba si vyjasnit, za co chcete a nechcete utrácet. Nevadí mu, že tě pozve na večeři o třech chodech a ty jeho pak při procházce na dva kopečky zmrzliny? Tak fajn. Jen se ujisti, že to tak vážně je. Takovými pozváními to totiž začíná, ale pokračuje to přes placení nájmu nebo splácení hypotéky až po leasing nebo šetření na dovolenou. 

Související články