Kdy může zaměstnavatel mluvit do toho, co máte na sobě?

Just Life / Shutterstock
Komerční článek
|
19. 12. 2022
|
Při návštěvě banky předpokládáme, že budou mít zaměstnanci obleky nebo kostýmky. A v nemocnici zase očekáváme uniformy, stejně jako u policistů a dalších pracovních pozic. Do jaké míry vám může zaměstnavatel mluvit do dress code? A co může udělat, když nechodíte do práce správně oblečení? Budete se divit, ale můžete dostat i vyhazov!

Nejvíce záleží na oboru, ve kterém pracujete

Na mnoha pracovních pozicích je úplně jedno, co máte na sobě. Hlavně, když pracujete z home office. Většinou vám ale zaměstnavatel řekne, jakou má představu o vašem každodenním oděvu. Někde budete mít také uniformy, které musíte nosit. Oblečení pro zdravotní sestry je nedílnou součástí jejich práce. To platí i pro jiná zaměstnání. Vše byste ale měli mít uvedené ve smlouvě nebo vnitřních ustanoveních firmy.

Jakmile porušíte tato ustanovení, můžete dostat od zaměstnavatele vyhazov. Budou to totiž počítat jako nesplnění pracovních požadavků. Sesterské šaty pro zdravotní sestry jsou povinností. Bez nich si je nedokážeme ani představit. V případě dress codu musíte dbát na to, abyste správně reprezentovali společnost, pro kterou pracujete. Uniformy se nejčastěji objevují u profesí, jako:

  • zdravotnictví (lékaři, zdravotní sestry),
  • policie, armáda,
  • pracovníci v potravinách,
  • dělníci na stavbě.

Nic se nesmí přehánět

Zaměstnavatel může mít své požadavky na vaše oblečení, ale nesmí to přehánět. Uklízečka v elegantním kostýmku by asi nedávala příliš smysl. Diamantové přívěsky také nebudou do práce pro každou ženu vhodné, i když vypadají překrásně. V každém případě proto musí rozdělit zaměstnance podle toho, kdo se stýká s veřejností a kdo pracuje pouze pro firmu na vnitřních pozicích. Pokud budou požadavky přehnané a dostanete na tomto základě vyhazov, můžete podat žalobu.

Nevhodné návrhy netolerujte

Žalobu můžete podat také v případě, že jsou požadavky zaměstnavatele nevhodné. Jestli vám diktuje, že musíte do práce nosit krátkou sukni a hluboký výstřih, rozhodně to není v pořádku. V tomto případě se můžete odvolat na sexismus v zaměstnání.

Související články