Jaké je šestinedělí? Je to emoční horská dráha i nekonečno lásky

Shutterstock
|
01. 11. 2023
|
V náruči držíš ten malý dokonalý uzlíček a nemůžeš se na něj vynadívat. Porod za tebou, šestinedělí před tebou. Co tě čeká a jak se na něj připravit?

Šestinedělí (puerperium) je období bezprostředně po porodu dítěte, které – jak název napovídá – trvá 6 týdnů. Jde o krásné, ale zároveň náročné období, kdy se sžíváš s miminkem a s partnerem si zvykáte na roli rodičů. Zároveň se tvé tělo pomalu navrací do stavu před otěhotněním, a to jak po stránce fyzické, tak psychické.

Šestinedělí lékaři dělí na rané a pozdní. Během prvních 10 dnů se hojí poporodní rány, zavinuje se děloha, odchází očistky a začíná se stabilizovat tvorba mléka. Maminka taky prožívá to nejbližší spojení s miminkem. Během pozdního šestinedělí se ženské tělo postupně dostává do stejného stavu jako před otěhotněním.

Co dělat během šestinedělí

Vzhledem k náročnosti tohohle období je opravdu důležité nepřeceňovat své síly a v rámci možností dodržovat klidový režim a dostatečnou a vyváženou životosprávu. Zaměř se na tyhle body:

  • Dbej na dostatečnou hygienu. Doporučuje se časté sprchování, ideálně po každém použití WC.
  • Používej a pravidelně měň porodnické nebo klasické hygienické vložky.
  • Dodržuj i hygienu duševní. Pokud to situace aspoň trochu dovolí, určitě by sis měla najít pár chvil pro sebe na regeneraci a nabrání sil pro péči o miminko. Důležitý je i dostatečný spánek (spi, když spí miminko).
  • Obecně platí, že šestinedělí je fází regenerace a nemělo by docházet k přeceňování sil a zbytečnému přetěžování. Pomalu ale můžeš začít s cviky na posílení pánevního dna a šikmých břišních svalů.
  • Pokud je toho na tebe moc, řekni si o pomoc, partner ti opravdu neumí číst myšlenky.
  • Asi poslední, co chceš v šestinedělí dělat, je, stát u plotny nebo chodit na nákup. Proto doporučujeme dopředu navařit a zamrazit vývary. Pokud jsi to nestihla, nic se neděje, popros partnera nebo objednej dovoz online.
  • Připrav si doma zásoby poporodních vložek, plenky, vlhčené ubrousky pro miminko a další nezbytnosti.
  • Omez návštěvy i úklid. Na obojí se můžeš bez výčitek svědomí vykašlat (ach, ta úleva). Pokud chceš být s miminkem v klidu, do ničeho se nenuť. A jestli máš na návštěvy přece jen náladu, úklid od tebe opravdu čekat nebudou.

Náš tip: Návštěvu dopředu informuj o tom, s čím ti může pomoct (co třeba krabička něčeho dobrého na zub?).

Sex během šestinedělí? Radši fakt ne!

Sex v šestinedělí? Lékaři doporučují vydržet 6 týdnů abstinence a teprve pak vyzkoušet, jestli už je pohlavní styk možný, tedy příjemný! Návrat k sexuálnímu životu po porodu můžou provázet rozpaky, proto s partnerem začněte zlehka, třeba mazlením. Důležité je nespěchat, a pokud nechcete miminku hned pořídit sourozence, myslete na ochranu.

shutterstock_1240779142.jpg

V šestinedělí to může být pořádná emoční horská dráha.
Shutterstock
Během šestinedělí se do ničeho nenuť. Každý pochopí, že jsi unavená.

Čemu se vyhnout?

Některé věci jsou během šestinedělí absolutní tabu:

  • Vyhni se jakémukoli přísnému hubnutí (projevilo by se to na kvalitě mateřského mléka). Není kam spěchat. Kila shodíš postupně kojením a procházkami s kočárkem. 
  • Koupání ve vaně.
  • Pití kávy nebo černého čaje, oba tyhle nápoje zhoršují vstřebávání vápníku. Však ty to zvládneš.

Pomoc! Poporodní deprese?

Díky hormonu oxytocinu a prolaktinu se v mléčných žlázách začne tvořit mléko. To je sice fajn, ale zároveň tyhle hormony přispívají i k emoční labilitě. Můžeš být citlivější, plačtivější, s náladou na bodu mrazu a výjimkou nejsou ani pochybnosti, jestli svou mateřskou roli zvládáš dobře. 

Tomuhle stavu se říká poporodní blues a potrápí až 75 % šestinedělek. Vydrž, světlejší zítřky přijdou, všechno obvykle odezní do 14 dnů. Pokud máš ale pocit, že se problémy nezmírňují, se obrať na odborníka, který to s tebou zkonzultuje. V některých případech totiž poporodní blues přejde až do poporodní deprese a s tou už si sama nejspíš neporadíš.

Poslední rada? Neposlouchej rady

Věř, že rad (obzvlášť těch nevyžádaných) dostaneš nespočet, ale je jen na tobě, jakou se rozhodneš aplikovat. Vždycky se řiď vlastním pocitem. Tohle období totiž patří jen tobě a tvému miminku.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články