5 tipů na nejlepší koktejly z šejkru

barstore.cz
|
02. 02. 2023
|
Šejkr patří k základním barmanským pomůckám, bez kterých se žádný profesionální barman neobejde. A ani ten domácí. Přestože v posledních letech získávají na popularitě koktejly, které se připravují v míchací sklenici nebo se staví rovnou do koktejlové sklenice, šejkr si udržuje své výsostné postavení.

Drinky jako Daiquiri (nikoli Frozen), Whisky Sour nebo Espresso Martini bez něj nepřipravíte.

Šejkr, jak jej známe dnes, se poprvé objevuje v 19. století. Symbolem barmanského řemesla se však stává až od 60. let 20. století, kdy prošel řadou vylepšení. Dnes existuje několik druhů šejkrů. Základním je Boston Shaker, který se skládá ze dvou dílů. Spodní část bývá ze skla a slouží také jako míchací sklenice. Dalším je třídílný Cobbler Shaker, který má zabudované sítko opatřené uzávěrem. Posledním nejčastějším typem je Parisian Shaker, který vzhledem připomíná Cobbler Shaker, ale skládá se pouze ze dvou částí.

Cesta k perfektnímu koktejlu

Metoda šejkrování má za úkol nejen spojit jednotlivé suroviny do kompaktního koktejlu, ale také nápoj ochladit, provzdušnit a lehce naředit. Práce s šejkrem by měla být rychlá a energická, ráznými pohyby se ingredience lépe promísí.

Každý barman má svůj osobitý způsob, jak nápoje šejkrovat. Vždy je však důležité držet šejkr pevně z obou stran, abyste měli jistotu, že všechny jeho části zůstanou u sebe a drink se vám nerozletí po kuchyni. A doporučená délka šejkrování? Dokud vás nezačnou studit ruce a plech šejkru nebude orosený.

Jakmile bude drink hotový, stačí jej přelít do předem nachlazené sklenice na koktejly. V případě, že jste použili šejkr typu Boston nebo Parisian, budete potřebovat také strainer – barmanské sítko. Nikdy nepřelívejte do sklenky nápoj i s původním ledem, který vám zůstane v šejkru. Ten je již znehodnocený a energickým šejkrováním poškozený. V drinku by tak rychle tál a zbytečně jej ředil vodou. Což nechcete.

Drinky z šejkru

V šejkru připravíte celou škálu koktejlů, jejichž příprava je snadná i v domácím prostředí. Vyzkoušejte některý z tipů na klasické koktejly, jež se těší celosvětové oblibě.

Daiquiri

60 ml bílého rumu (například Havana Club 3y)

20 ml čerstvé limetkové šťávy

10 ml cukrového sirupu

Všechny suroviny nadávkujte pomocí jiggeru – barmanské odměrky do šejkru. Pro lepší vymačkání limetkové šťávy použijte lis na citrusy. Přidejte led a pořádně protřepejte. Poté nalijte přes barové sítko do předem nachlazené koktejlové sklenky typu coupette. Ozdobte osminkou limetky a podávejte.

lime-daiquiri.jpg


barstore.cz

Margarita

50 ml tequily (například Padrecito)

20 ml pomerančového likéru (například Cointreau nebo Grand Marnier)

15 ml čerstvé limetkové šťávy

Margarita se servíruje se solnou krustou na okraji sklenice, proto nejprve potřete okraj sklenky limetovou šťávou a ponořte do soli. Přebytečnou sůl zlehka oklepejte. Následně všechny suroviny nadávkujte pomocí jiggeru do šejkru. Pro lepší vymačkání limetkové šťávy použijte lis na citrusy. Přidejte led a pořádně protřepejte. Poté nalijte přes barové sítko do předem nachlazené koktejlové sklenky na Margaritu. Ozdobte plátkem limetky a podávejte.

margarita.jpg


barstore.cz

Cosmopolitan

40 ml citronové vodky (například Ketel One Citroen)

15 ml pomerančového likéru (například Cointreau nebo Grand Marnier)

15 ml čerstvé citronové šťávy

30 ml brusinkového džusu

Všechny suroviny nadávkujte pomocí jiggeru do šejkru. Pro lepší vymačkání citronové šťávy použijte lis na citrusy. Přidejte led a pořádně protřepejte. Poté nalijte přes barové sítko do předem nachlazené koktejlové sklenky typu coupette. Ozdobte kůrou z pomeranče.

cosmopolitan.jpg


barstore.cz

Whiskey Sour

45 ml bourbonu (například Wild Turkey)

30 ml čerstvé citronové šťávy

15 ml cukrového sirupu

1 čerstvý vaječný bílek

Všechny suroviny nadávkujte pomocí jiggeru do šejkru. Nejprve vymíchejte tzv. dry shake, tedy protřepte bez ledu, aby se spojil bílek s ostatními surovinami. Poté přidejte led a znovu protřepte. Pouze tak bude bílek dostatečně nadýchaný. Můžete jej ovšem také vynechat. Hotový drink přeceďte do koktejlové sklenice typu goblet (bez ledu) či old fashioned (na kostky ledu). Ozdobte citronovou kůrou.

whiskey-sour.jpg


barstore.cz

Espresso Martini

50 ml vodky (například Ketel One)

30 ml kávového likéru (například Kahlúa)

10 ml cukrového sirupu

1 espresso

Všechny suroviny nadávkujte pomocí jiggeru – barmanské odměrky do šejkru. Přidejte led a pořádně protřepejte. Poté nalijte přes barové sítko do předem nachlazené koktejlové sklenky typu coupette. Ozdobte třemi zrnky pražené kávy a podávejte.

espresso-martini.jpg


barstore.cz
Tagy: 
Související články