Jak opravit dalekozrakost dostupnou metodou korekce zraku?

kontakto.cz
Komerční článek
|
17. 08. 2022
|
Dalekozrakost, neboli hyperopie, patří mezi refrakční vady, které postihují přibližně jednu čtvrtinu lidské populace. Obvykle je možné dalekozrakost pohodlně korigovat pomocí dioptrických pomůcek jako jsou dioptrické brýle nebo kontaktní čočky.

Jestli trpíte dalekozrakostí poznáte tak, že objekty, které jsou od vás vzdálené vidíte zřetelně, ale objekty v bezprostřední blízkosti vidíte rozmazaně a nemůžete na ně svůj zrak zaostřit. S přibývajícím věkem se tato oční vada prohlubuje a přidává se k ní také krátkozrakost. V případě těžké hyperopie může docházet ke špatnému zaostření zraku do všech vzdáleností.

Co dalekozrakost způsobuje?

Příčinou dalekozrakosti je špatný tvar oční bulvy. Oko je buď krátké, zplacatělé, nebo křivka rohovky není dostatečně silná pro oko. Proto dochází k soustředění světla za sítnici a ne na ní. Tím dochází k rozmazanému vidění.

S dalekozrakostí se může pacient již narodit a s přibývajícím věkem a vývojem očí může dojít k její nápravě. Dokonce ani mladí lidé, kteří mají nízký stupeň dalekozrakosti, si nemusí uvědomit, že jí trpí. Naopak pacienti s vysokou dalekozrakostí mohou špatně vidět předměty v blízké i větší vzdálenosti.

U starších pacientů by nemělo docházet k záměně dalekozrakosti s vetchozrakostí, tedy presbyopií. Vetchozrakost je způsobena stárnutím organismu a dříve či později ji budou mít všichni lidé.

Jaké jsou příznaky dalekozrakost?

Lidé s dalekozrakostí špatně nebo hůře vidí objekty ve své blízkosti. To může způsobovat nemalé obtíže v každodenním životě při různých aktivitách, jako je čtení, psaní a jiné přesnost vyžadující úkoly. Namáháním zraku může dojít k únavě očí, ale také bolesti hlavy a k celkové únavě pacienta.

Jaká je korekce dalekozrakosti?

Pro korekci dalekozrakosti je možné využívat dvě různé korekční pomůcky. Buď dioptrické brýle, nebo kontaktní čočky. Tyto pomůcky správně upraví lom světla, tak že bude dopadat na sítnici a ne za ní. Dle síly vady pak optometrista pacientovy určí jak často a jak dlouho brýle či čočky nosit.

Pacienti se silnějšími dioptriemi si mohou pořídit dioptrické brýle s asférickými čočkami, které mají vysoký index, jsou tenčí a lehčí. Jejich značnou nevýhodou je větší odraz světla, oproti běžným plastovým čočkám, nicméně stačí přidat antireflexní vrstvu a problém je vyřešen.

Další možností korekce této oční refrakční vady je chirurgický zákrok, která může dokonce zcela odbourat potřebu nošení brýlí nebo kontaktních čoček.

Jaké kontaktní čočky jsou vhodné pro korekci dalekozrakosti?

Dalekozrakost se všeobecně vyrovná spojnými (zvětšujícími) čočkami. V dnešní době jsou kontaktní čočky skvělou alternativou k běžným dioptrickým brýlím. Ne každý chce nosit dioptrické brýle, a proto raději sáhne po kontaktních čočkách.

Čočky vhodné k nápravě dalekozrakosti jsou označeny v předpisu znaménkem plus. Čím je vada silnější, tím je vyšší také číslo za znaménkem plus. Není neobvyklé, že každé oko potřebuje jinou výši dioptrické korekce. Proto se může předpis na pravé a levé oko lišit. Pak je také nutné objednat si dvoje rozdílné čočky, pro každé oko zvlášť.

Jaké zvolit kontaktní čočky pro korekci dalekozrakosti?

V případě, že se rozhodnete nosit ke své dalekozrakosti kontaktní čočky, pak je velmi důležité zvážit všechna dostupná fakta. Rozhodujícím faktorem je rozhodně jak často a jak dlouho budete chtít kontaktní čočky nosit. Zda to bude příležitostně jako doplněk k dioptrickým brýlím, pak rozhodně volte jednodenní kontaktní čočky. Naopak budou-li kontaktní čočky hlavní korekční pomůckou dalekozrakosti, pak sáhněte po čočkám s delším cyklem nošení, tedy čtrnáctidenní, měsíční nebo dokonce roční čočky.

Naštěstí pro všechny pacienty je český trh s kontaktními čočkami velmi dobře zásobený. Váš optometrista vám správně poradí jaké kontaktní čočky, tedy jakého výrobce a délku nošení, nejlépe zvolit. Více informací o dalekozrakosti a vhodných kontaktních čočkách naleznete v článku "Kontaktní čočky pro korekci dalekozrakosti".

Související články